Witam. Chciałbym się upewnić co do moich planów zmiany tylnych sprężyn zawieszenia. Moje auto to O1, 1,6BFQ, hatchback, na seryjnych sprężynach, po zakupie auta 2 lata temu założyłem gaz i hak. Hak miał służyć do wożenia 3 rowerów na wakacje platformą. No i tu zaczął się problem, po spakowaniu się załadowaniu rowerów na platformę dupa auta nieźle siadła, a tu jeszcze butla z gazem i koło zapasowe też dodatkowo robią swoje. Trochę poczytałem i chyba pozostaje mi wymiana sprężyn, czy zakup wzmocnionych sprężyn Lesjofors nr kat. 4285717 z wersji kombi wzmacniane będzie dobrym wyborem do mojego hatchbacka? Widzę że można je teraz kupić poniżej 100zł/szt. Czy może inne kupić aby auto trochę wyżej ogólnie stało a po załadowaniu jak najmniej siadało.
[O1, 1,6 BFQ, 2005r] problem z tylnimi sprężynami
Zwiń
X
-
Rozwiązania są 2.
Kupić te które mówisz i będzie OK. Ja do mojej O1 kupiłem Kayaba HD i jest ok, chociaż uważam że trochę im jeszcze brakuję "mocy".
Drugie rozwiązanie to wpakować mocne wąsie sprężyny w te które masz teraz do środka - tak mam w O2 i jest mega. Pracują razem z Ori i tył jest odpowiednio sztywny a tez mam LPG i koło i hak.
...Moje Cappuccino MPi...
jest jeszcze Fabia 2 FL 1.2 MPi + LPG
sprzedana O1 1.6 MPI AKL + LPG
wcześniej Corsa 1.0 12V "WŚCIEKŁY LITR"
-
-
Komentarz
-
-
Amortyzatory od kombi? Ciekawe dlaczego skoro dlugosc jest praktyczna jest taka sama sprezyn standardowych do hatchbacka jak wzmocnionych do kombi, do kombii wzmocnione sa o 1mm krotsze niz standardowe do hatchbacka. Tak wiec dlugosc amortyzatora powinna byc dobra.
A jezeli chodzi o wstawianie dodatkowych waskich sprezyn to za drogi inretrd widze wychodzi a pozatym nie widze nigdzie do O1 takichsprezyn waskich.
Ostatnio edytowany przez grzes133; 32687.
Komentarz
-
-
Witam. Kolego mam ten sam problem ze spreżynami tylnymi. Jak załaduje bagażnik, zatankuje na maxa i założę platformę na 4 rowery na hak to mi auto siedzi tyłkiem na asfalcie. Jedno jest jest pewne że jutro przekonam się co się stanie po wymianie sprężyn w hatchbacku na wersję od kombi. Wczoraj kupiłem wzmocnione sprężyny lesjofors od wersji kombi. Są one około 15mm wyższe i mają grubsze zwoje. Dzisiaj mechanik zabrał mi auto do roboty i jutro powinienem już wiedzieć czy ta operacja powiodła się bez większych problemów. Mam tylko nadzieje że amortyzator który będzie siłą rzeczy pracował w max zakresie nie będzie stukał na nierównościach. Na razie nie planuje wymieniać amortyzatorów na wersję od kombi ponieważ parę miesięcy temu wymieniałem wszystkie amorki na Sachs-a gazowe i gazowo olejowe, więc nie opłaca mi się na chwile obecną kolejny raz dokładać kasy i mam nadzieję że stuków nie będzie. Dam znać po przetestowaniu auta jak się sprawują nowe sprężyny.Zamieszczone przez grzes133 Zobacz wpisAmortyzatory od kombi? Ciekawe dlaczego skoro dlugosc jest praktyczna jest taka sama sprezyn standardowych do hatchbacka jak wzmocnionych do kombi, do kombii wzmocnione sa o 1mm krotsze niz standardowe do hatchbacka. Tak wiec dlugosc amortyzatora powinna byc dobra.
