Problem podczas odpalania Tour 1,6 + LPG

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Olek81
    Classic
    • 2011
    • 3

Zamieszczone przez mirek_p11
    Już w szkole jazdy subaru jest zdecydowanie lepiej I etap 450 zł,II etap 555 zł, III 650 zł.
    Właśnie wybieram się za tydzień na etap I i trzy tygodnie później na II (mój pracodawca stawia ). W zeszłym roku załapałem się u nich na dwudniowe szkolenie podstawowe. Ceny sporo niższe, ale kursanci ujeżdżają własne bryki (z jednej strony to zaleta bo właśnie poznajesz swoje auto, z drugiej wada bo jak gdzieś na torze przyfungujesz... :twisted: ). Pierwsze wrażenie po poprzednim szkoleniu - za....biście warto! Dopiero po czymś takim człowiek dowiaduje się, ...że wcale nie umie jeździć w ekstremalnych warunkach i w zagrożeniu na drodze. :diabelski_usmiech
    Napiszę jak było po powrocie. :wink:
    0
    TAK
    0%
    0
    NIE
    0%
    0
    Z GAZEM TAK JEST
    0%
    0
  • stevie
    Classic
    • 2010
    • 9

Witam, od kwietnia br jestem posiadaczem Toura 1,6 + LPG.
    Od nowości w samochodzie występuje zjawisko nierównej racy i stuków z okolic tłumika tylniego. Występuje to tylko i wyłącznie podczas odpalania na zimnym silniku z rana i trwa ok 30-40 sekund. Hałas niestety jest uciążliwy, gdyż wyjeżdżając rano z garażu jestem w stanie obudzić tym rodziców, którzy śpią na 2 - gim piętrze.
    Usterkę kilkakrotnie zgłaszałem w serwisie, pisałem również do SAP gdzie zrzucono mnie na drzewo. Zastanawiam się, czy jest to objaw normalny - czy ktoś słyszał, wie, spotkał się z takim problemem? Poniżej zamieszczam link do filmu który nakręciłem podczas porannego odpalania:

Dodam, ze auto w tej chwili ma juz przelatane 8 tys km i zjawisko nie ustępuje. Czy ktoś z Was może mi coś podpowiedzieć, ewentualnie uspokoić jeśli jest to rzeczywiście normalne?

Komentarz

• dudek_t
      L&K
      • 2008
      • 1421

Ja mam na gazie przejechane 45000km, nie mam i nigdy nie miałem podobnych objawów... to na bank nie jest normalne.

Komentarz

• grzesiu2400
        Ambiente
        • 2009
        • 193
        • Octavia I (1U2)
        • AKL 1.6 MPI 101 KM

Proponuje przed wieczorkiem przepalić autko na benzynie i zobaczyć efekt następnego dnia rano. Z LPG bywa różnie, u mnie też autko nie chodzi z rana tak jak bym chciał.

Komentarz

• jimw
          Ambiente
          • 2009
          • 228

Mam BFQ, miałem AEE na gazie i żaden z nich tak nie chodził. To nie jest normalne.

Pozdrawiam,
          jimw
          Jest:
          O2 FL RS, 2009 2.0 TDI CR, 190KM, 410Nm by SoftCar
          Była:
          O1 Tour 2006, 1.6 BFQ + LPG BRC Seq24
          O1 1998, 1.6 AEE + LPG

Komentarz

• stevie
            Classic
            • 2010
            • 9

Zamieszczone przez dudek_t
            Ja mam na gazie przejechane 45000km, nie mam i nigdy nie miałem podobnych objawów... to na bank nie jest normalne.
            też mi sie tak zdaje

Proponuje przed wieczorkiem przepalić autko na benzynie i zobaczyć efekt następnego dnia rano. Z LPG bywa różnie, u mnie też autko nie chodzi z rana tak jak bym chciał.

niestety nawet jak się jeździ tylko na benzynie, jest dokłanie tak samo

tylko co ja mam z tym zrobić? skończyły mi się już pomysły...

