[O1] nowe opony, nowe felgi - problem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • DARON135
    Classic
    • 2011
    • 31

Zamieszczone przez marbab
    mysle o wymianie wydechu na 4 rurki
    Wszystkie rury mają wychodzić z jednej strony (lewa oryginalna), czy po dwie z każdej (jak chcesz założyć to z prawej :roll: ) ?
  • acero1964
    Ambiente
    • 2010
    • 118

Witam

4.11 zakupiłem nowe opony Dębica Frigo2 195/65/R15 i założono mi je na nowiutkie felgi stalowe i wyważono na miejscu. Przez ten czas jeździłem po mieście, dopiero wczoraj wyjechałem na autostradę i niestety ku mojemu zdziwieniu powyżej 100-110 km/h zaczyna drgać kierownica, i narastaniem prędkości narasta bicie na kierownicy, przy 150 auto było tak niestabilne już że czułem się jakbym po lodzie jechał :x a do tego jeszcze ściąga mi auto w prawo. Na letnich oponach i alusach nic nie drgało, może czasem dało się odczuć bardzo leciutkie ściąganie w prawo ale nie przeszkadzało mi to jakoś więc nie zajmowałem sobie głowy tym no ale teraz to jest tradedia :x i co teraz zrobić ? jechać z reklamacją do zakładu gdzie zakupiłem i założono mi opony ? źle wyważyli lub walnięta jest któraś opona ? jechać na geometrie, zbieżność ?

Komentarz

• kowal 2002
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 5161

acero1964, jeszcze raz na wyważarkę i zobaczyć co pokaże...
      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• robekcool
        RS
        • 2009
        • 2041
        • Octavia II (1Z3)
        • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

zacznij od wyważenia kół, jeśli nie pomoże- geometria.
        może "zaliczyłeś" jakąś dziurę w tym czasie?
        www.k-mot.pl
        Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
        Autoholowanie.
        Robert Kulma

Komentarz

• acero1964
          Ambiente
          • 2010
          • 118

no właśnie żadnej dziury, wręcz przez ten weekend prawie że nie jeździłem autem. Teraz tylko pytanie czy jechać tam gdzie mi założyli i w ramach jakiejś reklamacji walczyć by sprawdzili wyważenie opon za darmo czy jechać do innego zakładu i znów płacić ?

Komentarz

• Jacek Wo.
            Ambiente
            • 2010
            • 221

Zamieszczone przez acero1964
            no właśnie żadnej dziury, wręcz przez ten weekend prawie że nie jeździłem autem. Teraz tylko pytanie czy jechać tam gdzie mi założyli i w ramach jakiejś reklamacji walczyć by sprawdzili wyważenie opon za darmo czy jechać do innego zakładu i znów płacić ?
            Reklamacja !

Komentarz

• acero1964
              Ambiente
              • 2010
              • 118

no na 15.30 jestem umówiony na ponowne wyważenie kół, zobaczymy czy coś to da !

Komentarz

• firmek
                Rider
                • 2008
                • 477

Kiedys gumiarze nie wywazali swiezo zalozonych kol tylko kazali do siebie wrocic po zrobieniu troche kilometrow, tak by opona sie dobrze ulozyla. Teraz wywazaja od razu po zmianie a nie sadze by w tej kwestii sie cos za bardzo zmienilo ...

Komentarz

• acero1964
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 118

no ciekawe czy coś to da dziś ponowne wyważenie, jak nie no to chyba na geometrie trzeba będzie pojechać

Komentarz

• 4x4BKF
                    L&K
                    • 2010
                    • 1279

a ja obstawiam, że mógł mu się urwać ciężarek od wyważenia - być może był słabo wciśnięty i poszedł sobie daleko...
                    4x4

Komentarz

• vaz
                      Elegance
                      • 2010
                      • 799
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Trzeba koniecznie sprawdzić na wyważarce czy opony nie wykazują bicia promieniowego :idea: Jeśli tak , to żadne wyważanie nie pomoże i opona(y) kwalifikują się do wymiany gwarancyjnej .
                      Antyfotoradar Valentine1
                      Harry II Classic+Sirio ML145

Komentarz

• leszekmw
                        RS
                        • 2005
                        • 5356

acero1964, po co kupowałeś takie badziewko , w dodatku drogie ... . na 99.9% opona jest uszkodzona. chyba że Ci ją źle zmontowali.

