u siebie w dwóch zamkach wymieniałem stycznik doszedłem do takiej wprawy, że zajmuje mi to 40 minut z poskręcaniem wszystkiego do kupy
Tak jeżeli stycznik jest walnięty to oświetlenie w drzwiach nie będzie działało lub będzie świeciło cały czas ( u mnie tak było)
A sama wymiana wygląda następująco :
A więc tak :
Zdejmujemy boczek (instrukcja jest w książce sam naprawiam jak i na forum) ;
wyjmujemy klamkę (instrukcja jest w książce sam naprawiam jak i na forum);
Odkręcamy dolną śrubkę od prowadnicy szyby i delikatnie ją odginamy dzięki temu łatwiej jest wyjąć zamek. ( o ile są elektrycznie i o ile mówimy o drzwiach przednich ponieważ w tylnych da to się zrobić bez luzowania);
Odkręcamy zamek wypinamy wtyczkę i na stół operacyjny z nim
Odcinamy nożem dwie plastikowe główki na których trzyma się stycznik i wyjmujemy go.
Od stycznika odcinamy plastik z dwoma nóżkami aby przykleić go do nowego stycznika.
Odcinamy stary stycznik i wlutowujemy nowy. Obwód ma się zamykać przy naciśniętej dźwigience. ( najlepiej taki stycznik kupić : http://allegro.pl/mikrowlacznik-mikr...432334369.html powinieneś go dostać w każdym sklepie elektronicznym)
Kropelką przyklejamy stycznik i pijemy piwko czekając aż klej dobrze złapie.
Montujemy wszystko w odwrotnej kolejności.
W razie problemów służę pomocą a nawet zapraszam do mojego garażu to wymienimy
Tak jeżeli stycznik jest walnięty to oświetlenie w drzwiach nie będzie działało lub będzie świeciło cały czas ( u mnie tak było)
A sama wymiana wygląda następująco :
A więc tak :
Zdejmujemy boczek (instrukcja jest w książce sam naprawiam jak i na forum) ;
wyjmujemy klamkę (instrukcja jest w książce sam naprawiam jak i na forum);
Odkręcamy dolną śrubkę od prowadnicy szyby i delikatnie ją odginamy dzięki temu łatwiej jest wyjąć zamek. ( o ile są elektrycznie i o ile mówimy o drzwiach przednich ponieważ w tylnych da to się zrobić bez luzowania);
Odkręcamy zamek wypinamy wtyczkę i na stół operacyjny z nim
Odcinamy nożem dwie plastikowe główki na których trzyma się stycznik i wyjmujemy go.
Od stycznika odcinamy plastik z dwoma nóżkami aby przykleić go do nowego stycznika.
Odcinamy stary stycznik i wlutowujemy nowy. Obwód ma się zamykać przy naciśniętej dźwigience. ( najlepiej taki stycznik kupić : http://allegro.pl/mikrowlacznik-mikr...432334369.html powinieneś go dostać w każdym sklepie elektronicznym)
Kropelką przyklejamy stycznik i pijemy piwko czekając aż klej dobrze złapie.
Montujemy wszystko w odwrotnej kolejności.
W razie problemów służę pomocą a nawet zapraszam do mojego garażu to wymienimy
Komentarz