[O1] Zgrzyt przy zmianie na drugi bieg

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • blueshadow
    Classic
    • 2007
    • 2

locaj85, To jest ET 35 7"

• pawlik
    Classic
    • 2006
    • 17

Od jakiegoś czasu obserwuję, że po rozgrzaniu silnika (w zimie nawet ten problem nie występował!) przy zmianie biegu z 1 na 2 (czasem też przy redukcji z 3 na 2) słychać wyraźny zgrzyt (wyczuwalny też na samej dźwigni zmiany biegów).

Ktoś wie co to może być? Coś typowego? Znalazłem na forum wątek z 2007 roku, ale tamten dotyczył 1,8T, więc nie wiem czy to może być powiązane, a poza tym tam raczej nikt nie doszedł do jakichś konkretnych powodów.

Pozdrawiam, Pawlik

Komentarz

• Tomek_dx
      Rider
      • 2008
      • 398

Synchronizator II biegu mówi Pa Pa. Może trochę pomóc regulacja linek ewentualnie zmiana oleju na gęstrzy. (jak piszesz problem zimą nie występował a wtedy niska temp powoduje zageszczenie oleju) Ja mam też problemy latem z II w O2 1.9 TDI BXE. Odpowietrzenie sprzęgła, regulacje linek nic nie dały. Bedę jeszcze właśnie wymieniał olej. Ale się nie martwie. Mam VW z 93 roku a w nim zaczęła zgrzytać II jakieś 8 lat i 100tys km temu Oczywiscie przy szybszej zmianie biegów. Zacząłem zmieniać biegi jak emeryt najpierw luz i po pół sekundzie II i skrzynia działa do dziś.
      Tomek

Komentarz

• rss
        L&K
        • 2009
        • 1098

ano niestety synchronizator .... mam dokladnie takie same objawy.
        wypracowalem 'patent' na nieco szybsza zmiane biegow ktora mozesz przetrenowac:
        przy zmianie: wciskasz sprzeglo, wyrzucasz na luz, puszczasz sprzeglo, wciskasz sprzeglo, wrzucasz 2, puszczasz sprzeglo i ogien. rzezba, ale nawet przy kreceniu do wysokich obrotow wtedy nie zgrzyta i przy odrobinie wprawy nie traci sie wiele z dynamiki....

tak czy inaczej mysle o drugiej skrzyni, byc moze o naprawie... szczegolnie jak mi Malzonka narzeka na zgrzytanie
        kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...

Komentarz

• pawlik
          Classic
          • 2006
          • 17

Dzięki - popróbuję rzeźby

Komentarz

• mobi65
            Rider
            • 2009
            • 291

Zamieszczone przez pawlik
            Dzięki - popróbuję rzeźby
            moze byc tez wina plastiku na wybieraku przy skrzyni , przyjrzalbym sie temu elementowi tez mialem podobnie , i sama wymiana rego plastkiku pomogla w serwisie koszt tej czesci to okolo 50 zl

Komentarz

• Lashlo
              L&K
              S_OCP Member
              • 2007
              • 1455

Tez to przerabialem.Majac jak pamietam jakies 70 tys przebiegu.Na szczescie zrobili na gwarancji.Do tej pory nie moge zrozumiec,czemu ta usterka wystepuje.Powinni zmienic cos w konstrukcji,moze lepsze materialy...
              Po robieniu synchronizatora II biegu odpuscilem wirusa,bo az strach pomyslec jakby cala skrzynia padla...
              P.S.Jezdze delikatnie.

Komentarz

• pawlik
                Classic
                • 2006
                • 17

No ja już niestety po gwarancji ale to wygląda na jakąś wadę O1 z roku produkcji około 2006.

Spróbuję coś może ponegocjować w serwisie (wada ukryta/niezgodność z umową itp) skoro to coś w rodzaju wady konstrukcyjnej.

Pozdro, Pawlik

Komentarz

• Lashlo
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 1455

pawlik, moja z 2007,jesli serwisujesz dalej w aso to moze sie przychyla do gwarancji dobrej woli - jest cos takiego.

