[O2FL] Problemy z 1.8TSI

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • PITKL
    Classic
    • 2010
    • 1

[O2FL] Problemy z 1.8TSI

Nigdy nie słyszałem żeby Ml-ka kogoś raziła. Przemyśl czy na pewno warto zmieniać na coś krótszego.
  • Ero
    Classic
    • 2009
    • 11

[O2FL] Problemy z 1.8TSI

W październiku 2009 roku kupiłem nową O2FL 1.8 TSI i od tego czasu w zasadzie nie ma miesiąca abym nie odwiedzał serwisu... Ponieważ za każdym razem słyszę od doradców Zimnego (ASO w Łodzi), że oni nie znają się na tym silniku (to kto ma się znać?) i nie wiedzą, czy usterki które zgłaszam to usterki czy nie. Dlatego też chciałem się zapytać Was, czy zauważyliście w swoich 1.8 TSI następujące problemy:
    - wycieki oleju (lub jak kto woli nadmierne pocenie się) na wszystkich połączeniach rur powietrznych przed i za turbiną;
    - konieczność dolewania ok 0.5 litra oleju na 1000 km;
    - bardzo nierówna praca na biegu jałowym gdy jest zimny łącznie z falowaniem obrotów;
    - nierówna praca na biegu jałowym gdy jest ciepły, efekt jakby na jednym z cylindrów zapłon występował za późno i delikatnie wybijał go z rytmu;
    - głośna praca na biegu jałowym, jakby stukanie (dla porównania dodam że wg mnie 1.4 TSI jest niesłyszalne gdy pracuje na jałowym);
    - nierównomierne spalanie na trasie, np. przy stałej prędkości 160 km/h i identycznych warunkach przez 15 minut ok. 9l /100 km, a przez następne 15 minut ok. 12 l/100km, do tego latem pali po mieście więcej niż zimą, czyli minimum 12 l/100 km.

Będę wdzięczny za wasze odpowiedzi, bo powoli mam dosyć tego samochodu. Poprzednie 6 lat jeździłem Celicą z 1995 roku i takie szopki się nie działy. Już miałem wymieniany głośnik w prawych przednich drzwiach (charczał), tapicerowany bok tylnej kanapy (był krzywy i nie dolegał, szpara na ok. 1 cm), jakiś zaworek przy odmie (co miało spowodować, że olej nie będzie zasysany do rur powietrznych), przednią atrapę (zrobił się bąbelek pod chromem). Ostatnio jeszcze korozję na drzwiach kierowcy znalazłem i oczywiście jedyne rozwiązanie serwisu to malowanie drzwi... w 8-miesięcznym aucie!

Komentarz

• voltar
      L&K
      • 2009
      • 1107
      • Octavia II (1Z3)
      • BZB 1.8 TSI 160 KM

Nic z tego co napisales u mnie nie wystepuje.
      Zreszta wogole zero problemow z autem a nie tylko silnikiem.
      Przebieg mam niewielki 23000 km ale nie musialem dolewac ani kriopli oleju i raczej tak juz dojezdze do przegladu.

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• adamza
        Ambiente
        • 2010
        • 174

kolego chyba wszytskie pechy sie skupily na tobie.
        przejechalem ponad 31kkm i jak do tej pory 1,8 TSI jest bez zastrzeżeń ostatnio nawet sie złapałem na parkingu że chciałem odpalić już pracujący silnik - to do głośności
        polecam zmienić serwis czasem pomaga
        jest

było

Komentarz

• piramida
          RS
          • 2009
          • 12222
          • Superb III (3V3)

ero, widze ze chyba trafiłes na mine i więcej pewnie skody nie zakupisz, popier...ol całą gwarancje i pojedz do prawdziwego mechanika a nie do aso, niektórzy tak robią i mają sie całkiem dobrze
          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Yarek
            Elegance
            • 2005
            • 992

Zamieszczone przez Ero
            Dlatego też chciałem się zapytać Was, czy zauważyliście w swoich 1.8 TSI następujące problemy:
            Nie zauważyłem żadnego z tych problemów w moim 1.8 TSI, a oleju zjadło mi litr przez 15.000 - auto ma teraz prawie rok i przebieg 16.500
            Ogólnie z tego co piszesz, to chyba trafiłeś na bardzo pechowy egzemplarz, u mnie poza dwoma oponami, które wymieniono mi na gwarancji właściwie zero problemów...
            . pzdr Jarek
            aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• maciex_z
              Classic
              • 2005
              • 28

ja również nie zauważyłem, żeby którykolwiek z tych problemów pojawił się w moim 1.8 TSI. Te zapocenia z oleju to jakaś paranoja! I serwis mówi że nie wie czy to usterka? Zmień ASO i to od razu. Co do olejocholizmu to moja Octavia wypiła przez 23000 km 1l.

