co to za dekielek?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michall82
    Classic
    • 2010
    • 8

co to za dekielek?

szkoda, no to poza tym ok
    ja osobiście problemów z logowaniem dziś nie miałem
    latam na DSLu :wink:
  • jaszczurr
    Classic
    • 2009
    • 24

co to za dekielek?

jak w temacie, co to jest za dekielek w octavi I w czerwonym kółeczku w skrzyni begów? do czego on służy? bo zauważyłem że trochę się z niego sączy i nie wiem czy można go odkręcić i uszczelnić ponownie czy lepiej samemu za to się nie brać? a nie mogę odkręcić śruby tej której jest zaznaczona na żółto próbowałem różnymi metodami sposobami i nic ani drgnie, może ktoś ma pomysł?? a ta zaznaczona zieloną strzałeczką to jest do spuszczania oleju ze skrzyni??

bo nie chciał bym miec podobnego problemu jak w w Polo które miałem od nowości i skrzynia padła przy 40tys przebiegu bo nawet nie przyszło do głowy mi sprawdzenie poziomu.
    Załączone pliki

Komentarz

• borowik18
      Classic
      • 2009
      • 8

Re: co to za dekielek?

Zamieszczone przez jaszczurr
      jak w temacie, co to jest za dekielek w octavi I w czerwonym kółeczku w skrzyni begów? do czego on służy? bo zauważyłem że trochę się z niego sączy i nie wiem czy można go odkręcić i uszczelnić ponownie czy lepiej samemu za to się nie brać? a nie mogę odkręcić śruby tej której jest zaznaczona na żółto próbowałem różnymi metodami sposobami i nic ani drgnie, może ktoś ma pomysł?? a ta zaznaczona zieloną strzałeczką to jest do spuszczania oleju ze skrzyni??

bo nie chciał bym miec podobnego problemu jak w w Polo które miałem od nowości i skrzynia padła przy 40tys przebiegu bo nawet nie przyszło do głowy mi sprawdzenie poziomu.
      ten dekielek to ustalacz wybieraka zmiany biegów samo dokrecenie nie pomorze trzeba spuscic olej odkrecic i dokladnie oczyscic ten dekielek i uszczelnic najlepiej klejem do skrz bieg ta sruba na zulto to otwór wlewowy i poziomujacy a ta na ziel to spustowa tak jak napisales , co do odkrecenia sruby wlewowej to musisz kombinować powinienes ja odkrecić dobry ampul 17 powinien dac rade .

Komentarz

• jaszczurr
        Classic
        • 2009
        • 24

no właśnie 17 ampuł obmykuje się

Komentarz

• robekcool
          RS
          • 2009
          • 2041
          • Octavia II (1Z3)
          • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

jaszczurr, wpadnij , sprawdzimy ci stan oliwy
          www.k-mot.pl
          Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
          Autoholowanie.
          Robert Kulma

Komentarz

nie masz oslony silnika?! strasznie to wszystko brudne jak 17 nie daje rady to chyba wyjechana ta sruba, ja dokupilem 17 i jak odkrecalem tez nie chcialo odrazu puscic, ale po delikatnym szarpnieciu lub pukniecu w klucz powinno puscic. najwyzej zapsikaj jakims plynem specjalnym. mozliwe ze byla wykrecana ale nie przetarta, syfu naszlo i nie puszcza. jak bedziesz dokrecal srube od spustu to uwazaj, trzba robic to naprawde z wyczuciem.Spusc olej, wykrec dekielek uszczelnij zalej od nowa, moim zdaniem wyjdzie tylko na dobre. tez mialem polo i tam trzeba bylo pilnowac oleju w skrzyni, dlatego z przewrazliwienia na octe tez uwazam.

Komentarz

• Tomek_dx
              Rider
              • 2008
              • 398

Dla potomności chciałbym napisać rozwiązanie problemu z cieknącym olejem spod dekielka z logo VW w kilku krokach opis dotyczy skrzyni 5 biegów z O2 silnik BXE ale moim zdaniem w O1 jest taka sama budowa:

