Stukanie z prawej strony - serwis zawieszenia

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • nowobogacki1
    Classic
    • 2016
    • 44
    • Octavia I (1U2)
    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Stukanie z prawej strony - serwis zawieszenia

Witam
    Zauważyłem stukanie z prawej strony. Jak się okazało, to był luz na drążku kierowniczym. Kupiłem drążki z końcówkami Lemfordera. Do tego obie gumowe osłony drążków. Co oprócz tego warto wymienić? Z tego co sprawdzałem przez 14 lat życia samochodu wymieniane były tylko bzdety i to z prawej strony. Nawet amory i sprężyny mam fabryczne. No ale jak sprawują się, to nie wymieniam ich na razie.
    Pomyślałem, że warto wymienić wszystkie sworznie, tuleje wahaczy, a do tego łączniki stabilizatora i gumy stabilizatora. W sumie łącznie to będzie z 250-300 zł, a spokój na długi czas. Czy warto przy okazji czemuś się przyjrzeć bądź przy okazji wymienić?
  • paulob1
    Rider
    • 2008
    • 470
    • Octavia I (1U2)
    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Noi bardzo dobrze poczyniasz. To model, który ma raczej pancerne zawieszenie, zresztą po równie wytrzymałym Golfie 4.
    Ja po 112 tys km wymieniłem prawy wahacz i oba łączniki stabilizatora i tyle z kosztów jeśli chodzi o zawias. Mechanicy radzą, by przy ewentualnej wymianie wahacza zostawić ori sworzeń, jeśli jest ok (odkręcasz 3 śruby). Te nowe nawet Lemfordera nie są już tak solidne.

Komentarz

• sew1981
      RS
      S_OCP MemberModeratoRS
      • 2009
      • 10918
      • Fiat

poza tym, że przód lubi skrzypić czasem jak stary tapczan, to zawieszenie wytrzymałe

Komentarz

• paulob1
        Rider
        • 2008
        • 470
        • Octavia I (1U2)
        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

W mojej nigdy nic nie skrzypiało. Jedno ale, to tylne amory.Nie kupować tanich zamiennikow typu Daco,bo strzelają na mrozie. Za to w poprzedniej Fabii 1 wszystko skrzypiało od deski rozdzielczej po zawieszenie.

Komentarz

• sew1981
          RS
          S_OCP MemberModeratoRS
          • 2009
          • 10918
          • Fiat

moze dlatego, że w 1.6 lżejszy przód. w tdikach tapczan jest

Komentarz

Pracuję...