Komentarz

• loyd
                RS
                • 2010
                • 2342

Problemy z olejem mają też inni użytkownicy 1.8 tsi, ale ich auta nie pożerają 0,5 L/1000 km (jest kilka wątków na forum).

Twoja auto jest chyba pierwsze, które je olej na granicy normy.

Komentarz

• Ero
                  Classic
                  • 2009
                  • 11

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Znaczy, że nie jestem upierdliwy i rzeczywiście tak być nie powinno. Mogę dodać tylko, że moja jak na razie ma przebieg 12 kkm...

Przeglądałem inne wątki o pożeraniu oleju, ale nie znalazłem takich ilości jak u mnie i dlatego zdecydowałem się zapytać.

Zmiana serwisu pewnie będzie konieczna. Póki co umówiłem się na spotkanie do adwokata specjalizującego się w takich sprawach i może spróbuję powalczyć o wymianę auta.

Komentarz

• loyd
                    RS
                    • 2010
                    • 2342

Kupowałeś auto jako konsument czy jako przedsiębiorca ? (masz kratkę ?)

Komentarz

• Frytek
                      Drive
                      • 2009
                      • 57

Generalnie sprawdziłbym czy auto nie jest przypadkiem bublem, które było rozwalone przy przebiegu 400 km i jest niby nowe. To po pierwsze. Jeśli salon nie potrafi naprawić auta, a są to na pewno usterki podlegające gwarancji to szedłbym w kierunku roszczenia o auto nowe wolne od wad. Dla mnie to trochę dziwna sytuacja. Generalnie z olejem też są u mnie problemy, ale nie tak duże, bierze go ale trochę.

Komentarz

• loyd
                        RS
                        • 2010
                        • 2342

0,5 l na 1000 km to jest jakaś masakra.

To znaczy, że jadąc np. do Cro, trzeba wziaść ze sobą jakieś 3 - 3.5 l oleju.

Plus jest taki, że masz ciągle nowy olej wlany i musisz zmieniać tylko filtry :P

Komentarz

• Ero
                          Classic
                          • 2009
                          • 11

Kupowałem jako przedsiębiorca i samochód mam z kratką w leasingu, ale prawa gwarancyjne są przeniesione na mnie i firma leasingująca nie robi żadnych problemów aby wymienić auta. Niestety zdaję sobie sprawę, że jako konsument miałbym większe prawa

Przy pierwszych problemach jakie się pojawiły sprawdziłem wybiórczo grubość powłoki lakierniczej i niby wszędzie była oryginalna, ale faktem jest że to auta stało w salonie na ekspozycji z przebiegiem 12 km. Wtedy się cieszyłem bo śpieszyło mi się, a było dokładnie tak skonfigurowane jakbym sam wybierał. Obecnie radość nieco przygasa.

Pewnie, że auto trochę oleju zawsze weźmie, ale myślałem że kupowałem benzynę, a nie diesla.

Komentarz

• rkb
                            RS
                            • 2008
                            • 2152
                            • Rapid Spaceback (NH1)
                            • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Mozliwe ze ktos rozgarniety te 12 km "podocieral" to auto do odciecia i pozniej poszlo do ekspozycji, wszystko jest mozliwe, stad sa problemy. Takie zachowania silnika nie sa normalne w zadnym samochodzie.
                            Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• voltar
                              L&K
                              • 2009
                              • 1107
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BZB 1.8 TSI 160 KM

Mnie nawet dziwi to ze 1.8 TSI wogole bierze olej. Jak wytlumaczyc ze u mnie nie? 23 tys i ani kroipli nie dolewałem. Czy to jest zależne od sposobu esploatacji ? Kiedys czytalem ze jak sie jezdzi glownie po autostradach z duzymi V to wtedy zre olej. Ja wiekszosc tego kilometrazu przejechalem wlasnie po autostradahc i to czasem dluzsze kawalki np 4 tys i nic mi nie zjadl oleju...

