Q1 1.9TDI 90KM - Problem z odpaleniem auta

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Gucci
    Classic
    • 2010
    • 2

Zamieszczone przez piramida
    p.s. poniekąd się ze mną zgodzisz skoro sam jedzisz 1.8 a nie 1.4?
    Tylko moje oczekiwania wobec auta różniły i nadal się różnią się od tych, które ma autor tematu :wink:
    Poza tym kiedyś nie można było kupić 1.4tsi w Elegance :lol:
  • krowa
    Classic
    • 2008
    • 13

Witam wszystkich, mam problem z odpaleniem auta Skoda Octavia 1998r 1.9TDI 90KM przebieg 292000. Pierwszy objaw był taki że trzeba było długo kręcić. Teraz już wcale nie chce odpalić. Kręcę i kręcę i nic tak jak by paliwo nie dochodziło. W wężyku zauważyłem małą bańkę powietrza. Postanowiłem psiknąć mu do filtra powietrza samo-startem i po chwili odpalił. Zostawiłem go żeby pochodził na wolnych obrotach (było wszystko ok. nie gasnął, równo chodził) Zgasiłem go i po chwili odpaliłem ponownie żeby się przejechać. (Wszystko było ok.)Gdy wróciłem postanowiłem go za godzinę znów spróbować odpalić , ale się nie udało, znów musiałem samo-startu użyć.

Od czego zacząć, od wymiany pompy, wtrysków. A może to coś innego proszę o pomoc.

Z góry dziękuje.

Komentarz

• fireman6
      Rider
      • 2009
      • 360

A na zimnym pali dobrze? Paliłeś na ciepłym? 90KM z 98r to pewnie AGR-a masz, a tam lubi się dawka walnąć i trzeba po pewnym przebiegu zwiększyć bo na ciepłym ciężko pali.
      Skoda Octavia 1.9TDi Ambiente Rider 04r
      Zapraszam https://www.facebook.com/detailingzpasja

Komentarz

• tryton
        Elegance
        • 2008
        • 935

Zamieszczone przez krowa
        Od czego zacząć, od wymiany pompy, wtrysków. A może to coś innego proszę o pomoc.
        ja bym sprawdził filtr , zawór zwrotny i przewody paliwowe czy gdzieś nie dostaje powietrza .

Komentarz

• krowa
          Classic
          • 2008
          • 13

Auto paliło ciężko jak był silnik ciepły. Ale paliło. Teraz już wcale nie chce odpalić. Bez samo-startu się nie obejdzie. Jutro pojadę do znajomego na komputer może jakieś błędy są. A jak na razie wożę spraja w bagażniku, i przy każdym rozruchu mu psikam.

Komentarz

• toma82
            Classic
            • 2010
            • 5

krowa, słuchaj a czy jak przekręcasz zapłon zapala się Tobie kontrolka od świec żarowych? Podnieś maskę i włącz zapłon - jeżeli nie słychać "klapnięcia" zaworu przy pompie wtryskowej to oznacza, że przekaźnik świec żarowych do wymiany (bodajże jego oznaczenie to 109). Nie sądzę by komputer wykazał jakieś błędy. A masz alarm?

Komentarz

• gregorianin
              Ambiente
              • 2008
              • 215
              • Octavia II (1Z3)
              • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

zloguj kanał 005 jak jest gorący podczas kręcenia rozrusznikiem i wklej tutaj nim zaczniesz wymieniać podzespoły w aucie.
              www.DURASOFT.pl

-Hamownia podwoziowa
              -Modyfikacje programowe (Chip-Tuning)
              -Diagnostyka
              -Filtry FAP/DPF

Komentarz

• krowa
                Classic
                • 2008
                • 13

Witam! Dzisiaj rano poszedłem spróbować odpalić auto i ku mojemu zdziwieniu się udało bez żadnych problemów. Zauważyłem że przez rurkę którą wychodzi paliwo z filtra jest dużo banieczek powietrza a jeszcze więcej jak się gazuje. Każdym razem jak uderzałem w filtr baniek było coraz więcej. Przypuszczam że to będzie wina filtra albo tych dwóch oringów co są na tym trójniku co łączy filtr z przewodami paliwa. Filtr wymieniałem razem z tymi oringami 20-11-2009. Spróbuje podłączyć przewody bezpośrednio omijając filtr i zobaczę co się będzie dziać.

Tak zaświeca się kontrolka świec a potem gaśnie. Alarmu nie posiadam.

zloguj kanał 005 jak jest gorący podczas kręcenia rozrusznikiem i wklej tutaj nim zaczniesz wymieniać podzespoły w aucie.

A dokładnie co mam zrobić bo nie kumam.

Komentarz

• gregorianin
                  Ambiente
                  • 2008
                  • 215
                  • Octavia II (1Z3)
                  • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez krowa
                  Dzisiaj rano poszedłem spróbować odpalić auto i ku mojemu zdziwieniu się udało bez żadnych problemów
                  Zaraz moment, pisałeś że jak był ciepły to palił ciężko a teraz nie pali w ogóle a za chwile piszesz że rano udało sie odpalić bez problemu więc w końcu problem dotyczy zapalania na ciepło czy zimno?

A powietrze zliwkidować na dzień dobry.
                  www.DURASOFT.pl

-Hamownia podwoziowa
                  -Modyfikacje programowe (Chip-Tuning)
                  -Diagnostyka
                  -Filtry FAP/DPF

Komentarz

• Busku
                    Rider
                    • 2009
                    • 655

Sory za OT ale kolega jest może posiadaczem zielonej o1 która stoi na osiedlu stałym? Posiada takowa wlepe na zadku :wink: Jeszcze raz przepraszam za OT :wink:
                    Pozdrawiam
                    Mercedes W124 300CE: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=asc&start=150
                    Mercedes W210 290 Turbodiesel
                    Renault Laguna II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...r=asc&start=25

Komentarz

• hsurim
                      Elegance
                      • 2006
                      • 788
                      • Kia
                      • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Re: Q1 1.9TDI 90KM - Problem z odpaleniem auta

Zamieszczone przez krowa
                      Witam wszystkich, mam problem z odpaleniem auta Skoda Octavia 1998r 1.9TDI 90KM przebieg 292000. Pierwszy objaw był taki że trzeba było długo kręcić. Teraz już wcale nie chce odpalić. Kręcę i kręcę i nic tak jak by paliwo nie dochodziło. (...)
                      Zapewne masz zawalony zawór EGR.
                      Jeśli znowu nie będzie chciał odpalić, to otwórz maskę i zobacz, czy klapka gasząca (na dolocie) przy EGR nie jest zamknięta (sklejona syfem).
                      Pociągnij wtedy za wodzik od mieszka i powinno być OK - do następnego razu. :?

Z własnej praktyki wiem, iż jeśli robisz krótkie odcinki, to EGR nie zdąży się rozgrzać do takiego stopnia, że syf powoduje przytrzymanie (sklejenie) klapki gaszącej.
                      Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.

Komentarz

Pracuję...