Uszczelniacze zaworowe a głośność silnika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dj1910
    Ambiente
    • 2014
    • 166

Uszczelniacze zaworowe a głośność silnika

Pytanie do bardziej kumatych osób w kontekście budowy silnika.

Mam 2.0 AQY. Walczę z głośnością w kabinie w trakcie jazdy na wysokich obrotach (jazda na autostradzie ok 140km/h, wtedy 4tyś obrotów cały czas...)

Wydech ogarnąłem, nowy katalizator (stary w środku się potłukł), roczne tłumiki środkowy i końcowy. Wszystko dziś dokładnie poprawione i sprawdzone w jednym z lepszych zakładów od wydechów w Łodzi (Auto-Mark na kolumny). Myślałem, że może złączki między kolektorem wydechowym a resztą układu ale facet mówił, że nie bedzie mnie naciągal na wymiane bo wg niego wszystko z nimi jest w 100% ok.

Po dzisiejszej poprawie mocowań i tam jeszcze czegoś jest rzeczywiście ciszej, ale do ideału trochę brakuje. Spec od wydechów kazał otworzyć machę i przygazować na otwartej masce. Według niego sam dźwięk od silnika jest zbyt dosadny. I ja się z tym w sumie zgadzam, bo wg mnie warczy dosyć konkretnie I w kabinie też ta głośność ma się wrażenie leci od komory silnika.

Według niego trzeba zainteresować się USZCZELNIACZAMI ZAWOROWYMI. Silniczek chodzi jak ta lala, aczkolwiek jak to AQY oleju troche wypija

I pytanie do publiki - co WY na teorię tego gościa ? Ma to jakiś sens ?
  • utek
    Elegance
    • 2007
    • 867
    • Superb II combi (3T5)
    • APK 2.0 MPI 115 KM

Raczej słaba teoria. Może bardziej hydropopychacze.

Co do dźwięku silnika, to ma na niego również wpływ mieszanka paliwowa i zapłon.

Możesz również sprawdzić poprawność montażu kolektora dolotowego. Jeżeli jest źle dokręcony "od tyłu" silnika, będzie hałasował.

A na koniec, to jeszcze kwestia prastarej konstrukcji silnika. Do czego porównujesz jego hałaśliwość?

Z własnego doświadczenia napiszę, że silnik sam w sobie jest najmniejszym problemem przy dużych prędkościach. U mnie on sobie po prostu mruczy jak każdym innym aucie. Problemem jest kompletny brak wygłuszenia np na nadkolach, podłodze itd.

Komentarz

Pracuję...