[O1] stukanie w okolicach schowka - podszybia

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kelox99
    Classic
    • 2010
    • 6

Wystarczy, że aktualizacje automatyczne Microsoftu masz włączone i Ci zaczęło syf ściągać Radziłbym to najpierw sprawdzić profilaktycznie
  • kamel_waw
    Drive
    • 2010
    • 44

Witam
    Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu co może być powodem stukania w okolicy schowka, podszybia od strony pasażera. Stukania przypomina jakby jakiś luźno latający element obijający się o plastik, tak jakby metal uderzał w plastik. Stukot pojawia się po najechaniu prawym kołem na jakąś nierówność typu studzienka np. Dźwięk jest słyszalny w kabinie tak jakby się właśnie był blisko. Zdemontowałem schowek i stukot dalej jest. Nie wykryłem pod schowkiem jakichś luźnych elementów. Proszę o sugestie, może ktoś już zetknął się z tym problemem.
    Dzięki

Komentarz

• kowal 2002
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 5161

kamel_waw, sprawdź, czy silnik ( tzn to jego plastikowe mocowanie ) od dmuchawy nawiewu nie ma luzu góra/dół. Miałem taki objaw w Cordobie, sprawdziłem całą zawiechę z prawej strony, wymieniłem nawet łożysko amortyzatora i NIC. Dopiero jak coś tam robiłem w okolicach schowka/silnika dmuchawy to przez przypadek poruszyłem obudową i pojawiło się to niezidentyfikowane dotąd PUK. Dla 100% pewności możesz go na chwilę całkiem wyciągnąć i się przejechać, jak będzie cisza to .
      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• phoneman
        RS
        • 2008
        • 3376
        • Octavia I (1U2)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

A obudowa filtra kabinowego jest dobrze przykręcona ?
        .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• kamel_waw
          Drive
          • 2010
          • 44

Dziękuję Panowie jutro zacznę szukać przyczyny w waszych sugestiach

[ Dodano: Sro 16 Cze, 10 23:24 ]
          Zamieszczone przez kowal 2002
          silnik ( tzn to jego plastikowe mocowanie ) od dmuchawy nawiew
          A gdzie szukać tego silniczka? Czy po zdjęciu schowka jest widoczny?

Komentarz

• phoneman
            RS
            • 2008
            • 3376
            • Octavia I (1U2)
            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

kamel_waw, Odkręcasz schowek i w centralnym miejscu masz silnik dmuchawy.

Chcąc dostać się do środka pod spodem są dwie śrubki. Wypinasz wtyczki i gotowe. Masz silnik w ręce
            .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• kamel_waw
              Drive
              • 2010
              • 44

Zamieszczone przez phoneman
              kamel_waw, Odkręcasz schowek i w centralnym miejscu masz silnik dmuchawy.

Chcąc dostać się do środka pod spodem są dwie śrubki. Wypinasz wtyczki i gotowe. Masz silnik w ręce
              Jesteś wielki

[ Dodano: Pią 18 Cze, 10 09:58 ]
              No i lipa, silnik dmuchawy cały, żadnych luzów. Po rozkręcenie całej prawej strony udało się zlokalizować mniej więcej skąd dochodzą stuki. Tak jakby z tego metalowego szkieletu do którego przymocowana jest belka poprzeczna, blisko prawego słupka, ale ni cholery nie ma tam luzów. Podszybie też sprawdzone i wszystko tam siedzi sztywno.
              Dźwięk jest mocniejszy przy rozkręconym schowku i przypomina jakbym woził złożoną suszarkę duo ubrań pod deską rozdzielczą, taki właśnie metaliczny stukot skrzydełek suszarki jedno o drugie.
              Znów jestem w kropce i chyba się poddaje :|

[ Dodano: Pią 25 Cze, 10 12:32 ]
              Pęknięta sprężyna z przodu.
              Zamykam temat

Komentarz

Pracuję...