[O1] Rdza na ramkach okiennych w tylnych drzwiach.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sadel
    Classic
    • 2009
    • 17

Nexus6, ale jakie masz zastrzezenia do warszawskiej ekipy? jak widze chlopaki z OCP robili u nich i sa zadowoleni
    OII FL L&K 1.8TSI
    OI Celebrate 1.9Tdi
  • drops
    Drive
    • 2007
    • 53

Witam,
    w mojej skodzince (wiek 2 lata 10 miesięcy) pojawiła na się na ramkach rozdzielających opuszczaną szybę i trójkatne okienko rdza (tylne drzwi).

Z obu stron (tzn na prawych i lewych drzwiach), więc skodzinka przynajmniej wygląda ciągle symetrycznie

Ponieważ próchnica w takim wieku jest niewskazana, zadzwoniłem do ASO celem dopytania co z tym fantem zrobić.
    Niestety!
    Powiedzieli, że owszem, na blachę jest 10 lat (czy tam ileś) ale na to już tylko 2 lata, chociaż w książce serwisowej mam jakieś zapisy o 3 latach (2+1) jeśli prawidłowo serwisowany samochód.

Tłumaczą, że ta ramka nie jest elementem nadwozia (wtf? ale może, nie znam się) i za jakieś 300 zł zrobią jedną stronę i również drugą, za kolejne 300 zł.

Dodam, że samochód serwisowany wyłącznie w ASO, z jednym przeglądem po gwarancji 2 letniej (zgodnie z rozkładem w książce serwisowej).

Warto się z nimi kłócić? Czy może i tak powiedzą, że ptak tam nasrał w to miejsce albo wylałem kwas jakiś i to moja wina?

Komentarz

• cycek
      Rider
      • 2009
      • 554

Kłócić się zawsze warto, ja taką próchnicę mam przy wszytskich progach, ale u mnie to już wytłumaczalne.

Pozdrawiam sąsiada..
      Ogrodzenia Panelowe

Komentarz

• paulob1
        Rider
        • 2008
        • 470
        • Octavia I (1U2)
        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Witam.
        Nie dalej jak miesiąc temu zleciłem wymianę gwarancyjną opisywanej w tym temacie ramki(chodzi chyba o te powlekane czarnym lakierem) w tylnych drzwiach i wymienili ja bez mrugnięcia.
        Jeśli drops, potrzebujesz skan mojego zlecenia to Ci podeślę. Możesz się tym podeprzeć. Wymieniali mi w lewych tylnych bodajże .Zaczynało ją żreć na samym dole- był maleńki wykwit tzw. purchel pod lakierem.Nawet nie jąknęli.
        A tak poza tematem, to jak się dobrze wykłócić to nawet nowe dywaniki gumowe można wywalczyć(jeden był pęknięty). Miało to miejsce w Interauto w Krakowie przy Zakopiańskiej.
        Pozdr.
        Paweł.

[ Dodano: Sro 08 Wrz, 10 20:45 ]
        Dodam moim skromnym zdaniem, że jest to na pewno karoseria, bo to jest jeden z głównych elementów drzwi. Spróbuj zapytać np telefonicznie w innyc hsalonach czy to podlega pod gwarancję na blachę, ale najlepiej byłoby napisać do SAP.
        Spróbuj tutaj:

Komentarz

• drops
          Drive
          • 2007
          • 53

Dzięki za odpowiedzi.
          paulob1 robiłeś to na standardowej dwuletniej gwarancji, czy w 3-cim roku (gwarancja na karoserie czy jak oni to tam zwą)? Podczas jednej z kolejnych rozmów przyznali, że owszem, podczas 2-letniej gwarancji pewnie by to wymienili.

Będę dzisiaj dzwonił po innych ASO, z formularza też pewnie skorzystam.

Btw. u mnie to tak wygląda:

Uploaded with ImageShack.us

Rdzę w aucie które nie ma 3 lat uważam za skandal, więc bardzo dziwi mnie postawa mojego ASO...

Update: drugie ASO (dalej, ale tam gdzie kupiłem brykę) jest skłonne pomóc. Umówimy się na zrobienie zdjęć, bo to podobno SAP decyduje o tym, ale generalnie problemu nie widzą aby uwzględnić to w ramach gwarancji.

