niestety drogi picku gachul nie ma o tym zupełnie zielonego pojęcia on tylko potrafił zrobić (a porównójąc urodę Zosi i Franka z urodą Gachula to nawet i to nie jest do końca pewne ) a opiekę scedował już na Karolinę :diabelski_usmiech
[O1] zerwany gwint prowadnicy zacisku hamulcowego
Zwiń
X
-
[O1] zerwany gwint prowadnicy zacisku hamulcowego
miałem godzinę czasu i wymyśliłem sobie że założę nowe klocki na przedniej osi żeby czasem za tydzień nie okazało sie że zryłem sobie prawie nowe tarcze
lecę z tematem jak zawsze, lewa strona pyk pyk, prawa pyk pyk... i przykrecam dolny "bolec", patrzę na zegarek, trzeba zagęścic ruchy bo do pracy pora sie zbierać... i stało się - nadmiar energii i zerwałem gwint w zwrotnicy
i tu moje pytanie:
czy naprawa w tym miejscu za pomocą HeliCoil to jest dobry pomysł??5,5l/100
-
-
miałem w poprzedniej jedynce podobnie
miejsce na klejenie nie jest za dobre
ja sobie poradziłem tak:
otwór w zwrotnicy rozwierciłem i nagwintowałem z 10 na 12 (czy z 8 na 10)
w trzpieniu uciąłem gwint i przyspawałem gwint od śruby (12 czy 10)
nie pamiętam dokładnie tych rozmiarów, ale wiadomo rozmiar wyżej
i przyspawać trzeba gwint dokładnie w osi trzpienia....->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
odgrzewam bo temat ma ciąg dalszy
żeby było szybko, czysto i higienicznie zdecydowałem się wkręcić helicoil'a
i trup wypadł z szafy
po czterech miesiącach exploatacji mocowanie bolca puściło, tulejka naprawcza właściwie wypadła z naprawianego otworu pozbawiając zacisk hamulcowy dolnego mocowania, widać wysoka temperatura, i inne extremalne okoliczności przyrody dyskwalifikują w/w technologię przy naprawach gwintów w zwrotnicy
na szczęście nic się nie stało, sprawa wyszła przy "rutnowym" przeglądzie auta który robię sobie co jakiś czas w garażu
wniosek jest jeden:
nie wolno naprawiać gwintów układów hamulcowych za pomocą wkręcano-wklejanego systemu HELI-COIL
a, teraz jadę na "złomowisko" po inną zwrotnicę
po raz kolejny potwierdziła się stara zasada: chytry dwa razy....5,5l/100
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bobasekteraz jadę na "złomowisko" po inną zwrotnicę
u mnie to działało 7 lat i pewnie działa dalej
koszt żaden->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
jednak nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło
na złom pojechałem zaopatrzony w porcję jeszcze ciepłych drożdżówek, chłopaków dodatkowo tak urzekła moja historia że zwrotnicę dostałem za 30PLN i gratis kompletną półoś która nie wiedzieć czemu przy niej wisiała + czujnik abs
sorry za ot ale "musiałem z kimś o tym porozmawiać"
p.s.
drożdżówki były z dżemem i kruszonką5,5l/100
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bobasekdziękuję że nie napisałeś: a nie mówiłem
Zamieszczone przez bobasekdrożdżówki były z dżemem i kruszonką
Zamieszczone przez 4x4BKFA ja latem też "ukręciłem gwint" w prawej dolnej prowadnicy. Trzyma się jeszcze na słowo honoru, ale jak obejrzałem konstrukcję, to stwierdziłem, że nic nie będę kombinować, bo to nie grozi ani wypadnięciem klocka a ni inną katastrofą.
:idea:->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
Dziś udało mi się to zrobić ;( ... czyli zerwać jeden z gwintów przy demontażu zacisków hamulców w celu wymiany tarcz hamulcowych. Czytałem forum... ale ciekaw byłem ile kosztuje nowa zwrotnica. Zadzwoniłem do sklepu z częściami do Skodzinek na Kołobrzeskiej na Przymorzu (w Gdańsku oczywiście) i tam mi doradzili mechanika z ul. Wincentego Pola. Firma nazywa się "Serwis Skoda" w pół godzinki było pozamiatane - rozwiercili, nagwintowali o rozmiar wyżej, śrubę dopasowaną już mieli. Nawet gwarancję na papierze dostałem. Przy okazji... nowa zwrotnica do OI ok. 500 pln na zamówienie.Pozdrawiam Piotr
----------------------------------
2000 - 2009 Fela 1,6
2009 - ....... Octa 1,6
Komentarz
-
Komentarz