Witam!!!
Ostatnio poczułem jakby zmianę w pracy sprzęgła, zaczęło "brać" jakby wcześniej (prawie na początku wciśniętego pedału) i przy zmianie biegów przy odpuszczaszczeniu sprzęgła delikatnie szarpnie, mniej to czuć na 5 i 6 biegu ale 2,3 i 4 czuć szrpnięcie, również po zmianie biegu i na przykład z 2 na 3 i odpuszczeniu gazu a potem po dodaniu słychać jakby delikatne puknięcie
Sprawdzając odpuszczałem i naciskałem gaz i tak przy każdym dodaniu jest to delikatne puknięcie? co to może być??? może ktoś miał taką przypadłość?
Skoda Octavia II kombi 2.0 TDI
jaki przebieg?
nie ślizga się sprzęgło?
nie czujesz jakbyś mocniej musiał wciskać pedał?
przebieg 161575 km
raczej nie czuję żeby się ślizgało sprzęgło, dociska chyba dobrze, chyba nawet się zrywniejsza zrobiła tylko to szarpanie po każdej zmianie biegów, i to puknięcie po naciśnięciu gazu
hmm.... nie wiem czy mocniej muszę wciskać, może troszkę, ale nie tak bardzo!
dzięki za info, trzeba będzie chyba wiechać na serwis, ciekawe czy długo może jeszcze tak wytrzyamć bo mam do przejechania 1300 km jeszcze i nie wiem czy robić przed wyjazdem czy wytrzyma mi jeszcze trochę?
Ja bym zajrzał do poduszek silnika i skrzyni. Jak są zerwane to właśnie jest taki efekt przy dodawaniu/ujmowaniu gazu jakby silnik był luźno zamocowany i latał przód/tył przy każdej zmianie obciążenia...
temat dawno zakładany, ale tak dla potomnych. Zgodzę się z kowal 2002, miałem to samo w swojej Octavi. Przyczyn miałem kilka na które się ten obiaw składał, układ różnicowy i dwumas. Po wymianie dwumasu i regeneracji dyferencjału (był strasznie pokiereszowany) zniwelowało ten efekt w 30%, dopiero wymiana poduszki skrzyni biegów tej dużej znajdującej się pod akumulatorem zniwelowała ten efekt w 100% i aż chce się jeździć. U mnie najgorzej było przy dodawaniu gazu ponieważ była ona zmasakrowana po jednej stronie.
Może komuś się przyda, u mnie kiedyś występowało szarpanie silnikiem przy zmianie biegów lub szybkim wciśnięciu sprzęgła, problemem była źle ustawiona dawka paliwa na pompie wtryskowej
Komentarz