Jak sie jezdzi tyle po miescie to autko lzejsze byloby lepsze. Zwlaszcza w korkach. Po drugie nozka musi byc ciezsza tak na przekur bo zamulanie auta pod zadnym wzgledem nie pogrubi twojego porfela. Nie wiem jak to mozliwe ale u mnie w miescie 7.6 l nie w korkach ale miedzy zamulonymi angolami i radarami co 50 m.Technike jazdy trzeba cwiczyc. zwlaszcza ta po miescie Moja rada nie mniej niz 2000 obr 3, 4 bieg i roznica bedzie. Moze to auto tak ma na starcie.
[Inne] 1.6 TDI CR spalanie
Zwiń
X
-
Pietrass23, chłopie słuchaj silnika, on ci będzie mruczał jak masz naciskać na pedał gazu. Po za tym masz PDF i MUSISZ od czasu do czasu troszkę go przegonić. Jak tego nie zrobisz to komputer sam ci wypali resztki w filtrze a wtedy też niemiłosiernie wzrasta zużycie paliwa. Zresztą, kto przy zdrowych zmysłach kupuje auto z takim silnikiem do miasta? Krążą przecież takie opinie nawet wśród mechaników w ASO (np.OPLA), że ten silnik jest dobry tylko na trasy.
Komentarz
-
-
Stacja Shell :] V power diesel
kupiłem diesla bo tak ;]
a to że mam filtr to wiem w nd jak jechałem to przegoniłem autko :P ale fabia powyżej 160 już tak fajnie się nie zbiera
jak miałem wcześniej benzyke silnik 1.6 AEE i felicje :] to paliło mi 10-11l po mieście :/
wiec 1.2 tSI też by mi tyle palił :/ bo znajomy ma i tak mu żre;/Skoda Fabia II Combi FL
CAYC 1.6 TDI CR 105KM&250NM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Pietrass23A spalanie wyszło mi 10L po mieście !! 460km zrobionych zatankowałem 45l
a nie przekraczam często 2 tys obrotów jeżdżę spokojnie !!
wrzucam 5 przy 70km/h gdy rano odpalam od razu ruszam i jadę maks do 1500-1700obr/min
dokąd się nie nagrzeje
robię trasę 25km w jedną stronę po mieścieZamieszczone przez SkłodiMoje 1.9TDI pali w mieście 10l i nie ma siły, więc chłopaka nie stresujcie.
Komentarz
-
-
rezon, Problem polega na tym, ze te wynalazki CR nie chca malo palic po miescie i to samo ma miejsce z 2.0 PD i PPD. Stare warczace kible 1.9 palily normalnie do 8l nawet zima na krotkich odcinkach. Ten 1.6 byl/jest nadzieja zobaczymy, obecnie na forum ma go kilka osob, zima idzie to zobaczymy jak to bedzie wygladac. Z jednej strony mniejsza pojemnosc to powinno byc mniejsze zuzycie paliwa.
Komentarz
-
-
CR - Common Rail
Wynalazek dobry - tylko VAG nie ma z nim doświadczenia :P
Używam P206SW 1,4HDi od 2003r. (nówka salonowa, 160k km przebiegu, jedyny właściciel), od roku mniej bo żona ujeżdża od kiedy jest O1 , przez 3 kolejne zimy w Krakowie, dojazdy 20km do pracy (przed 7 rano, powrót ok 16), 1-5 osób na pokładzie, silnik spalał na maxa 6,5l/100.
Fakt że jeżdżone z głową (rozgrzewanie) bo ustrojstwo dopiero po 8-10 km zaczynało łapać temperaturę i wigor do jazdy. Zawsze najpierw odpalenie, spokojne odśnieżanie auta/skrobanie szyb i w drogę.
70KM/150Nm, a autko do lekkich nie należy (ok 1200kg).
Spokojna jazda latem po mieście to 5l/100.
Trasa:
- 160km/h - wyżłopał 7,5l :diabelski_usmiech - dystans 600km od tankowania do tankowania;
- 130km/h - 5,2- 5,4l
- 110km/h - 4,9
- 100km/h - 4,7
- 90km/h - 4,5
- 80 km/h - 4,2
Bez komputera - spalanie po tankowaniach, podane prędkości to nie prędkości średnie, ale docelowe (nie jadę dziś szybciej niż ). Sprawdzanie przy każdej prędkości po kilka razy na tej samej trasie przy kolejnych tankowaniach (trasy 350-600km w obie strony).
Na CR więc złego słowa nie mogę powiedzieć
Tak jak na ALH w O1 -
Trasy:
- 150-160km/h - 6l (męczę się na dłuższą metę i zwalniam co jakiś czas - to nie na moje nerwy )
- 130 km/h - 5,5l
- 85km/h - 4,8l :twisted:
- miasto - dopiero dwa tygodnie czystego miasta, licząc po wskazaniu kompa i tego na ile mnie oszukuje ok 6-6,5l - potwierdzi się jak zatankuję po urlopie
Komentarz
-
-
soszek81, tez miałem takiego puga z tym silnikiem, tylko ze heczbek, palił mi dosłownie identyko. powyzej 160 to nie wiem bo toto nie chciało więcej jechać, ale poza spalaniem to dobrego słowa nie mogę na niego powiedzieć bo to co zaoszczędziłem na spalaniu to wydałem na remonty samego właśnie CR
Komentarz
-
-
pascal - wahacze, łączniki stabilizatorów, klocki, tarcze, żarówki, filtry, dobry olej, wycieraczki - typowe wymiany.
Z nietypowych i nie planowanych - przy 75k km zaczęła przeciekać pompa wody. Więc wymiana (+rozrząd) - na zamiennikach wyszło 650 PLN (ASO powiedziało że min 1800).
Zeszłej wiosny - wentylator na chłodnicy.
Eksploatacyjnie nic więcej.
Inne sprawy spowodowane zdarzeniami losowymi (przytarcia, stłuczki ) się nie liczą.
Więc raczej jestem zadowolony.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Pietrass23Powiem tak rano jak jadę :] przed 5 do pracy to w korkach nie stoję wrzucam 5 80-90km/h i staje sporadycznie na światłach :]
wracam po południu koło 18 do domu to od czasu do czasu staje w korku ale to jakieś maks 10 min :] poruszania się żółwim tempem :/
Zresztą zobaczę teraz będę troszkę inaczej jeździł więc sprawdzę spalanie :]
Ale czy nie umiejętne jeżdżenie może prowadzić do 10l :/
pozdrMKIV 1,9 agr
MKVI 2.0 cbdc
Komentarz
-
-
moje pali tyle:
jak już pisałem - ciężką nogę mam, i to bardzo; ofkors nie przy zimnym starcie
10 litrów - przy mojej jeździe i doświadczeniu zdobtytm na CAYC - u mnie niemożliwe, choć w przypadku kolegi bardzo prawdopodobne:
1 - nowe auto - dotarcie
2 - klima (+1) - choć nie zauważyłem żeby spadło (miałem awarię sprężarki - 2 tyg jeździłem bez, bo tak to 99% klima)
3 - zima (+1) - wiadomo
4 - bo zalał V-Power - u mnie (co widać na spritmonitorze) jak lałem BP Ultimate to więcej palił - przy łągodnej i nie- jeździeNie polemizuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pobije doświadczeniem...
mój szkodnik
Komentarz
-
Komentarz