lopez500, może trafiłeś na jakiś zajechany/lipny egzemplarz. Niewiadomo jak był traktowany przez 190k km przed Tobą :|
238kkm Padła głowica
Zwiń
X
-
W obu przypadkach przebieg nie jest pewny w 100%. To, że popyhacze dają ciała, jest faktem znanym ale duży wpływ ma na to eksploatacja i przebieg. Moim skromnym zdaniem przebieg będzie większy, niż to co pokazuje szafa.
Juz w 1.9 VP mowiono ze po okolo 200kkm nalezy glowice zdjac, wymienic popychacze i problemu nie bedzie
Lopez500 a jaki jest rok produkcji tego motoru ?Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI
_
Komentarz
-
-
jaki jest koszt wymiany takich popychaczy? wogóle ile wyjdzie kapitalny remont silnika? pytam bo w poprzednich moich samochodach w kazdym przerabiałem remont :diabelski_usmiechsuperb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Gość
Sa jakies oznaki zużycia tych czesci?!?! Bo u mnie duzymi krokami zbliza sie 250 tys., ale silnik nie daje po sobie poznac by byl zmeczony (ASV)
Komentarz
-
To i ja się podzielę z wami moimi doświadczeniami.
Jakiś czas temu miałem przykrą przygodę. Puknięcie pod maską, chmurę białego śmierdzącego dymu z wydechu i lekki spadek mocy.
Padło na wydmuchaną uszczelkę pod głowicą (moja diagnoza, rozwodniony olej w filtrze odmy, pęcherzyki w zbiorniczku wyrównawczym i podobny smród zarówno ze zbiorniczka jak i z silnika), tym też pokierowali się mechanicy i zdjęli głowicę. Głowica została sprawdzona w Koszalinie jest ok, prosta bez pęknięć, szczelna itd. Specjalnie prosiłem mechaniką o przyjrzenie się na wszelkie korby, popychacze i inne elementy, które mogło szlak trafić (wg info o wydmuchanej uszczelce z netu). Jedynie co nie było w normie to uszczelniacze, podobno były twarde jak kamień i najzwyczajniej w świece się rozsypały przy wymianie.
Finał akcji był taki, że szlak trafił turbinę i ta poszła do regeneracji :evil: , ale nie o tym mowa.
Podsumowując Skodzina ma ponad 250 000km, latała cały ten czas na 5W40. Z czego 180 000km na Castrolu 5W40, a resztę na Motulu X-cess 8100 5W40. Auto po modach od 200 000km. Wymiana oleju aktualnie co 8000km. Bierze góra 0,5l na te 8 - 10kkm. Tak więc nie ma reguły, że coś się musi posypać. U mnie było ok, a na pewno bym wymienił gdyby tylko był sygnał od mechanika, że coś nie tak.
Dochodząc do finału, Każdy silnik może być inny, różne są błędy na linii produkcyjnej lub po prostu zmęczenie materiału. Zawsze jest jakaś czarna owca. Zresztą po PL jeździ masa samochód z TDI i przebiegeim "160 000"km (a pewnie z 400 000km już jest). I mają się dobrze w rękach nieświadomych użytkowników.W Polsce nie ma kryzysu.
Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.
Komentarz
-
-
Aż z ciekawości poprosiłem kuzynkę by mi przeskanowała faktury z służbówek OII maja kilka z przebiegami 330-380 tyś i to samochody 2007rok !
Co ciekawego wyczytałem :
- wszystkie auta maja serwis LongLife zmieniany róznie jak auto poprosi i wywali serwis to jada i zmianiają.
- handlowcy pewnie maja ciężka nogę bo po fakturach widać ze klocki wymieniają 2 razy w rokua tarcze raz na rok hehe..
- inne wymiany to : rozrządy, wycieraczki (nagminnie), filtry.
Żadne auto nie miało popychaczy zmienianych ! a przebieg największy jednego z nich to 387243KM rok auta końcówka 2007 roku ! - byłem w szoku. rano dzis pojechałem do niej do pracy (mam niedaleko i poprosiłem jednego z handlowców [notabene znajomego mojego]) by zapalił mi auto. Chodziło idealnie piękny delikatny klekot który nie wskazywał na taki przebieg. Nawet sie przejechałem. I nic chodzi normalnie ciągnie jak to 105 (wiem bo zona ma 1.9 TDI 105KM z sporo mniejszym przebiegiem).
Tak ze nie wiem o co chodzi ?? Od czego to zależy ?OII 2.0 TDI BKD 140 PD Elegance+ @182KM/408NM F O T K I
SII 2.0 TDI CFGB 170 CR Platinium+ F O T K I
Komentarz
-
-
Maicroft, :-)OII 2.0 TDI BKD 140 PD Elegance+ @182KM/408NM F O T K I
SII 2.0 TDI CFGB 170 CR Platinium+ F O T K I
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomilO to się prosi kupując włocha czy francuza
Zamieszczone przez MaicroftSzczesciaprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodaZamieszczone przez kubazakz popychaczami juz gorzejkazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Komentarz
-
Komentarz