slabo kreci

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Joo
    Drive
    • 2010
    • 76

slabo kreci

Sprawdź, czy masz dobrze klemy dokręcone do akumulatora. Ja ostatnio wlazłem do mojego Pajerka, przekręciłem kluczyk, zrobiło "pstryk" i po prądzie. Okazało się, że klema masowa się poluzowała. Możliwe, że to jest przyczyną. Zobacz też, czy kabel masowy jest dobrze dokręcony.
  • daber85
    Rider
    • 2009
    • 296

slabo kreci

koledzy pomozcie. mam silnikczek AEE. samochodzik po nocy slabo kreci. jak po nocy jade do pracy to po pracy ok 8-10 godz kreci jeszcze slabiej jak rano az do wyzerowania licznika i godziny. myslalem kiedys (rok temu) ze to akumulator po wymianie prawie bez zmian. sprawdzalem ladowanie i wyszlo idealnie. naprawde nie mam nic co bym mogl zostawic wlaczonego na dluzszy czas. dodam ze kiedys mialem alarm polaczony z zaplonem ale mi padl i znajomy odlaczyl cos w jego skrzynce i samochod normalnie dzialal ale bez alarmu i centralnego zamka na pilota moze ten alarm dalej cos ciagnie pradu ale nie wydaje mi sie. prosze pomozcie bo nie widzi mi sie pchanie samochodu.

Komentarz

• tomus7
      RS
      • 2010
      • 1896
      • Peugeot

Sprawdzałeś ładowanie :?:
      ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
      http://www.bunkry.pl/pl/index.html
      a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
      http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
      Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207

Komentarz

• daber85
        Rider
        • 2009
        • 296

tak napisalem ze wyszlo ok.

Komentarz

• lysy_00
          Drive
          • 2010
          • 45

Kolego jak dla mnie to zdejmij kleme i na wył silniku sprawdź pobór prądu (silnik wył odczekać jakieś 30-45min). Sprawdź również rozrusznik. Kiedyś miałem przypadek, że padła mi cewka w rozruszniku tylko niewiem czy napędzająca czy hamująca. Akumulator wytrzymywał jakieś 20-30 min kręcenia. Przyczyn może być wiele. Pozdro

Komentarz

• lesiu
            Ambiente
            • 2007
            • 149

Kolego sprawdź pobór prądu. Jeżeli masz go w granicach do 0,05A to jest ok. Jeżeli nie to szukaj obwodu który pobiera prąd po wyłączeniu auta, a jak jest oki to też proponowałbym sprawdzenie rozrusznika (wyjmij go z auta i zobacz jak kręci bez obciążenia). Sprawdź też połączenia masowe akumulator-silnik i akumulator-nadwozie.
            lesiu

Komentarz

• daber85
              Rider
              • 2009
              • 296

jak to dokladnie zrobic ktora kleme sciagnac???

Komentarz

• mobi65
                Rider
                • 2009
                • 291

Zamieszczone przez daber85
                jak to dokladnie zrobic ktora kleme sciagnac???
                potrzebny ci do tego amperomierz pradu stalego a tu masz jak to polaczyc polaczenie amperomierza z autem musisz tylko odlaczyc przewod masowy - i polaczyc go z amperomierzem

Komentarz

• 4x4BKF
                  L&K
                  • 2010
                  • 1279

Rozrusznik do roboty - a konkretnie tulejki.

Masz wytarte tulejki na wirniku, przez to wirnik gdzieniegdzie może się opierac o stojan i przez to zamyka się obwód i prąd spieprza na masę.
                  Poza tym słabo kręci, bo wirnik nie jest osiowo położony względem stojana i nie indukuje się odpowiednia SEM (siła elektromotoryczna) dająca moment obrotowy rozrusznikowi.

Idź do elektryka i niech Ci wyjmie rozrusznik. Tulejki to koszt ok. 20-30pln, robota 50-60, max 100pln.

Nie szukaj innych możliwości skoro jak piszesz nie masz nic właczonego i ladowanie masz dobre.

I jak się uda to wciśnij "POMÓGŁ"

P.S. co do amperomierza - jak możesz to weź skombinuj sobie cęgowy, i sprawdź jaki prąd masz przy kręceniu rozrusznikiem, bo takim zwyklym i w taki sposób nie zmierzysz tego prądu.
                  4x4

Komentarz

• pawulon1971
                    Ambiente
                    • 2010
                    • 196

daber85 moim zdaniem masz padnięty akumulator,miałem identycznie te same objawy jak się okazało aku był półroczny i siadła mu jedna z cel,a do tego krótkie odcinki jazdy z domu do pracy i nazad ,nie nadanżał się ładować.Jak możesz to sprawdź sobie na innej baterii
                    Paweł

Komentarz

• Pawełek ZGR
                      Classic
                      • 2010
                      • 9

Daber95 daj znać dalej co i jak, bo mam ten sam problem!
                      Dzisiaj odczepiam kleme i zobaczę jaki będzie wynik za 5/6h czy gdy ją podłącze to odpali czy też nie.
                      Jeżeli nie wizytuję u mechanika i zapytam o pomysł 4x4BKF z tym rozrusznikiem.