A jezeli chodzi o wstawianie dodatkowych waskich sprezyn to za drogi inretrd widze wychodzi a pozatym nie widze nigdzie do O1 takichsprezyn waskich."Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo - na pewno to zepsujesz"
PRAWO MURPHY'EGO
Komentarz
-
-
Witam. Dzisiaj odebrałem auto. Po wstawieniu sprężyn Lesjofors wzmocnionych od wersji kombi nie zauważam żadnych problemów. Tył auta z moich obserwacji nie wygląda jakby był wyższy, zresztą różnica wysokości to zaledwie 1,5cm natomiast zawieszenie tylne utwardziło się bardziej przez grubsze zwoje sprężyn. Co prawda nie testowałem jeszcze pełnego bagażnika z platformą rowerową więc pełnej informacji nie przekażę w tym momencie. Jeżeli chodzi o stuki to narazie ich nie ma, także pewnie to mit z tymi krótszymi amorkami. Jak potestuję za dwa, trzy tygodnie podpinanie platformy z rowerami to się wypowiem już całościowo co to dało i czy się opłaca. Zawsze można pomyśleć o wstawieniu podwójnej sprężyny Westfalia ale pytanie czy jest taka potrzeba bo koszty są znacznie wyższe od wymiany spreżyn na wersję twardszą."Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo - na pewno to zepsujesz"
PRAWO MURPHY'EGO
Komentarz
-
-
ja montowałem KAYABA HD wzmacniane do auta z LPG. Jest OK.Zamieszczone przez BASTIAN001 Zobacz wpisCzy ktoś jeszcze montował w hatchbacku wzmacniane sprężyny od kombi Lesjofors 4285717 i może podzielić się swoją opinią, wrażeniami..?
Komentarz
-
-
od dwóch lat - zaraz po wymianie - śmiga moją O1 mój Tata, nie zauważyłem efektu siadania ale też poza drobnymi gratami nie wozi nic więcej.Zamieszczone przez BASTIAN001 Zobacz wpisJak długo je użytkujesz lub użytkowałeś..? Sporo "usiadły"..?
Ostatnio na wakacjach skodzina przeżyła remont łazienki i wywóz gruzu
widząc pojemniki to na moje oko było to ze 2 x (2 kursy) po 300 kg wywózki bagażnikowej i żyje
Komentarz
-
-
@Przemek_i możesz zrobić zdjęcie, jak "stoi" Octavia twojego Taty na tych sprężynach i przesłać je na PW...?
Komentarz
-
-
Zrobię tylko nie wiem kiedyZamieszczone przez BASTIAN001 Zobacz wpismożesz zrobić zdjęcie, jak "stoi" Octavia twojego Taty na tych sprężynach i przesłać je na PW...?
ponieważ moja O1 stoi teraz 86 km ode mnie
Komentarz
-
-
Sprawdziłem parametry sprężyn KAYABA i LESJOFORS
KAYABA RH5537
Grubość: 11,75 [mm]
Długość: 364 [mm]
Średnica zewnętrzna: 111 [mm]
LESJOFORS 4285717
Grubość: 11,75 [mm]
Długość: 340 [mm]
Średnica zewnętrzna: 109 [mm]
Jeżeli wierzyć temu co udało mi się znaleźć to parametry (długość i średnica zewnętrzna) przemawiają na korzyść sprężyn KAYABA, ponad 2 cm różnicy w długości na korzyść tych pierwszych co wcale nie oznacza że LESJOFORS będą się sprawować gorzej. Może się okazać że LESJOFORS "usiądą' one o wiele mniej niż KAYABA i dłużej zachowają swoje właściwości. Cena też przemawia na korzyść KAYABA a nie wiedzieć czemu jakoś nie mam do nich przekonania.
Nie wiem co wybrać... które dłużej mi posłużą...
Komentarz
-
Komentarz