Komentarz

• rss
                    L&K
                    • 2009
                    • 1098

Zamieszczone przez Lashlo
                    Po robieniu synchronizatora II biegu odpuscilem wirusa,bo az strach pomyslec jakby cala skrzynia padla...
                    P.S.Jezdze delikatnie.

nie strasz, u mnie po modzie wyszedl ladny 'Newton' - ponad 310- ... chociaz w sumie jak juz sie kola zazebia to nic zlego nei powinno sie dziac ...
                    a to ze najbardziej wystepuje w skrzyniachch z okolic 2006 to by sie zgadzalo ....
                    moze niedorobiony synchronizator, moze zle wydystansowana partia skrzyn....

Komentarz

• rymeks
                      Drive
                      • 2007
                      • 93
                      • Octavia III (5E3)
                      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                      • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

AXR-y z okolic rocznika 2006 tak mają - moja też czasem zgrzytnie szczególnie jak jest upał.
                      Pytałem w serwisie to mi powiedzieli, że często mają takie przypadki.
                      Octavia 3 RS TSI
                      Octavia 2 BXE +

Komentarz

• rss
                        L&K
                        • 2009
                        • 1098

i do wymiany wtedy tylko synchronizator, czy rowniez kola 2 biegu?

Komentarz

• Lashlo
                          L&K
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 1455

A mi zaczyna zgrzytac znow.Po naprawie zrobilem 40 tys,golwnie trasy,lagodnie i z pelnym wysprzeglaniem... Troszke sie przerazam...A swoja droga,czy jest jakas gwarancja 2 letnia na naprawe na gwarancji??Niebyt mi sie widzi wywalac kase na naprawe skrzyni.

Komentarz

• pawlik
                            Classic
                            • 2006
                            • 17

To ja troche odgrzebie temat. Przy okazji przegladu wymienili mi olej w skrzyni na gestszy i... zrobilem ponad 500km i cisza

Oby tak dalej.

Pozdro

Komentarz

• pl0tr
                              Drive
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 88
                              • Octavia I (1U2)
                              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

A mi zaczyna zgrzytac znow.Po naprawie zrobilem 40 tys,golwnie trasy,lagodnie i z pelnym wysprzeglaniem... Troszke sie przerazam...A swoja droga,czy jest jakas gwarancja 2 letnia na naprawe na gwarancji??Niebyt mi sie widzi wywalac kase na naprawe skrzyni.

Lashlo a ile taka "przyjemność" kosztuje w ASO: synchronizator + wymiana?
                              Mnie chyba też niedługo czeka walka z tym problemem - na razie zgrzyty sporadyczne.
                              miało być 101, było 120, jest 150+ i życie jest piękne
                              THE MAN WHO KNOWS (NOTHING)

Komentarz

• Lashlo
                                L&K
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 1455

pl0tr, mi zrobili to na koniec gwarancji na szczescie,ale mowili cos o okolo 1000zl. Robocizna droga,ale warto,bo gwarancja na naprawe na 2 lata.

Komentarz

• Adi20
                                  Ambiente
                                  • 2007
                                  • 144

Zamieszczone przez pl0tr

Lashlo a ile taka "przyjemność" kosztuje w ASO: synchronizator + wymiana?
                                  Mnie chyba też niedługo czeka walka z tym problemem - na razie zgrzyty sporadyczne.
                                  dzisiaj właśnie miałem wymieniony synchronizator 2 biegu - objawy zgrzyty przy szybkim przełączaniu z 1 na 2.
                                  Problem pojawił się przy 70 tyś km, jeszcze na gwarancji. Wymienili olej w skrzyni i ustąpiło. Teraz przy 115 tyś km problem powrócił. Niestety już po gwarancji. Calkowity koszt 1350 zł brutto
                                  Octavia III Combi Style 1,4 TSI 150KM DSG
                                  BMW E38 740iA

www.amagraf.pl

Komentarz

• samtech84
                                    Elegance
                                    • 2008
                                    • 988
                                    • Octavia I (1U2)
                                    • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Jak kupiłem swoją O1 z przebiegiem 205 kkm to zgrzytało zrobiłem kolejne 250 kkm i jakoś jeżdżę, także jeszcze pojeździcie zanim się rozsypie.

Komentarz

Pracuję...