mam średnio dokuczliwy problem z uruchamianiem silnika 1.6 FSI.
czasami przy pierwszym (w danym dniu) uruchomieniu silnika, startuje i utrzymuje obroty na poziomie 1200, podczas gdy zwykle jest to zakres 700-800.
wystarczy zgasić i odpalić go jeszcze raz i wszystko gra.
nie wiem czy to objaw czegoś nadchodzącego, czy po prostu olać to, choć kiedyś nie miało to miejsca.
generalnie podwyższone obroty po uruchomieniu to norma, po paru minutach same nie spadają do normalnych i trzyma te 12000?
czy nie wytrzymałeś ani razu?
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
jakby spadały to by mnie to nie interesowało bo wszedłbym na wysokie obroty i byłoby po sprawie.
problem o tyle jest zabawny, że po odpaleniu, kiedy zostaje w wysokich obrotach, przy próbie jazdy zachowuje się normalnie, ale zawsze wtedy minimalny poziom obrotów to będzie to 1200. wystarczy stanąć, zgasić, odpalić jeszcze raz i mam 700 obr.
nigdy też nie zdarzyło się, żeby za srugim razem wszedł znowu na wysokie obroty. drugie odpalanie to zawsze idealny poziom.
i niestety nie ma żadnych błędów w logach komputera, więc nawet próba wytłumaczenia i pokazania problemu w serwisie jest praktycznie niemożliwa :x
Co prawda mam starsze autko i inny silnik ale u mnie po zapaleniu tez trzyma wyzsze obroty az nie zlapie odpowiedniej temeratury. Te 1200 obrotow utrzymuje nawet na rozgrzanym silinku?
nie sprawdzałem dłuższej jazdy... zobaczę, choć i tak wkurzające jest to że wystarczy zgasić i odpalić, a więc góra 3 sekundy i wszystko jest OK
co więcej, wkurza mnie to o tyle, że czasami po takiej akcji z drugim odpaleniem (szybkim) nie włącza mi się tempomat! co najczęściej okazuje się w czasie jazdy, więc jedyny wtedy sposób to znowu zgasić, odpalić i cieszyć się z niskich obrotów i "prawie" działającego tempomatu
Komentarz