Komentarz

• robert70
              Rider
              • 2008
              • 499

jaką masz instalacje lpg?
              O2 FL 1,6 Mint "MAŁA CZARNA" LPG - LandiRenzo

Komentarz

• krzys301
                Ambiente
                • 2007
                • 244
                • Octavia I (1U2)
                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

potwierdzam, tez mam roczna BFQ z gazem i rano samochod chodzi jakby mial dziurawe tlumiki.

Komentarz

• stevie
                  Classic
                  • 2010
                  • 9

Zamieszczone przez krzys301
                  potwierdzam, tez mam roczna BFQ z gazem i rano samochod chodzi jakby mial dziurawe tlumiki.
                  i co nie przeszkadza Ci to? przecież nie sprzedam tego auta po 4 atach jak tak bedzie chodziło....

[ Dodano: Sro 18 Sie, 10 10:43 ]
                  Zamieszczone przez robert70
                  jaką masz instalacje lpg?
                  Witaj mam Landi Renzo salonową nie wiem dokładnie jaki typ - sprawdzę w ksiażce wieczorem. Poza stukaniem wtrysków, okolic filtra dochodzi jescze ten tłumik - traktor w dieslu a nie osobówka na LPG

Komentarz

• robert70
                    Rider
                    • 2008
                    • 499

Jeżeli aso Ci nie pomoże /ale z drugiej strony musi :twisted: / to spróbuj z gazownikami z landi renzo http://www.landi.pl/lista-dystrybutorow/. Ja po zamontowaniu instalacji w ASO podjechałem do siebie do Mikołowa i dałem sprawdzić czy wszystko w porządku /tak po cichu 8) /. Sprawdzili bez problemów /chyba 50 pln/ i powiedzieli że wszystko dobrze i tylko jeździć. Na odchodne dostałem radę żeby wszystkie usterki jakie będą z silnikiem najpierw jechać do skody, wtedy mechanik zobaczy co jest strzelone, jak wyjdzie że lpg to dopiero wtedy przyjechać do nich. Z tego co widzę to takiego gazownika landi masz w Józefowie jak Ci aso dalej nie zlikwiduje usterki to możesz do nich podjechać / uważaj na gwarancję :!: / Powodzenia
                    O2 FL 1,6 Mint "MAŁA CZARNA" LPG - LandiRenzo

Komentarz

• dontak
                      Rider
                      • 2008
                      • 586
                      • Octavia III combi (5E5)
                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

U mnie jest to samo. Rano na zimnym słychać specyficzne grzechotanie z okolicy tłumika. Serwis mówi że TTTM! Ale niedługo przegląd i powiem żeby jeszcze raz to sprawdzili.
                      OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• krzys301
                        Ambiente
                        • 2007
                        • 244
                        • Octavia I (1U2)
                        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

stara spiewka w BFQ ,tttm

[ Dodano: Sro 18 Sie, 10 13:07 ]
                        jedyna pociecha z tego autka, ze na trasie malo pali taniego gazu, jest nowy i wie sie co sie ma
                        ciekawe jak dlugo owa instalacja bedzie sie sprawowala bez klopotow?

Komentarz

• stevie
                          Classic
                          • 2010
                          • 9

Zamieszczone przez krzys301
                          stara spiewka w BFQ ,tttm

[ Dodano: Sro 18 Sie, 10 13:07 ]
                          jedyna pociecha z tego autka, ze na trasie malo pali taniego gazu, jest nowy i wie sie co sie ma
                          ciekawe jak dlugo owa instalacja bedzie sie sprawowala bez klopotow?
                          jak rozmaiwałem z bardzo ogranietym w temacie Panem z Landi polska w Józefowie (wyeliminował mi gaśnięcie silnika przy hamowaniu) powiedział, że podobno ta stukajaca listwa wtrysków jest jedną z najtrwalszych wśród instalacji, także miejmy nadzieje, że będzie sprawowała się jaknajdłużej bez kłopotów. Choć pwoiem szczerze, ze boję się trochę zimy - jak to bedzie, czy Skoda będzie chciała jeździć na gazie przy minus 20...

