Linka szyby przedniej

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Icefreak
    Classic
    • 2011
    • 5

Linka szyby przedniej

A próbowałeś zaznaczyć bajt 15 bit 7? On chyba umożliwia wyświetlenie tej opcji na Maxi Docie

• dhab
    Classic
    • 2010
    • 9

Linka szyby przedniej

WItam. Zanim napisałem posta szukałem na forum informacji które mogłyby mi pomóc. Napisaliście wiele cennych porad jednak sprawa wygląda u mnie troszkę inaczej. Napewno pękł mi ten plastik z boku trzymający szybę. Ale jeszcze jest inna sprawa. Mam jakąś luźną linkę z takim zakończeniem jak ta z przerzutek rowerowych i nie wiem gdzie ona powinna być wpięta.
    Teraz pytania...
    1. Czy ten pęknięty plastik odpowiada za to że szyba się trzyma ( nie opada )
    2. Czy wystarczy może gdzieś zamontować linkę o której wcześniej pisałem żeby szyba nie opadała.

Komentarz

• flyski
      Ambiente
      • 2006
      • 153
      • Octavia I (1U2)
      • AQY 2.0 MPI 115 KM

Linka właśnie w ten plastik pasuje, bez tego połączenia szyba opada. Mnie dzisiaj dopadła lewa tylna szyba.
      Jutro trzeba poszukać plastiku po sklepach lub alledrogo i założyć
      Pozdrawiam kolegę z Lubina

p.s. szybę podeprzeć trzeba kołkiem lub (jak ja to zrobiłem) powiesić na drucie.
      [O1 - 2.0 AQY silver ]
      [SII - 2.0 CFFB pacific blau]

Komentarz

• shado
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 5315
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Sprawdźcie ile kosztuje cały mechanizm szyby, bo ja kupiłem ten zestaw naprawczy do Fabii w tym tygodniu (czyli 2 plastiki, które pękają) za 60PLN, a potem się okazało, że i tak linka jest do wymiany, a cały nowy podnośnik kosztuje 90PLN.
        BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• flyski
          Ambiente
          • 2006
          • 153
          • Octavia I (1U2)
          • AQY 2.0 MPI 115 KM

Zamieszczone przez shado
          Sprawdźcie ile kosztuje cały mechanizm szyby, bo ja kupiłem ten zestaw naprawczy do Fabii w tym tygodniu (czyli 2 plastiki, które pękają) za 60PLN, a potem się okazało, że i tak linka jest do wymiany, a cały nowy podnośnik kosztuje 90PLN.
          Właśnie, muszę rozebrać mechanizm bo czuję że linka się splątała w środku (oczywiście jak szyba spadła to jeździłem silnikiem w górę i w dół zamiast od razu zostawić w spokoju mechanizm) no ale mądry jestem po szkodzie , oby nie okazało się że linka jest do wymiany. :shock:
          [O1 - 2.0 AQY silver ]

Komentarz

• dhab
            Classic
            • 2010
            • 9

Piszesz że linka pasuje w miejsce plastiku. Kurcze kombinowalem ale wydaje mi się że jest za krótka...

Komentarz

• flyski
              Ambiente
              • 2006
              • 153
              • Octavia I (1U2)
              • AQY 2.0 MPI 115 KM

Zamieszczone przez dhab
              Piszesz że linka pasuje w miejsce plastiku. Kurcze kombinowalem ale wydaje mi się że jest za krótka...
              Jeżeli próbowałeś sterować szybą po pęknięciu plastiku to linka mogła się w środku pozawijać i dla tego Ci teraz nie pasuje
              Trzeba rozebrać mechanizm nawijający linkę i ją poprawnie nawinąć
              [O1 - 2.0 AQY silver ]

Komentarz

• dhab
                Classic
                • 2010
                • 9

Zamówiłem nowy mechanizm. Cena w sklepach różna kupiłem ten za 120 zł ale niestety nie wiem jakiej firmy. Mam nadzieje że bedzie długo mi służył.

Komentarz

• flyski
                  Ambiente
                  • 2006
                  • 153
                  • Octavia I (1U2)
                  • AQY 2.0 MPI 115 KM

Ja po trzech dniach walki i wymianie linek w mechanizmie ogłaszam zwycięstwo :twisted: , największy problem to pewnie zakończyć linki żeby nie wyskoczyły pod obciążeniem. Pierwszy raz jak wymieniłem to się tak właśnie zdarzyło, ale teraz jest wszystko OK
                  Koszt naprawy 6 zł plasticzek w serwisie skody w Legnicy plus w do 8zł za linkę w castoramie (było by 4zł gdybym dobrze zakończył linkę za pierwszym razem)
                  No gorzkich słów przy naciąganiu wysmarowanej wazeliną linki nie liczę

p.s. chyba profilaktycznie wymienię plastik w prawych drzwiach (widzę już spękania), kiedy linki nie są splątane to jest 5 minut roboty
                  [O1 - 2.0 AQY silver ]

Komentarz

• laurin
                    Rider
                    • 2009
                    • 727

Flyski Jak jest taki problem z zakańczaniem linki to może jeszcze napisz ją zakończyć żeby było dla innych....

Komentarz

• rafailo
                      Classic
                      • 2010
                      • 16

ja też poprosze o podpowiedź jak i czym zakończyc taka linke żeby było ok.

Komentarz

• krzypaw
                        Drive
                        • 2010
                        • 88

No to ja się podłączę, ja wyjąłem z kostki elektrycznej, takiej co jest sprzedawana po kilkanaście kostek do rozinania, np. do połączenia kabli do żyrandola, wziąłem taką jedną kosteczkę, opbrałem z plastiku, przyciąłem fleksem, tak żeby sotała jedna śrubka i naręciłem na koniec lniki. Te kostki są różnej wielkości, jak się dobierze dobry rozmiar i odpowiednio dotnie flexem to pasuje idealnie w otwór w rolce która zwija i rozwija linkę na silniku.

Komentarz

• flyski
                          Ambiente
                          • 2006
                          • 153
                          • Octavia I (1U2)
                          • AQY 2.0 MPI 115 KM

krzypaw to dobry pomysł, ja użyłem aluminiowej części od nitów zrywalnych, są różne średnice i długości więc trzeba dobrać odpowiednie. Taką tulejkę z kołnierzem zagniotłem kombinerkami na końcówce linki zawiniętej dodatkowo na końcu i wpuszczonej spowrotem (teaz żałuję że nie zrobiłem zdjęcia), kołnierz potem poobcinałem obcinaczkami i opiłowałem żeby całość zmieściła się w swoje miejsce w plastikach, na razie trzyma
                          [O1 - 2.0 AQY silver ]

Komentarz

• rafailo
                            Classic
                            • 2010
                            • 16

A może jednak został Ci gdzieś kawałek linki i z 1 nit , co by zrobić jakieś zdjęcie takiego urządzenia , tak dla potomności.
                            Pozdr.

Komentarz

Pracuję...