Witam posiadam w octavii 1 fl elegance w zderzaku dysze od spryskiwaczy ale nie jestem powiedzieć czy były tam oryginalnie , nie ma wężyków.
Jak to można uruchomić i co jest mi do tego potrzebne? Z góry dziękuje za pomoc
Trochę wężyka - około 3m i zawór spiętrzający. Do tego opaski zaciskowe na wężę. Wąż chyba fi 6 albo fi 8 nie pamiętam. Musisz dobrać do średnicy króćca na spryskiwaczu i na zaworze spiętrzającym.
nieee mam.
A mam jeszcze jedno pytanie można zrobić osobny włącznik do spryskiwaczy reflektorów bo coś słyszałem o tym? żeby bez spryskiwaczy na szybę sie włączały?
bez ksenonów też wychodziły octavie z spryskiwaczami nie koniecznie muszą być lampy ksenonowe.
Po drugie zobacz ile jest tego na allegro co w wszystkich były by zderzaki zmieniane?
[ Dodano: Sob 31 Lip, 10 17:25 ]
Transporter kolego wpisz w allegro octavia Elegance i zobaczysz że wszystkie mają spryskiwacze i ksenonów nie mają
Czytałem że potrzebny jest
- zawór ciśnieniowy
- zbiornik na płyn 5,5 l
- wąż doprowadzający i opaski
czy coś jeszcze???
Może ktoś miał podobny problem;>
Jeśli była dobrze naprawiona to w wersji elegance brakuje Ci tego co napisałem wcześniej. Jeśli naprawę wykonali partole spod sklepu z piwem to wtrącili Ci byle zbiorniczek z byle pompką bez wężyków i pewnie jeszcze bez zaworu spiętrzającego. Potrzebne Ci wobec tego:
* baniak 5,5l
* pompka z wyjściem na spryskiwacze - nowa to około 70zł.
* żmije o długości sumarycznej około 3m o średnicy wewnętrznej takiej jaką ma króciec na zaworze spiętrzającym, który nabędziesz w ASO za kilkanaście zł
* zawór spiętrzający z ASO za te kilkanaście złotych.
Nie ma tu żadnej filozofii. U mnie padł zawór i wymieniałem własnoręcznie. W O1 jest lepszy układ mycia reflektorów niż w O2. W O1 sam decyduję kiedy mi się leje a w O2 się samo leje w cholerę.
:diabelski_usmiech
Witam. Mam podobny problem w Octavii I Elegance. Mimo tego ,że są spryskiwacze w zderzaku i zbiorniczek na płyn ma 5,5 l pojemności co może świadczyć o istnieniu takowego układu to po wielu próbach spryskiwacze nie chcą zadziałać. Stąd parę pytań: który bezpiecznik odpowiada za spryskiwacze 1, 24 czy 33 oraz jak sprawdzić czy cała instalacja w ogóle istnieje(czy konieczne jest zdjęcie zderzaka, czy można dostać się od dołu)?
krystian634, bezpiecznik nr 1 u Ciebie powinien być wolny, 24 :arrow: wycieraczka, pompka spryskiwaczy, 33 :arrow: spryskiwacze reflektorów. niestety, aby sprawdzić czy masz instalację potrzeba zdjąć zderzak, bo to jest pod nim schowane. sprawa prosta :arrow: 3 śruby z przodu przed chłodnicą, kilka w nadkolach, potem delikatnie podważ listwę w zderzaku po bokach na samych końcach i wykręć po 2 śruby. zorganizuj sobie kogoś do pomocy/potrzymania, bo bumper do małych elementów nie należy.
Black Pearl, Elegance & RS LOOK
@ by Tune-up Gdańsk
TDI VP++ i jeszcze rośnie
Antek
Komentarz