Witam. Chciałbym się upewnić co do moich planów zmiany tylnych sprężyn zawieszenia. Moje auto to O1, 1,6BFQ, hatchback, na seryjnych sprężynach, po zakupie auta 2 lata temu założyłem gaz i hak. Hak miał służyć do wożenia 3 rowerów na wakacje platformą. No i tu zaczął się problem, po spakowaniu się załadowaniu rowerów na platformę dupa auta nieźle siadła, a tu jeszcze butla z gazem i koło zapasowe też dodatkowo robią swoje. Trochę poczytałem i chyba pozostaje mi wymiana sprężyn, czy zakup wzmocnionych sprężyn Lesjofors nr kat. 4285717 z wersji kombi wzmacniane będzie dobrym wyborem do mojego hatchbacka? Widzę że można je teraz kupić poniżej 100zł/szt. Czy może inne kupić aby auto trochę wyżej ogólnie stało a po załadowaniu jak najmniej siadało.
[O1, 1,6 BFQ, 2005r] problem z tylnimi sprężynami
Zwiń
X
-
Rozwiązania są 2.
Kupić te które mówisz i będzie OK. Ja do mojej O1 kupiłem Kayaba HD i jest ok, chociaż uważam że trochę im jeszcze brakuję "mocy".
Drugie rozwiązanie to wpakować mocne wąsie sprężyny w te które masz teraz do środka - tak mam w O2 i jest mega. Pracują razem z Ori i tył jest odpowiednio sztywny a tez mam LPG i koło i hak.
...Moje Cappuccino MPi...
jest jeszcze Fabia 2 FL 1.2 MPi + LPG
sprzedana O1 1.6 MPI AKL + LPG
wcześniej Corsa 1.0 12V "WŚCIEKŁY LITR"
-
-
Komentarz
-
-
Amortyzatory od kombi? Ciekawe dlaczego skoro dlugosc jest praktyczna jest taka sama sprezyn standardowych do hatchbacka jak wzmocnionych do kombi, do kombii wzmocnione sa o 1mm krotsze niz standardowe do hatchbacka. Tak wiec dlugosc amortyzatora powinna byc dobra.
A jezeli chodzi o wstawianie dodatkowych waskich sprezyn to za drogi inretrd widze wychodzi a pozatym nie widze nigdzie do O1 takichsprezyn waskich.
Ostatnio edytowany przez grzes133; 32687.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez grzes133 Zobacz wpisAmortyzatory od kombi? Ciekawe dlaczego skoro dlugosc jest praktyczna jest taka sama sprezyn standardowych do hatchbacka jak wzmocnionych do kombi, do kombii wzmocnione sa o 1mm krotsze niz standardowe do hatchbacka. Tak wiec dlugosc amortyzatora powinna byc dobra.
A jezeli chodzi o wstawianie dodatkowych waskich sprezyn to za drogi inretrd widze wychodzi a pozatym nie widze nigdzie do O1 takichsprezyn waskich."Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo - na pewno to zepsujesz"
PRAWO MURPHY'EGO
Komentarz
-
-
Witam. Dzisiaj odebrałem auto. Po wstawieniu sprężyn Lesjofors wzmocnionych od wersji kombi nie zauważam żadnych problemów. Tył auta z moich obserwacji nie wygląda jakby był wyższy, zresztą różnica wysokości to zaledwie 1,5cm natomiast zawieszenie tylne utwardziło się bardziej przez grubsze zwoje sprężyn. Co prawda nie testowałem jeszcze pełnego bagażnika z platformą rowerową więc pełnej informacji nie przekażę w tym momencie. Jeżeli chodzi o stuki to narazie ich nie ma, także pewnie to mit z tymi krótszymi amorkami. Jak potestuję za dwa, trzy tygodnie podpinanie platformy z rowerami to się wypowiem już całościowo co to dało i czy się opłaca. Zawsze można pomyśleć o wstawieniu podwójnej sprężyny Westfalia ale pytanie czy jest taka potrzeba bo koszty są znacznie wyższe od wymiany spreżyn na wersję twardszą."Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo - na pewno to zepsujesz"
PRAWO MURPHY'EGO
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BASTIAN001 Zobacz wpisCzy ktoś jeszcze montował w hatchbacku wzmacniane sprężyny od kombi Lesjofors 4285717 i może podzielić się swoją opinią, wrażeniami..?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BASTIAN001 Zobacz wpisJak długo je użytkujesz lub użytkowałeś..? Sporo "usiadły"..?
Ostatnio na wakacjach skodzina przeżyła remont łazienki i wywóz gruzu widząc pojemniki to na moje oko było to ze 2 x (2 kursy) po 300 kg wywózki bagażnikowej i żyje
Komentarz
-
-
@Przemek_i możesz zrobić zdjęcie, jak "stoi" Octavia twojego Taty na tych sprężynach i przesłać je na PW...?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BASTIAN001 Zobacz wpismożesz zrobić zdjęcie, jak "stoi" Octavia twojego Taty na tych sprężynach i przesłać je na PW...?
ponieważ moja O1 stoi teraz 86 km ode mnie
Komentarz
-
-
Sprawdziłem parametry sprężyn KAYABA i LESJOFORS
KAYABA RH5537
Grubość: 11,75 [mm]
Długość: 364 [mm]
Średnica zewnętrzna: 111 [mm]
LESJOFORS 4285717
Grubość: 11,75 [mm]
Długość: 340 [mm]
Średnica zewnętrzna: 109 [mm]
Jeżeli wierzyć temu co udało mi się znaleźć to parametry (długość i średnica zewnętrzna) przemawiają na korzyść sprężyn KAYABA, ponad 2 cm różnicy w długości na korzyść tych pierwszych co wcale nie oznacza że LESJOFORS będą się sprawować gorzej. Może się okazać że LESJOFORS "usiądą' one o wiele mniej niż KAYABA i dłużej zachowają swoje właściwości. Cena też przemawia na korzyść KAYABA a nie wiedzieć czemu jakoś nie mam do nich przekonania.
Nie wiem co wybrać... które dłużej mi posłużą...
Komentarz
-
Komentarz