Witam
Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu co może być powodem stukania w okolicy schowka, podszybia od strony pasażera. Stukania przypomina jakby jakiś luźno latający element obijający się o plastik, tak jakby metal uderzał w plastik. Stukot pojawia się po najechaniu prawym kołem na jakąś nierówność typu studzienka np. Dźwięk jest słyszalny w kabinie tak jakby się właśnie był blisko. Zdemontowałem schowek i stukot dalej jest. Nie wykryłem pod schowkiem jakichś luźnych elementów. Proszę o sugestie, może ktoś już zetknął się z tym problemem.
Dzięki
kamel_waw, sprawdź, czy silnik ( tzn to jego plastikowe mocowanie ) od dmuchawy nawiewu nie ma luzu góra/dół. Miałem taki objaw w Cordobie, sprawdziłem całą zawiechę z prawej strony, wymieniłem nawet łożysko amortyzatora i NIC. Dopiero jak coś tam robiłem w okolicach schowka/silnika dmuchawy to przez przypadek poruszyłem obudową i pojawiło się to niezidentyfikowane dotąd PUK. Dla 100% pewności możesz go na chwilę całkiem wyciągnąć i się przejechać, jak będzie cisza to .
kamel_waw, Odkręcasz schowek i w centralnym miejscu masz silnik dmuchawy.
Chcąc dostać się do środka pod spodem są dwie śrubki. Wypinasz wtyczki i gotowe. Masz silnik w ręce
Jesteś wielki
[ Dodano: Pią 18 Cze, 10 09:58 ]
No i lipa, silnik dmuchawy cały, żadnych luzów. Po rozkręcenie całej prawej strony udało się zlokalizować mniej więcej skąd dochodzą stuki. Tak jakby z tego metalowego szkieletu do którego przymocowana jest belka poprzeczna, blisko prawego słupka, ale ni cholery nie ma tam luzów. Podszybie też sprawdzone i wszystko tam siedzi sztywno.
Dźwięk jest mocniejszy przy rozkręconym schowku i przypomina jakbym woził złożoną suszarkę duo ubrań pod deską rozdzielczą, taki właśnie metaliczny stukot skrzydełek suszarki jedno o drugie.
Znów jestem w kropce i chyba się poddaje :|
[ Dodano: Pią 25 Cze, 10 12:32 ]
Pęknięta sprężyna z przodu.
Zamykam temat
Komentarz