Urwany przełącznik kierunkowskazów i świateł "długich"

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ambiente
    Classic
    • 2018
    • 19
    • Octavia I (1U2)
    • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Urwany przełącznik kierunkowskazów i świateł "długich"

Efekt krótkiej zabawy dziecka - urwana manetka kierunkowskazów. Jestem w stanie włożyć ją na miejsce, nawet się troche blokuje i nie wypada, kierunki jestem w stanie zmieniać oraz uruchamiam światła długie ciągnąc do siebie. Jednak włączyć długie na stałe już nie da się normalnie, a jak już się uruchomią to muszę troche powachlować żeby wyłączyć. Jednym słowem mogę jechać, ale strach że niechcący włączę długie i nie będę w stanie wyłączyć od razu. Pokazuje na zdjęciach jak to wygląda.
    Żaden ze mnie fan motoryzacji i fachowiec, więc proszę o radę. Co powinienem wymienić i czy sam dam radę? Co kupić? A może idzie naprawić to co zostało bez zakupu...

Jakaś instrukcja? Poratujecie?

IMG20230412193403 (1).jpg

IMG20230412193410.jpg
    Ostatnio edytowany przez ambiente; 45412.
  • koleś
    RS
    • 2009
    • 2832
    • Fabia combi (6Y5)
    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Gdzie mieszkasz?
    Mogę Ci wysłać manetkę z tempomatem + wiązka. Przy odbiorze osobistym mogę zamontować.
    Jak chcesz to co urwane to jest tego z milion na allegro. Te manetki były w Fabii 1, Octavii 1, Superbie 1, Seacie Leonie, Galaxy, Sharan, Alhambra, Golf 4, Audi A3, Passat B5 i jeszcze czymś pewnie.
    Żeby wymienić musisz zdjąć kierownicę i obudowę kolumny kierownicy. Manetki trzyma metalowa obejma. Zwalniasz zaczep i rozdzielasz lewą i prawą manetkę.
    Możesz dzwonić z pytaniami. Numer poniżej.
    Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Audi, Seat, VW. Wiązki, montaż, kodowanie. Tel. 510 150 407
    Klientów pytających o rabat informuję, że jest on stolicą Maroka

Komentarz

• ambiente
      Classic
      • 2018
      • 19
      • Octavia I (1U2)
      • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Próbuję zdjąć kierownice, najpierw poduszke, jednak zgodnie z instrukcją wkładam wkrętak z tyłu podważam widzę, że odeszło trochę, ale za nic nie mogę oderwać i zdjąć poduszki. Grzebanie w tych otworach z tyłu już nic nie daje. Pomocy
      Ostatnio edytowany przez ambiente; 45412.

Komentarz

• koleś
        RS
        • 2009
        • 2832
        • Fabia combi (6Y5)
        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Przyjedź do Świętochłowic.
        Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Audi, Seat, VW. Wiązki, montaż, kodowanie. Tel. 510 150 407

Komentarz

• ambiente
          Classic
          • 2018
          • 19
          • Octavia I (1U2)
          • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Z Białegostoku nie ma szans.

Komentarz

• Raphael_88
            Drive
            • 2019
            • 88
            • Octavia I (1U2)
            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Przerabialem ostatnio. Wsadź śrubokręt do końca otworu. Najlepiej żebyś otwór miał w górze naprzeciw zegarów. Wtedy rączka śrubokręta w górę ile się da i poczujesz, że lekko zeskoczy z mocowania. Obracasz kierę u to samo robisz w drugim otworze. Czasem końcówka śrubokręta musi pójść troszkę wyżej w ten otwór i zejdzie bez problemu. Za pierwszym razem tez miałem kłopot. Potem potrzebujesz nasadkę Spline chyba M12 do wyjęcia kiery. Oczywiście wcześniej odpinasz poduszkę.

Komentarz

• ambiente
              Classic
              • 2018
              • 19
              • Octavia I (1U2)
              • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

W teorii tak, ale nawet próbowałem odsunąć kierownice od zegara tak żeby wszedł większy śrubokręt i też nie chce mi odejść a już zmordowałem te otwory na wszelkie możliwe sposoby. Na początku czułem przy pierwszym delikatnie odskoczyło, przy drugim już gorzej chociaż widzę w całości ze poduszka już nie trzyma jak na początku jednak dalej mocno gdzieś trzyma....

A ten przełącznik to zespolony się kupuje czy tylko kierunkowskazu?
              W ogóle jaki może być koszt wymiany w serwisie?

Komentarz

• Raphael_88
                Drive
                • 2019
                • 88
                • Octavia I (1U2)
                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Wystarczy kupić samą manetkę kierunkowskazów. Biorąc pod uwagę, że roboczogodzina to około 150-200 zł to nie powinien wziąć więcej jak max 100 zł za takie coś.

Komentarz

• mark711
                  Rider
                  • 2017
                  • 267
                  • Octavia I combi (1U5)
                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Ja mam na zbyciu manetke nówke nie używkę, jeśli potrzebujesz. Za 45 zł, kupowałem za 67 zl. Robione przez FEBI dla SWAG.

Instrukcja-niby nie trudno:

Komentarz

• koleś
                    RS
                    • 2009
                    • 2832
                    • Fabia combi (6Y5)
                    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Już ma pewnie zrobione bo ile można jeździć z wyłamaną manetką.

Komentarz

• koleś
                      RS
                      • 2009
                      • 2832
                      • Fabia combi (6Y5)
                      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Już ma pewnie zrobione bo ile można jeździć z wyłamaną manetką.

Komentarz

Pracuję...