drgania wyczuwalne na pedałach po uruchomieniu gorącego silnika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • imported_tezet
    Classic
    • 2016
    • 16
    • Octavia I combi (1U5)
    • AZJ 2.0 MPI 115 KM

drgania wyczuwalne na pedałach po uruchomieniu gorącego silnika

Witam
    Postanowiłem napisać tutaj o problemie, ponieważ sam nie mogę tego zdiagnozować.
    Octavia 2002 kombi 2.0 AZJ (4x4 Ambiente).

Problem ujawnił się sam z siebie jakiś miesiąc temu i początkowo występował sporadycznie. Dzisiaj występuje już za każdym razem, gdy uruchomię gorący silnik po postoju np 15min pod sklepem. Czuć wtedy wyraźne drgania (ja akurat najbardziej je czuję na pedałach) i słychać wtedy nieco inny dźwięk pracy silnika. Przegazowanie i powrót do wolnych obrotów nic nie daje. Jeśli natomiast kawałek przejadę (np. kilometr), ale normalnym tempem, a nie w korku, problem ustępuje.
    Czasami się ujawnia sam z siebie, jak jadę w korku na samym sprzęgle (oczywiście nie chodzi o drgania związane z jazdą na półsprzęgle, tylko o to, co się dzieje, jak już się zatrzymam za poprzedzającym autem) - najpierw krótkie impulsy tego drgania, a za chwilę już cały czas. I znowu, jeśli kawałek przejadę normalnie - ustępuje.

Czy ktoś spotkał się z czymś takim i może udało się to zdiagnozować i zlikwidować?

Zastanawiam się, czy to nie od oleju, tzn że popychacze nie trzymają oleju, ale z powodu np. degradacji oleju - jakieś 8-9tys km temu (10 miesięcy temu) wlałem Valvoline Maxlife 5W40, a wcześniej tego oleju nie używałem. Jazda w zasadzie wyłącznie miejska, bardzo dużo korków.

Samochód ma LPG, ale przełączenie na benzynę nic nie zmienia. Sprawdzałem błędy - nie ma. Jedyne co mnie zastanawia, to poleciała nieco na minus korekta LTFT od wolnych i obecnie na benzynie jest ok -5% (gaz jest do tego dostrojony, żeby nie było różnicy). Samochód mam od dwóch lat i na początku była w okolicach -3 do -2%. Zdarzyła się już raz sytuacja, że korekta poszła na -6% i pomogło przepłukanie przepływomierza zmywaczem do hamulców. Świece dopiero co wymieniłem (na Denso K16TT, ustawiłem przerwę 0,7mm), ale problem był już na poprzednich świecach (oryginały NGK z logo VW Audi, z fabryczną przerwą, nie pamiętam modelu). Kable mam BERU - mają z 1,5 roku. Cewka nie wiem ile ma - nie wymieniałem.
  • zwonko
    Rider
    • 2016
    • 365
    • Octavia I (1U2)
    • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Witam kolege
    U mnie tez po odpaleniu silnik trochę kuleje ale to trochę olewam (jak zwykle zresztą). Szukanie przyczyny powoduje wypadanie włosów z głowy :P
    Wracajac do tematu, u siebie zauważyłem, że czasem dzieje się to nie tylko po odpaleniu. Czasem potrafi się tak zadziać podczas jazdy. Wydaje mi się że jest to związane z SAI, gdy ono się włacza jest jakiś problem. Generalnie gorsza praca silnika jest związana ze zwiększoną dawką paliwa na wolnych, to zauważyłem.
    Co do LTFT to taką zmianą bym się nie przejmował. Nawet paliwo może się trochę różnić...
    Btw. z tego co kojarzę to ostatnio jeździłeś na SPECOLu, ale ogólnie testowałeś wiele olejów. Mógłbyś się podzielić swoim doswiadczeniem tutaj: http://forum.octaviaclub.pl/forum/oc...-oleju-2-0-azj
    Z góry dziekuję i zdrówka życze

Komentarz

• imported_tezet
      Classic
      • 2016
      • 16
      • Octavia I combi (1U5)
      • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Odgrzeję, bo wygląda na to, że się wyjaśniło, co było przyczyną. Wymieniłem olej (oczywiście z filtrem) i problem już nie występuje. Tuż przed wymianą zastosowałem płukankę. Być może stary olej się już zdegradował i nie był w stanie się utrzymać w popychaczach.
      ​​​​​Teraz wlałem Texaco Havoline Extra 10W40.

Komentarz

• imported_tezet
        Classic
        • 2016
        • 16
        • Octavia I combi (1U5)
        • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Jeszcze jedną rzecz dodam:
        Wczoraj postanowiłem programowo zwiekszyc wolne obroty (w AZJ da się tylko o 50). Teraz pracuje jeszcze bardziej gładko, choć ten problem z telepaniem do tej pory nie powrócił od wymiany oleju.

Komentarz

Pracuję...