Ciąg dalszy nastąpi...

Komentarz

• s_polak
            Classic
            • 2008
            • 20

podepnę się pod temat
            w mojej 10 leniej skodzie też mam problem z rdzą na ramkach rozdzielających opuszczaną szybę i trójkatne okienko (w sumie się nie dziwię bo to już 10 lat
            czy ktoś może sam to wymieniał i wie jak to zrobić, gdzie można kupić te części (poza serwisem bo tam trochę pewnie to kosztuje )

Komentarz

• keneida
              Rider
              • 2010
              • 316

teść był z tym samym w jednym poznańskim salonie i powiedzieli, że to nie element karoserii
              Wrocławskie spoty

Komentarz

• mati160
                RS
                • 2009
                • 2453
                • Octavia III combi (5E5)
                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Problem wygląda na dość poważny co do serwisów te pod poznańskie są takie sobie wiem bo miałem z nimi styczność szczerze polecam salon i serwis Krotoski-Cichy na ul Unii Lubelskiej, a co do serwisu to możecie się skontaktować z tym na Czarnkowskiej o ile jeszcze istnieje kiedyś tam był salon i serwis a teraz chyba pozostał sam serwis. Pozdrawiam i powodzenia w naprawie i walce z serwisami. Pozdrawiam

PS. Te 2 punkty w Poznaniu mogę polecić bo sam korzystam z ich usług i nigdy mi nie powiedzieli nie.

имплантация зубов киев

Komentarz

• kubazak
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 146

niestety serwis ma rację , to jest element szyby i podlega 2 letniej gwarancji.Ze wzgledu na lojalnosc klienta - jezeli dokonujesz cały czas przeglądów zgodnie z planem serwis może zwrócic sie do producenta o pomoc dla klienta.Nie zawsze to odnosi skutek ale warto spróbowac
                  pzdro

Komentarz

• bzyq
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 129

dokładnie w tym samym miejscu w naszej Octavii pojawiły się bąble i rdza.. książka serwisowa była prowadzona, była jeszcze gwarancja i wymienili pamiętam jeszcze, że mama ostro się kłóciła o to i po bólach zrobili to w ASO za free było to dość dawno, bo z 3 lata temu, byłem jeszcze młodszy i nie pamiętam tej sytuacji dokładnie dlatego nie pytać o szczegóły, ale na bank wiem, że wymieniali to w ASO na gwarancji
                    VW Jetta Highline + RNS 510 2011r. 1.4TSI CAXA 122KM

Komentarz

• paulob1
                      Rider
                      • 2008
                      • 470
                      • Octavia I (1U2)
                      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

drops, spróbuj sprawdzić ten element np po numerze elementu w programie Etka czy jakimś podobnym, czy figuruje on jako część karoseryjna- a podejrzewam, że tak jest. Jeśli mam rację, to masz potwierdzenie że jest to część karoserii na której nieprzerdzewienie masz 3 lata( o ile dobrze pamiętam).
                      Na Twoje pytania:
                      Tak, to była końcówka 2 letniej gwarancji i wysyłali fotki do SAP, podobnie jak i fotki progu odrapanego przez uszczelkę drzwiową który potem polakierowali w ramach gwarancji i wymienili uszczelkę.

Komentarz

• drops
                        Drive
                        • 2007
                        • 53

Dzięki za info,
                        u mnie też mają zrobić zdjęcia i wysłać do SAP, zobaczymy co z tego wyjdzie. Mam jeszcze trochę czasu

Szkoda tylko, że mój pierwotny serwis do którego zazwyczaj uczęszczałem i zostawiłem im pewnie z 8 tys. na tych wszystkich przeglądach robi mi pod górę z dwoma zardzewiałymi słupkami, które ich kosztują realnie jakieś 200-300 zł z montażem.

[ Dodano: Wto 28 Wrz, 10 11:41 ]
                        No i niestety odpowiedź odmowna, nie zrobią tego w ramach gwarancji, bo coś tam (wiadomo, zawsze się znajdzie powód).
                        Tym sprytnym sposobem pozbawili się klienta na kolejną skodzinę, bo planowałem tą octavie zamienić w przyszłym roku na suberba combi. Ale skoro tak dziadują, to zamienie, ale już napewno nie na Skodę. :czerwona:

Komentarz

Pracuję...