Jakieś 3 tygodnie temu wyparował mi płyn w zbiorniczku wyrównawczym..zapalam samochód a tu świeci kontrolka wody,więc dolalem sprawdzilem żadnych wycieków nie ma i dzisiaj sprawdziłem i trochę ubyło wiec też dolalem. Pod korkiem nic nie ma jest suchy. Zastanawiam się czy to pompa pomału się nie psuje. Rozrząd wymienialem 3 lata temu ale bez pompy ponieważ mechanik powiedział że jest jeszcze dobra. Temperatura cały czas trzyma ogrzewanie działa i klima manualna też. Zastanawiam się czy nie wymienić całego rozrządu z pompą
Wyparował płyn chłodniczy
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez NOWY Zobacz wpisRozrząd wymienialem 3 lata temu ale bez pompy ponieważ mechanik powiedział że jest jeszcze dobra.
Zdejmij osłonę rozrządu - ten plastik z lewej strony silnika i zerknij latarką czy pompa nie puszcza po ścianie silnika.
Masz LPG???
...Moje Cappuccino MPi...
jest jeszcze Fabia 2 FL 1.2 MPi + LPG
sprzedana O1 1.6 MPI AKL + LPG
wcześniej Corsa 1.0 12V "WŚCIEKŁY LITR"
-
-
Zamieszczone przez NOWY Zobacz wpisTa osłona jest na jakieś zatrzaski
Jak wyjdzie to będziesz miał na widoku koła pasowe i na dole rolkę od pompy wody.
Ostatnio edytowany przez Przemek_i; 26272.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez NOWY Zobacz wpisJakby to była pompa to wymienić cały rozrządu?
Moim zdaniem wymienić bo i tak trzeba rozpinać pasek i rozkręcać to wszystko więc ja bym wymienił.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sew1981 Zobacz wpisprzemek serio mechanik wymienił silnik za swoje? to i tak szacun dla Niego...99 procent by się wypięło
Też się zdziwiłem ale okazało się że znają się już kupę lat (chyba 30) i wszystkie auta robił u niego na wsi więc pewnie mechanik obawiał się famy po ludziach, zorganizował za 900 pln jakiś wynalazek.
"Docelowo" auto i tak chwilę później uległo czołówce z audi i nic z obu nie zostało.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez NOWY Zobacz wpisakieś 3 tygodnie temu wlałem stp do czyszczenia wtryskiwaczy i może to miało jakiś wpływ na ten ubytek płynu w zbiorniczku
Komentarz
-
-
Lubi cieknąc na styku obudowy termostatu z blokiem i na łączeniu obudowy termostatu z króćcem w którym jest termostat.
Właśnie dałem wymienić dwuletni termostat Behra, chyba kiepski plastyk. Ciekło na łączeniu obudowy z króćcem. Poprzednio ciekło miedzy obudową i blokiem, można było wymienić tylko oring, ale plastyk obudowy w miejscu styku z płynem można było skrobać paznokciem (termostat miał 8 lat).Ostatnio edytowany przez logan_x; 15897.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez logan_x Zobacz wpisLubi cieknąc na styku obudowy termostatu z blokiem
Pojechałem na stację diagnostyczną i dopiero wtedy wyszło gdzie puszcza jak podnieśliśmy auto zapalone/zagrzane do góry.
Komentarz
-
-
Przemek_i ja miałem w innym miejscu wyciek tuż z krućca który wchodzi w blok silnika zaraz niżej pod korkiem wlewu. Tak schodziło na łączenie głowicy i bloku, że wyglądało jak uszczelka - w efekcie mój AKL dostał zregenerowaną głowicę :P gdzie później okazało się że winą była sprasowana uszczelka krućca wody za 15zł :P
Generalnie NOWY zapamiętaj raz a dobrze bo to stara zasada - może nie zasada a praktyka - tudzież przy wymianie rozrządu warto od razu dołożyć te kilka złotych więcej i wymienić pompę wody. Zazwyczaj wymiana pompy to i tak kupno nowego paska, a tak robisz za jednym zamachem i masz wykluczone że problemem jest pompa, to że nie masz spalin w w płynie to nic nie znaczy.
A wewnątrz samochodu płynu nie czujesz? może nagrzewnica jeszcze ?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez NOWY Zobacz wpiswlałem stp do czyszczenia wtryskiwaczy i może to miało jakiś wpływ na ten ubytek płynu w zbiorniczkuByła O2 RS 190 km / 436 Nm
Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm
Komentarz
-
-
Generalnie NOWY zapamiętaj raz a dobrze bo to stara zasada - może nie zasada a praktyka - tudzież przy wymianie rozrządu warto od razu dołożyć te kilka złotych więcej i wymienić pompę wody. Zazwyczaj wymiana pompy to i tak kupno nowego paska, a tak robisz za jednym zamachem i masz wykluczone że problemem jest pompa, to że nie masz spalin w w płynie to nic nie znaczy.
A wewnątrz samochodu płynu nie czujesz? może nagrzewnica jeszcze ?
[/QUOTE]
a jak by było czuć płyn to co to oznacza?
nagrzewnica tzn. co z nią?
zapomniałem dodać że powiedziałem mechanikowi żeby wymienił pompę..ale on stwierdzil że jest jeszcze dobra i ją nie wymienił..a mnie nie ma szkoda zaplacić za kompletną wymianę rozrządu z pompąOstatnio edytowany przez NOWY; 41920.Skoda Octavia I Combi 1.6 8V 75KW 2003r.
Komentarz
-
-
NOWY jeśli czujesz płyn chłodniczy wewnątrz auta to po prostu z nagrzewnicy masz wyciek. Teraz albo będzie Ci do samochodu do środka i pod dywanikiem nawet wykładziną możesz mieć mokro albo w jakiś magiczny sposób trafia do kanału odpływowego z klimy i wycieka -> wówczas do wymiany nagrzewnica - w sensie chłodnica nagrzewnicy :
coś takiego : https://allegro.pl/oferta/nagrzewnic...ebi-7588567761
Komentarz
-
Komentarz