Zamieszczone przez 4x4BKF
                        a ja obstawiam, że mógł mu się urwać ciężarek od wyważenia - być może był słabo wciśnięty i poszedł sobie daleko...
                        na pewno nie.
                        O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                        GVI 1.4TSI
                        LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                        tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• tomus7
                          RS
                          • 2010
                          • 1896
                          • Peugeot

Zamieszczone przez firmek
                          Kiedys gumiarze nie wywazali swiezo zalozonych kol tylko kazali do siebie wrocic po zrobieniu troche kilometrow, tak by opona sie dobrze ulozyla. Teraz wywazaja od razu po zmianie a nie sadze by w tej kwestii sie cos za bardzo zmienilo ...
                          Może u Ciebie. Ja zmieniałem już chyba z 5 jak nie więcej razy na nowe okony i zawsze były wyważane. Dodatkowo po przejechaniu około 1kk jechałem na sprawdzenie i ponownie były one sprawdzane :P

[ Dodano: Wto 09 Lis, 10 16:37 ]
                          Zamieszczone przez leszekmw
                          acero1964, po co kupowałeś takie badziewko , w dodatku drogie ... . na 99.9% opona jest uszkodzona. chyba że Ci ją źle zmontowali.

na pewno nie.
                          Jak nie M.. czy G... to reszta badziewie :?: i w lepszych markach są trefne egzemplaże :?
                          ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
                          http://www.bunkry.pl/pl/index.html
                          a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
                          http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
                          Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207

Komentarz

• wojtas_110
                            Classic
                            • 2010
                            • 33

Mam dokładnie ten sam zestaw opon na swoich oryginalnych felgach założone jakieś 2 tygodnie temu i nie ma z nim żadnych problemów. To już trzeci zestaw Dębicy Frigo 2 w mojej familii, bo jeżdżą też na nich ojciec i brat. Opona naprawdę godna polecenia w tej cenie wśród innych producentów ciężko wybrać produkt o podobnej jakości.

Kolego napisz co wyszło po sprawdzeniu na wulkanizacji.

Komentarz

• acero1964
                              Ambiente
                              • 2010
                              • 118

No i się wyjaśniło ! Tak jak obstawiał kolega 4x4BKF ciężarek na lewym przednim kole że tak powiem ledwo się trzymał i cały latał luźno pewnie niebawem by się całkiem urwał, oczywiście chcieli mi wmówić że to moja wina że musiałem w coś wjechać, po wielkich bojach uznali reklamację i wyważyli oba przednie koła jeszcze raz. teraz nic nie drga i autko jedzie prosto, sprawdzane przy 170km/h :wink: piękne miny mieli uśmiechnięte przy zakupie opon a przy reklamacji wszyscy w tym zakładzie choćby obrażeni na mnie

Komentarz

• leszekmw
                                RS
                                • 2005
                                • 5356

Tak jak obstawiał kolega 4x4BKF ciężarek na lewym przednim kole że tak powiem ledwo się trzymał
                                hmmm... to o jakiej gramaturze był ten ciężarek skoro napisałeś :
                                powyżej 100-110 km/h zaczyna drgać kierownica, i narastaniem prędkości narasta bicie na kierownicy, przy 150 auto było tak niestabilne już że czułem się jakbym po lodzie jechał :x a do tego jeszcze ściąga mi auto w prawo.
                                :?:
                                sprawdzali Ci ciśnienie jak drugi raz byłeś :?:
                                GVI 1.4TSI
                                LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• acero1964
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 118

napisałem jak było, ciśnienie sobie sam sprawdzałem było ok, wyważyli jeszcze raz i jest wszystko w porządku już, nie znam się na tym ale wszystko wskazywało na ten luźny ciężarek w lewym kole

Komentarz

• leszekmw
                                    RS
                                    • 2005
                                    • 5356

apisałem jak było, ciśnienie sobie sam sprawdzałem było ok, wyważyli jeszcze raz i jest wszystko w porządku już,
                                    aha. i przestał być niestabilny i ściągać po poprawieniu 1 koła...

Zamieszczone przez tomus7
                                    Jak nie M.. czy G... to reszta badziewie :?: i w lepszych markach są trefne egzemplaże :?
                                    owszem , bywają , ale naprawdę sporadycznie.
                                    w tym roku przoduje dębica i sava .
                                    GVI 1.4TSI
                                    LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• 4x4BKF
                                      L&K
                                      • 2010
                                      • 1279

No i się wyjaśniło ! Tak jak obstawiał kolega 4x4BKF ciężarek na lewym przednim kole że tak powiem ledwo się trzymał i cały latał luźno pewnie niebawem by się całkiem urwał, oczywiście chcieli mi wmówić że to moja wina że musiałem w coś wjechać, po wielkich bojach uznali reklamację i wyważyli oba przednie koła jeszcze raz. teraz nic nie drga i autko jedzie prosto, sprawdzane przy 170km/h :wink: piękne miny mieli uśmiechnięte przy zakupie opon a przy reklamacji wszyscy w tym zakładzie choćby obrażeni na mnie
                                      Miło, że moja diagnoza okazała się trafna

Przyjacielu drogi, pod moim postem jest taki mały przycisk pomógł, więc jak możesz to WCIŚNIJ!!!
                                      4x4

Komentarz

• tomus7
                                        RS
                                        • 2010
                                        • 1896
                                        • Peugeot

Miło, że moja diagnoza okazała się trafna

Przyjacielu drogi, pod moim postem jest taki mały przycisk pomógł, więc jak możesz to WCIŚNIJ!!!
                                        Generalnie Wszyscy Ci co obstawiali ponowne wyważanie mieli rację :wink:
                                        ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
                                        http://www.bunkry.pl/pl/index.html
                                        a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
                                        http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
                                        Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207

Komentarz

Pracuję...