Komentarz

• Ero
                                Classic
                                • 2009
                                • 11

No to zazdroszczę Ci...
                                U mnie z tego co zauważyłem to bierze głównie w mieście, bo po autostradzie zdarzyło mi się zrobić ok. 5 kkm i w zasadzie nic wtedy nie wziął oleju.

Komentarz

• piramida
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 12222
                                  • Superb III (3V3)

większość równiez pisze ze tdi bierze a mój nie :| głównie latam po miescie ale jak juz wypadne do katowic to tak po 180-200. Oliwe wymieniam co 10kkm dlatego moze nie ma czasu ubywac :szeroki_usmiech

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• szkoda
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 22543

Zamieszczone przez piramida
                                    Oliwe wymieniam co 10kkm dlatego moze nie ma czasu ubywac :szeroki_usmiech
                                    to tak jak u mnie, jak skróciłem interwały wymiany, to nie zauważam ubytku chyba
                                    saport techniczny baj DGW
                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                    była BXE '08 190kkm
                                    no i nie ma :-)

Komentarz

• voltar
                                      L&K
                                      • 2009
                                      • 1107
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BZB 1.8 TSI 160 KM

No ja mam ten zmienny okres przegladowy i olej Shella.
                                      Powinienem dociagnac gdzies moze do 26 tys. i wymiana bez dolewki. Ten dotychczasowy przebieg to jakies 30 % miasto a reszta trasy i to wlasnie autostradowe predkosci.
                                      Jedyne co mnie zastanawia w tym aucie to sprzeglo. Bardzo latwo je spalic.
                                      Dzisiaj mialem cofanie tylem w gorach po nierownym i z zakrecaniem i spalilem , okrutnie to smierdzi

Komentarz

• piramida
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 12222
                                        • Superb III (3V3)

skoro jednak 1.8 tsi mają słabe sprzęgła to nic nie pozostaje tylko wsadzić mocniejsze plus program i juz bedzie po problemie

Komentarz

• voltar
                                          L&K
                                          • 2009
                                          • 1107
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BZB 1.8 TSI 160 KM

Sie skonczy gwarancja , sie pomysli ale z drugiej strony to juz bym wolał wymienić auto

Komentarz

• piramida
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 12222
                                            • Superb III (3V3)

no pewnie ze lepiej tylko salon nie chętnie to raczej uczyni :evil:

Komentarz

• voltar
                                              L&K
                                              • 2009
                                              • 1107
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BZB 1.8 TSI 160 KM

Mysle ze salon bardzo chetnie to uczyni jezeli sie dobrze zaplaci ... , a powaznie to za takie kaprysy niestety trzeba placic. Zupelnie nie rozumiem jak auto moglo mi sie znudzic po 2 latach ... Chyba musze poszukac czegos bardziej wymagajacego w prowadzeniu

Komentarz

• szkoda
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 22543

Zamieszczone przez voltar
                                                Zupelnie nie rozumiem jak auto moglo mi sie znudzic po 2 latach ...
                                                standardowy czas, u mnie i tak się wydłuuuuuuużył tym razem
                                                saport techniczny baj DGW
                                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                                była BXE '08 190kkm
                                                no i nie ma :-)

Komentarz

• voltar
                                                  L&K
                                                  • 2009
                                                  • 1107
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BZB 1.8 TSI 160 KM

No nie jest łatwo , czas działa na niekorzyść i cały czas wychodzi coś nowego
                                                  Mimo to moją uwagę odwracają czasem auta które nie są przecież nowościami.
                                                  Przed wyborem Octavii rozważałem wiele aut i czas pokazał że niektórych z nich dobrze że niewybrałem ... np. ostatnio miałem okazję dłużej pojeździć Lancerem w dieslu. Auto które mi się podobało z zewnątrz a nie podobało od wewnątrz. Teraz doszły doznania z jazdy i musze powiedzieć że auto jest epoke za Skoda. Z innej strony patrząc ostatnio widziałem w jednym centrum handlowym wystawionego Passata w takiej konfiguracji i za taką cenę w jakiej nie był dostępny 2 lata temu. Dzis wziąłbym jednak Passata choć nie wszystko mi w nim pasuje. Mówiąc dokładniej ewoluuję do coraz większych aut
                                                  PS
                                                  Orientuje się ktoś ile Octavia traci na wartości przez pierwsze dwa lata ?

Komentarz

Pracuję...