Komentarz

• tom.tom
                            Rider
                            • 2009
                            • 296

Hej

ja mam BFQ od 1,5 r i nic takiego się nie dzieje. Podczas uruchamiania układ wydechowy pracuje nieco głośniej i ma minimalne drgania, ale nie takie jak na filmiku. Mi to wygląda na to, że coś tam od spodu obija. Miałeś autoa na podnosniku i sprawdzałeś co to jest ? Pozdrawiam

tom
                            Pozdrawiam tom_tom

Komentarz

• ahmed799
                              RS
                              • 2009
                              • 6871
                              • Ford

Zamieszczone przez stevie
                              czy Skoda będzie chciała jeździć na gazie przy minus 20...
                              uwierz mi, że bedzie chciala moja ma LPG 293 kkm i ostatniej zimy jezdzila bez problemu instalaca BRC Seqent 24

филип
                              Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• pedros
                                RS
                                • 2009
                                • 1958
                                • Volkswagen
                                • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Wg mnie nie ma sie co niepokoić.
                                U mnie jest ciszej mimo wszystko ale wez pod uwagę fakt, że jeżdżąc na gazie skraplasz o wiele więcej pary wodnej w tłumiku. Mi to wygląda na na "akwarium" czyli wodę w tłumiku, co po odpaleniu rano dodatkowo potęguje wrażenie akustyczne, bo to że BFQ jest głośniejszy zaraz po odpaleniu to norma.

Przegoń go na wyższych obrotach powinno ustać.

Komentarz

• g_sw
                                  Classic
                                  • 2010
                                  • 3

Wydaje mi się, że te odgłosy to efekt pracy układu napowietrzania spalin.
                                  Mam podobne objawy zaraz po uruchomieniu zimnego silnika przez ok. 1 minutę pracy, aż trochę się nie zagrzeje.
                                  A wszystko to przez "ekologię" 8)

Komentarz

• krisoctav
                                    Rider
                                    • 2008
                                    • 417

Co do odpalanie skody rano to powiem tak jest to nowe auto jeśli odpala tak na benzynie przez okres 1 minuty to wina auta i aso powinno ustalić przyczynę. Auto chodzi tobie jak traktor co przy nowym niewybaczalne jak bym kupował nowy sprzęt to nigdy bym takiego nie wziął nowy musi być w 100% sprawny. Naciskaj ASO a jak nie wiedzą co to jest to do głównej siedziby w Polsce temat zgłoś a jak nie to do TVN turbo lekceważenie klienta w dzisiejszym świecie nie popłaca bo już nikt nie kupi od nich auta.

Komentarz

• Picasso_26
                                      Drive
                                      • 2008
                                      • 47

jaki traktor. Wstaw fure do ogrzewanego garażu a takiego efektu nie bedzie.
                                      Efekt pojawia się tylko gdy jest chłodniej. A działa to tak jak kolega wyżej zauważył zimny jest tłumik a spaliny ciepłe i dochodzi do skroplenia wody, ktora musi się wydostac z tłumika.
                                      Gdyby zamiast dwóch rurek na końcy była jedna duża nikt by nie zauważył tego zjawiska. U mnie też tak chodzi. Wiem że nowe auto powinno byc idealne ale wyluzujcie trochę :wink:

Komentarz

• pawulon1971
                                        Ambiente
                                        • 2010
                                        • 196

ja swoje auto trzymam pod domem , nie jest garażowane i czegoś takiego niema
                                        Paweł

Komentarz

• dziadekk
                                          Rider
                                          • 2011
                                          • 355
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Para wodna to nie problem do 20 min., ale praca wydechu jak w Zetorze, norma to nie jest :?

Komentarz

• niezal
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 283
                                            • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

TTTM

Mam BFQ z 2010 z LPG Landi, jedną z ostatnich i mam DOKŁADNIE to samo co na załączonym filmiku, łącznie z dźwiękiem, trwa to około minuty.

Zjawisko występuje losowo, może faktycznie wpływa na to temperatura otoczenia, najczęściej rano. Dodam też że po odpaleniu obroty są zwiększone ciut, jakby ssanie, z tłumika lecą kropelki wody.

Nie martwiłbym się zatem. Dziwne że mielibyśmy identyczne usterki.
                                            "coś być musi, do cholery, za zakrętem"

O1 Tour BFQ+LPG LR - BARRACUDA
                                            O2 Tour BSE+LPG LR - MED

Komentarz

Pracuję...