[O2] Start silnika z wysokimi obrotami

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Ponury
    Drive
    S_OCP Member
    • 2007
    • 57

_tm_, a kto myslal o 15"
    Octavia Tour Ice+ 1.6
    Garmin nuvi 250W
    President Walker + Alan ML-145 + reflektometr
  • oorsoo
    Ambiente
    • 2006
    • 197

mam średnio dokuczliwy problem z uruchamianiem silnika 1.6 FSI.

czasami przy pierwszym (w danym dniu) uruchomieniu silnika, startuje i utrzymuje obroty na poziomie 1200, podczas gdy zwykle jest to zakres 700-800.
    wystarczy zgasić i odpalić go jeszcze raz i wszystko gra.

nie wiem czy to objaw czegoś nadchodzącego, czy po prostu olać to, choć kiedyś nie miało to miejsca.

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

generalnie podwyższone obroty po uruchomieniu to norma, po paru minutach same nie spadają do normalnych i trzyma te 12000?
      czy nie wytrzymałeś ani razu?
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• oorsoo
        Ambiente
        • 2006
        • 197

raz go trzymałem 5 minut i cały czas warczał sobie 1200 co doprowadziło mnie do pasji

po restarcie od razu 700 i cichuto czekał na dlasze polecenia

nie ma znaczenia te ż sama temp. zewnętrzna bo i przy mrozie i przy upale i wystawieniu na słońce.

o tyle mnie to drażni, że czasami ma start idealny jak w czasach młodości, czyli skok wskazówki powyżej 1k i powrót na standardowe 700-800 obrotów

Komentarz

• jacog
          Rider
          • 2008
          • 420
          • Felicia I (6U1)

A po przegazowaniu obroty spadają?

Komentarz

• oorsoo
            Ambiente
            • 2006
            • 197

no nie

jakby spadały to by mnie to nie interesowało bo wszedłbym na wysokie obroty i byłoby po sprawie.

problem o tyle jest zabawny, że po odpaleniu, kiedy zostaje w wysokich obrotach, przy próbie jazdy zachowuje się normalnie, ale zawsze wtedy minimalny poziom obrotów to będzie to 1200. wystarczy stanąć, zgasić, odpalić jeszcze raz i mam 700 obr.

nigdy też nie zdarzyło się, żeby za srugim razem wszedł znowu na wysokie obroty. drugie odpalanie to zawsze idealny poziom.

i niestety nie ma żadnych błędów w logach komputera, więc nawet próba wytłumaczenia i pokazania problemu w serwisie jest praktycznie niemożliwa :x

Komentarz

• firmek
              Rider
              • 2008
              • 477

Co prawda mam starsze autko i inny silnik ale u mnie po zapaleniu tez trzyma wyzsze obroty az nie zlapie odpowiedniej temeratury. Te 1200 obrotow utrzymuje nawet na rozgrzanym silinku?

Komentarz

• oorsoo
                Ambiente
                • 2006
                • 197

nie sprawdzałem dłuższej jazdy... zobaczę, choć i tak wkurzające jest to że wystarczy zgasić i odpalić, a więc góra 3 sekundy i wszystko jest OK

co więcej, wkurza mnie to o tyle, że czasami po takiej akcji z drugim odpaleniem (szybkim) nie włącza mi się tempomat! co najczęściej okazuje się w czasie jazdy, więc jedyny wtedy sposób to znowu zgasić, odpalić i cieszyć się z niskich obrotów i "prawie" działającego tempomatu

Komentarz

• loru
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 4286
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

oorsoo, miałem podobne objawy ale w cordobie 1.4 , czyszczenie przepustnicy rozwiązało problem .
                  O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

Pracuję...