Witam skoda octavia 1.6 sr akl wymieniłem na nowa przepustnice kupiłem zamiennik na allegro i jest problem z adaptacja w żaden sposób nie przyjmuje adaptacji ani na 098 ani na 001 ani na 060,ja rozumem ze to zamiennik ale żeby nie dala się zaadoptować,miał ktoś podobny problem?
Adaptacja przepustnicy
Zwiń
X
-
rozgrzejcie silnik i skasujcie przed adaptacją wartości wyuczone w ECU.
Tu macie How To - http://forum.octaviaclub.pl/forum/oc...y-pomog%C5%82o
Komentarz
-
-
czyli taki błąd dostajesz DTC w kodach błędów silnika...
Hmm spróbujcie jeszcze raz tak jak napisałem ale wykasujcie wartości wyuczone silnika.
jak już zaczniecie robić adaptacje - dla tego silnika robi się na kanale 98 w 99%. To w VCDS on powinien pokazywać wartości 0 i 1, jak przełączycie na nastawy podstawowe na wyłączonym silniku to odczekajcie z minute i potem wróćcie do bloków pomiarowych znowu. I prześlijcie screeny też jakie wartości wam pokazuje w polu adaptacji. W tym silniku to czy się zaadaptowała to przez te 0 i 1 idzie odczytać.
Tylko wpierw wykasujcie te wartości wyuczone. Swego czasu miałem coś podobnego ale udało mi się to rozwikłać tylko nie pamiętam jak.
Postaram się pomóc ile mogę. Bo sam też walcze non stop z błędem 00533 - regulacja biegu jałowego i sam nie wiem już co z tym zrobić.
Ostatnio odkryłem że między kolektorem a przepustnicą powinna być uszczelka... może mi lewe powietrze łapie bo jej jakoś nie ma. wg Etki powinna być.
Komentarz
-
-
OIIT BSE LPG, Rapid SB CJZC LPG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez chrisol Zobacz wpis
Harrikson jak możesz podeślij swoje screeny z adaptacji.
Komentarz
-
-
Witam jak już pisałem moja octavia rok 1998 akl 102 km przepustnica z zwykła linka gazu ,jak już pisałem w żaden sposób nie chce zrobić adaptacji,dziwi mnie to bo za każdy razem jak wkładam kluczyk w stacyjkę i daje na zapłon to słyszę 2 razy jak pracuje przepustnica tak nie powinno być,nieprawdaż??
Komentarz
-
-
Harrikson z jakiego regionu jesteś ?
Może byś podjechał kolego na spot i byśmy jeszcze vcdsem się podłączyli.
U mnie jakoś nie słyszę w swoim aklu przepustnicy, odpala jezdzi, a przy adaptacji slychac przepustnice... Może to wina kabla lub oprogramowania.
A z innej beczki obroty falują ? coś się dzieje ? Przepustnica w teorii powinna tez sama sie adaptować po jakimś czasie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez chrisol Zobacz wpisU mnie brak błędów w sterowniku. zaczyna adaptację, ustawia nowe wartości otwarcia ale po zatrzymaniu adaptacji wraca do starych z komunikatem adaptacja ok. Przywracanie wartości podstawowych nic nie zmienia.
wykrywa 10,6 / 90,2 / 9 kroków i wraca na wartość poprzednią.Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG
Komentarz
-
-
Nie wiem jakie wy macie kompy ja mam Simosa z tego co wyczytałem na forum to ciężki przypadek nie chce sie adoptować i jest ciężki do współpracy,natomiast ci co maja kompy np magnetii marreli maja mniejsze problemy ,to tylko moja sugestia ale mam kolegę który ma identyczna skodę co moja i był u mnie na moim vagu i bez problemu adaptacja się zrobiła tyle ze on ma właśnie magnetti sterownik silnika
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Harrikson Zobacz wpisNie wiem jakie wy macie kompy ja mam Simosa z tego co wyczytałem na forum to ciężki przypadek nie chce sie adoptować i jest ciężki do współpracy,natomiast ci co maja kompy np magnetii marreli maja mniejsze problemy ,to tylko moja sugestia ale mam kolegę który ma identyczna skodę co moja i był u mnie na moim vagu i bez problemu adaptacja się zrobiła tyle ze on ma właśnie magnetti sterownik silnika
Komentarz
-
Komentarz