Mam taki problem mianowicie wentylatory po włączeniu silnika nie ruszają a po wyłączeniu zaczynają działać i tak przez jakąś chwilkę pokręcą wyłączają się i potem ustają. Mały wentyl jest nowy duży jest stary ale po podłączeniu na krótko śmiga na dwa biegi. Z komputera wyszło że kod problemu 001 i tekst dmuchawa chłodzenia silnika, prędkość C1 otwarty obwód, zwarcie do masy. Mechanik mówi że może być problem ze sterownikiem pod akumulatorem. Wentyl czujnik termiczny sterownik trochę tego dużo!
Może ktoś z Was miał podobne problemy lub oś może doradzić.
Dżako28, ja miałem tak ale w benzynie padł mi czujnik ten który jest w chłodnicy. Miałem tak że gdy wyłączyłem auto nie wyjmując kluczyka to się nie włączał ale w chwili gdy wyjąłem kluczyk ze stacyjki automatycznie się włączał (obojętnie czy ciepły czy zimny) i chodził z 5min.
Polecam Ci wymianę czujników koszt nie jest duży. Jak to nie pomoże to przyjrzałbym się sterownikowi.
Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka
jaro leszczyny, Nie wiem jak u Ciebie w Twoim BFQ czy też masz ten podgrzewacz wody. On jak się zepsuje to też załącza wentyl. Właśnie to przerabiałem parę dni temu i kupiłem już dla spokoju całą obudowę od termostatu
Taką:
nową z ASO za 2850zł.
Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka
Wymieniłem sterownik pod akumulatorem i czujnik temperatury przy siliniku. Sytuacja się nie zmieniła. Dalej wyentylatory kręcą się po wyłączeniu silnika. Nie działa też klima. Ma ktoś z Was jakieś pomysły na rozwiązanie problemu ? Bo sam skłaniam się ku wymianie wentylatora dużego.
mam pytanie czy po włączeniu silnika i włączony climatronik to obydwa wentylatory powinny się załączyć?? Zapale silnik i za kilka sekund włączają się wentylatory a jak wyłączę climatronik na off to wentylatory się wyłączają. Jak to powinno wyglądać? czy to jest normalne??
Też stwierdziłem, że przy włączonym klimatroniku chodzą oba wentylatory. Wydaje się, że jest to normalne, choć według mnie wentylatory nie powinny pracować przez cały czas, a tylko wtedy gdy chodzi klimatyzacja lub silnik jest zbyt gorący. Ja obchodzę tą automatykę włączając ECON na climatroniku co od razu wyłącza oba wentylatory pod warunkiem, że nie wystapią przyczyny o których wyżej.
U nie też po wciśnięciu AUTO startują oba, kiedyś duży nie, okazało się że jest padnięty. Natomiast na ECON oba stają i nie udało mi się nigdy nagrzać TDI na tyle by ruszyły same z przegrzania silnika.
ale tak na chłopski rozum rano gdy auto jest zimne po nocy np w zimie to gdy będą chodzić oba wentylatory to dłużej się silnik będzie nagrzewał. Czy poniżej jakiejś temperatury one się nie włączają.
Komentarz