Zachorowałem na ta felge i chyba kupie wlasnie takie, etka 48, szerokosc 7 - 205/55/16 oponka
[O1] Stuki podczas przyspieszania i zwalniania
Zwiń
X
-
[O1] Stuki podczas przyspieszania i zwalniania
Witam szanownych kolegów. Otóż mam taki problem w mojej Octavi 1 - silnik 1,9 ASV /110/, przejechane 140tys.
Podczas przyspieszania czy zwalniania a także przy ruszaniu słychać zawsze pojedyncze stuknięcie. Dzieje się tak na każdym biegu w momencie kiedy auto zwalnia bądź przyspiesza. Podejrzewałem najpierw zawieszenie - ale tu wszystko OK, przeguby wewnętrzne i zewnętrzne też OK, łapa skrzyni OK. Na kanale sprawdziłem na załączonym biegu popychając auto do przodu i do tyłu i wyszło że te stuki dochodzą gdzieś z okolicy skrzyni biegów. Nie są to jakieś głośne pukania ale podczas jazdy są słyszalne. Zawsze jest tylko jedno stuknięcie dodaję gazu - stuk,. zdejmę nogę z gazu - stuk. Nic nie szarpie ani nie stuka na luzie czy na wciśniętym sprzęgle
Czy ktoś orientuje się co to może być ?Viv
-
-
Łapa to ta aluminiowa pod spodem skrzyni w niej jest taka gumowa poduszka- zgadza się ? A jest jeszcze jakaś dodatkowa poduszka ? bo ja tam nie mogłem zlokalizować gdzie ta skrzynia jest jeszcze umocowana. Ile może ta łapa kosztować - tak około ? (sprawdzałem na allegro - nowych nie ma , a używkę nie wiem czy warto)
PS. dzięki za zainteresowanie i pozdrawiam.Viv
Komentarz
-
-
kris34, lapa to taki czarno srebrny element z kawalkiem gumy.
Poduszka skrzyni to ta, zaraz pod aku i filtrem powietrza.
Calosc powinna Cie kosztowac okolo 250 zl kupujac ze skodaczesciByła Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
Witajcie i pomozcie, prosze.
Mam problem taki jak kris34 - po 140tys. km "urwala sie lapa i pekla obudowa skrzyni biegow". To diagnoza serwisu - zupelnie sie na samochodach nie znam, ale wierze im na slowo. Tylko cena za naprawe zwalila mnie po prostu z nog - 5,5-6 tys. PLN. Czy to naprawde az tyle kosztuje, czy po prostu widza, ze baba i sie nie zna, wiec tyle wolaja? Czy znacie moze jakies warsztaty w okolicy Wawy, gdzie to mozna zrobic taniej?
Jestem normalnie zalamana.
Komentarz
-
-
szpak, jak masz walnieta obudowe, to serwis liczy po prostu nowa skrzynie czy cos ...
Ja bym szukal uzywanej skrzyni za 500-1000 zl i z montazem zrobilbym calosc za jakies 1500 pln max ...Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
szpak, a nie miałabyś mozliwości zrobić zdjęcia nawet telefonem? Jak auto stoi w warsztacie na podnośniku to byłoby wygodnie. Może pękła sama łapa?
Jeśli to jednak skrzynia to jak pisali koledzy używka z małym przebiegiem z np 2007 roku to koszt 900 pln. Wymiana sprzęgła to koszt ok 450 pln a robota identyczna tak więc wyjęcie skrzyni i założenie nowej to ten sam koszt. Nowa łapa oryginał z kompletem śrub to 220 pln (wymieniałem w weekend
Podsumowując koszty min 220,- max 1570,- PLNTomek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szpak"urwala sie lapa i pekla obudowa skrzyni biegow". To diagnoza serwisu - zupelnie sie na samochodach nie znam, ale wierze im na slowo.Respect all,fear no one.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez wallaceZle robisz,ze im wierzysz na słowo,duzy błąd .K...y na tym żerują.
Wielkie dzieki za podpowiedzi. Znajoma dala mi namiar na mechanika, gdzie od nich kierowcy naprawiaja sobie samochody i tam nasza szkodinke zawioze.
Komentarz
-
-
[
[ Dodano: Nie 07 Lis, 10 10:20 ]
Zamieszczone przez wallaceszpak napisał/a:
"urwala sie lapa i pekla obudowa skrzyni biegow". To diagnoza serwisu - zupelnie sie na samochodach nie znam, ale wierze im na slowo.
Zle robisz,ze im wierzysz na słowo,duzy błąd .K...y na tym żerują.Popytaj wsrod znajomych co sie znaja na autach o dobrego mechanika i zrob u niego.O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
Witam. Jak się okazało, koledzy: deviltomekna i misiek^wro na początku mieli rację (podziękowania i szacun :-) w/w), czyli te stuki okazały się nie ze skrzyni (jak mi się wydawało) tylko poduszka silnika/skrzyni od strony kierowcy była zużyta. Po wymianie poduszki cichutko i nic już nie puka. Tak bynajmniej było w moim przypadku.
Koszt poduszki lewej - 95 zł (w sklepie w Sieradzu - fajny sklep z częściami do Skody, przy okazji naprawdę polecam kolegom z okolic - ul. Kosciuszki z tyłu za Biedronką)
Wymiana poduszki - "pikuś" - zdjąć filtr powietrza (2 śrubki) odkręcić poduszkę 5 śrub.
Polecam naprawdę przyjrzeć się poduszkom - ja początkowo też nie zauważyłem że stukot dobiega akurat z poduszki (byłem na 100% przekonany że to gdzieś ze skrzyni) dopiero przy dużym rozbujaniu (naprawdę dużym) na załączonym biegu w dwie osoby (jeden buja , drugi obserwuje i nasłuchuje :-)) okazało się co puka.
Dzięki wszystkim za opinie i porady - Pozdrawiam.Viv
Komentarz
-
-
Witam
ma ten sam problem z tymi stukami pod kierowcą, ale tylko gdy jest zimno i auto przestało dłuższą chwilkę. Zapalam auto stuknie dwa razy, później jak dodaje i ujmuje gazu pojedynczy stuk, aż do momentu gdy pojazd się nagrzej.
Po nagrzaniu stuki ustają , podejrzewam że to jakaś poduszka gumowa, która twardnieje od zimna.
Autko O2 ma przejechane 29 kk , koniec gwarancji. Dodaję że jak jeździłem w lecie nic takiego nie występowało.
Proszę o podpowiedź
Pozdrawiam
Komentarz
-
Komentarz