1) najpierw odkręcamy korek wlewowy oznaczony żółta strzałką na zdjęciu z pierwszego posta, dlaczego wlewowy? a co nam przyjdzie z tego że spuścimy olej a będziemy mieli problem z jego odkręceniem i nie będzie mozliwości zalania nowego
              Do tej czynności potrzebujemy klucza ampulowego 17mm. Najlepiej uciąć sobie tak z 5 cm i zamocować w nasadkę 17mm z długim sztywnym kluczem
              2) potem po odkręceniu dolnego korka (zielona strzałka) spuszczamy olej ze skrzyni biegów
              3) odkręcamy dwie śuby dekielka z logo VW i na około nożem ścinamy biały silikon
              4) Dookoła podwadzamy za wystający kołnierz dekielek aż zacznie nam wychodzić. Pod żadnym pozorem nie pchamy w szczeline śrubokręta czy noża ponieważ materiał jest miękki i bedzie nam wtedy ciekło w tych miejscach
              5) Uwaga trzeba podstawić jakieś naczynie ponieważ z dekielka wyleci jeszcze ze szklanka oleju
              6) Wczesniej ustawiamy jeszcze biegi w pozycji luz i mamy wtedy pewność że bolec wybieraka biegów nam się nie przesunie lub napręży i bedzie problem z włozeniem dekielka gdyż stanowi on dolne łozyskowanie wybieraka choć jak zajrzałem od spodu to nie widziałem mozliwości aby bolec wybieraka mógł gdzieś uciec w bok i uniemozliwić nam włożenie na miejsce dekielka
              7) Następnie czyścimy dekielek i miejsce styku w skrzyni ze starego silikonu. Nie wolno przy tym używać noża czy szczotki drucianej i innych narzędzi. Wystarczy zmywacz do silikonu ktory ładnie nam go oczyści i dodakowo odtłuści powierzchnię.
              8) Czekamy aż cały olej ze skrzyni zleci i dodatkowo z jednorazowych ręczników robimy "tampony" i na chwilę wkładany w otwór po dekielku aby dodatkowo odciągnąć resztki oleju aby w czasie klejenia silikonem nie zaczął nam spływać
              9) Na wyczyszczony dekielek nakładamy silikon do uszczelniania miski olejowej z ASO o numerze D 176 404 A2, kontrolujemy czy olej nie ścieka, w razie czego jeszcze przecieramy banzyną ekstrakcyjną miejsce w skrzyni i montujemy dekielek
              10) Śruby dokręcamy momentem 22Nm i na zakończenie wypływający silikon ścinamy nożem
              11) czekamy aż silikon stwardnieje (warto na próbę wycisnąć sobie trochę z tubki aby badać czy jest już twardy)
              12) Wkręcamy korek spustowy oleju siłą 25Nm Mi korek też się pocił tak więc posmarowałem ale cieniutki pasek na 2-3 ząbki gwintu silikonem
              13) zalewamy olejem ja dodatkowo miałem problemy z synchronizatorem II biegu i wlałem polecany w takich przypadkach olej G 052 512 A2.
              Jeszcze jedna informacja dla przeciwników wymiany oleju z skrzyni. To co zlałem po przebiegu tylko 70tys km i 3 latach to był czarny szlam z paprochami i innymi zanieczyszczeniami a nie olej. Uważam na marginesie że wymiana oleju raz na 100tys km na pewno nie zaszkodzi.
              14) do wlewania oleju uzywałem największej strzykawki z apteki o poj z tego co pamiętam 100 lub 200 ml
              15) jak olej zaczyna się wylewać przez otwór wlewowy oznacza to wlaściwy poziom i dokręcamy korek. Aby nie lało się podczas dokręcania można podlewarować lewą stronę auta i przez to odchylic poziom. Dodatkowo w skrzyni JCR można wtedy po przechyleniu dolac z 200ml oleju więcej tak aby łącznie go weszło z 1,7L. Moment dokręcenia korka to 25Nm

To na tyle...
              Tomek

Komentarz

• czyzyk64
                Elegance
                • 2008
                • 866

Tomek_dx, bardzo fajna relacja, napewno sie przyda przy ewentualnej wymianie, ja wymienialem olej w skrzyni i musialem ja napełniac strzykawka z wezykiem, ale tez poszlo.
                Informacje typu " nastepnie wlewamy olej za pomoca wezyka i lejka przez otwor wlewowy" mozna wpisać jako bajki. Napewno w ten sposób nie pojdzie.

Komentarz

• Tomek_dx
                  Rider
                  • 2008
                  • 398

Dzięki, dodam tylko że do napełniania oleju kupiłem sobie teraz za 29 pln w Castoramie metalową strzykawkę Yato YT-0708 o pojemności 0,5L z przeźroczystym wężykiem. Do napełniania skrzyni, wymiany oleju w kosiarce do trawy czy odciągania starego oleju silnikowego z fitra oraz wielu innych zastosowań bezcenna
                  Załączone pliki
                  Tomek

Komentarz

• ahmed799
                    RS
                    • 2009
                    • 6910
                    • Ford

Tomek_dx, super ta strzykawka. Nie wiedzialem nawet ze takie cos jest a ja sie męczyłem zeby sciagac olejki do badan z silnikow MiGa 29 zwyklymi strzykawkami z tworzywa.

филип
                    Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• delanopl
                      Elegance
                      • 2009
                      • 831

ahmed799, MON ma to do siebie że czasem logika daleko odbiega od obowiązujących norm póki się sam nie zaopatrzysz to nie będziesz miał bez obrazy oczywiście :lol:

Komentarz

• ahmed799
                        RS
                        • 2009
                        • 6910
                        • Ford

Zamieszczone przez delanopl
                        póki się sam nie zaopatrzysz to nie będziesz miał
                        dokladnie jak piszesz jak chcesz miec latwiej kup sobie sam, coz zycie

филип
                        Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

Pracuję...