Dziwna sprawa z płynem chłodzacym w zbiorniku wyrownawczym.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cysterniarz
    RS
    • 2008
    • 1887
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Mam ten sam problem u siebie z poziomem płynu chłodzącego, występuje tylko jak temp zewn. jest niska.
    Ten sam objaw - płynu jest ponad zgrzew. Auto stoi w garażu i jest ok. Auto na noc zostawione pod gołym niebem, temp ok 1*, rano odpalam i wywala kontrolka czerwona poziomu płynu.
    Maska w górę - płynu w zbiorniczku jest poniżej min. Korek odkręcam, duży syk i poziom płynu wraca ponad zgrzew czyli do poziomu normalnego.

O co chodzi. Płynu nie ubywa tylko podciśnienie go mocno zasysa lekko poniżej min. Jak korek odkręcę i ciśnienie się wyrówna to mam tydzień spokoju.

:roll: :?:

edit:
    Dla potomnych: zrobiłem test na zawartość spalin w układzie chłodzenia - tester się zabarwił co świadczy o walniętej UPG.

Komentarz

• grzesiu2400
      Ambiente
      • 2009
      • 193
      • Octavia I (1U2)
      • AKL 1.6 MPI 101 KM

Przyłącze się do tematu z moim problemem, a mianowicie dziś rano po dość dużych przymrozkach odpaliłem auto i z ciekawości zajrzałem pod maskę odkręciłem zbiorniczek wyrównawczy i od to co zobaczyłem gdy auto było na chodzie. Czy taka piana to już objaw uszczelki, czy efekt mrozu? Dodam że płyn dolewam co pewien czas (ok.0,5L na 500-800km), ale wiem że poci mi się na trójniku od LPG.(zdjęcie tel.kom.)
      Załączone pliki

Komentarz

• Rekin Chlebojad
        Rider
        • 2010
        • 474

grzesiu2400, wg mnie piana nic nie oznacza w płynie(sam miałem podobnie, ale juz to rozkminiłem), jesli olej sie pieni to juz nie ciekawie, jesli nie masz żadnych innych objawow to nie ma sie czym przejmowac, ale z tymi dolewkami to sporo troche jak na taki dystans 0.5 litersa idzie. może zrob cos z tym jak masz czas i ci sie chce
        Jesli juz to bable sa tu wskaznikiem a nie piana, i to duże bąble.
        [scroll:d077aef450]Moja Czesia 1.6 TDI CR DSG---SPRZEDANA------> Jest Lexus CT200h [/scroll:d077aef450]

Komentarz

• grzesiu2400
          Ambiente
          • 2009
          • 193
          • Octavia I (1U2)
          • AKL 1.6 MPI 101 KM

Dziękuje za rzeczową odpowiedź, troszeczkę się uspokoiłem ponieważ żadnych innych objawów nie ma tylko ten widok mnie zaniepokoił. Płynu natomiast znacznie ubywa przy niskich temperaturach jak jest cieplej to dużo mniej. Zajmę się tym tym trójnikiem jak się cieplej zrobi bo ręce troszeczkę grabieją bo puki co tylko tu jakiś wyciek zauważyłem.

Komentarz

Pracuję...