Czekam na info co u Ciebie

[ Dodano: Nie 28 Lis, 10 15:35 ]
                      Akumulator wporządku.
                      Odczepiłem go na noc, podłączyłem dziś rano i gitara.
                      Gdy go zostawiłem od rana i teraz około 15 chciałem uruchomić niestety ale lipa.
                      Ponownie odczepiłem i podłączyłem akumulator usłyszałem jakieś bzyczenie w okolicy rozrządu, gdzieś tam, nie wiem co tam jest, jakaś pompa albo coś ??
                      nie ważne jak szybko i czym jedziesz...
                      ważne by długo i godnie żyć ;]

Komentarz

• daber85
                        Rider
                        • 2009
                        • 296

moze i rozrusznik bo nieraz zamiast krecic silnikiem to krecil sie jakby sam w sobie tylko bzzzzzzz i nic wiecej

Komentarz

• pawulon1971
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 196

jak pisałem prędzej wymiana baterii załatwi sprawę , wiem bo sam to samo przerabiałem
                          Paweł

Komentarz

• Pawełek ZGR
                            Classic
                            • 2010
                            • 9

pawulon1971 akumulator napewno odpada!!! Wiem bo sprawdzałem...
                            może i ten rozrusznik, a może coś innego ciągnie prąd...
                            u mnie tak jak mówiłem coś robi bzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz gdzieś w okolicy rozrządu jakaś pompka albo sikniczek nie wiem, nie znam się....

Komentarz

• tomus7
                              RS
                              • 2010
                              • 1896
                              • Peugeot

Zamieszczone przez Pawełek ZGR
                              u mnie tak jak mówiłem coś robi bzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz gdzieś w okolicy rozrządu jakaś pompka albo sikniczek nie wiem, nie znam się....
                              Objawy jakie opisujesz wskazują prawie jednoznacznie na rozrusznik a dokładniej na część zwaną bendixem (tzw. sprzęgiełko). Jedno co mi przychodzi do głowy to to wskazuje na to również miejsce z którego dochodzi owy odgłos. Koniecznie trzeba sprawdzić rozrusznik
                              bendix

oraz elektromagnes

oczywiście zdjęcia są poglądowe

Komentarz

• Pawełek ZGR
                                Classic
                                • 2010
                                • 9

Ale taki bendix może sobie pracować i czerpać moc z akumulatora nawet na wyłączonym zapłonie ??

[ Dodano: Wto 30 Lis, 10 08:50 ]
                                chodzi mi o to, czy może sobie się załączyć po godzinnym postoju i pracować aż do wyczerpania akumulatora ??

Komentarz

• 4x4BKF
                                  L&K
                                  • 2010
                                  • 1279

Ale taki bendix może sobie pracować i czerpać moc z akumulatora nawet na wyłączonym zapłonie ??

chodzi mi o to, czy może sobie się załączyć po godzinnym postoju i pracować aż do wyczerpania akumulatora ??

Nie, nie może.
                                  4x4

Komentarz

• tomus7
                                    RS
                                    • 2010
                                    • 1896
                                    • Peugeot

Należy rozumieć, że te odgłosy dochodzą po wyłączeniu zapłonu i kluczyka :?:

Komentarz

• Pawełek ZGR
                                      Classic
                                      • 2010
                                      • 9

Nie, nie, nie...
                                      Właśnie chodzi o to w tym wszystkim, że to bzzzzzyczenie dochodzi gdy podłączam kleme +/- gdzieś mi ucieka prąd a bzęczenie dochodzi z tego miejsca gdzie pisałem wyżej

Komentarz

• tomus7
                                        RS
                                        • 2010
                                        • 1896
                                        • Peugeot

Odłącz rozrusznik i podłącz klemy jeśli będzie OK znaczy masz przyczynę

Komentarz

• Wlody
                                          Ambiente
                                          • 2009
                                          • 144

Panowie a u mnie problem ponowny- myśłałem ,że już nie wróci a jednak wrócił.
                                          Mianowicie nie kręci rozrusznik tzn jest tak jakby próba obrotu nagle załączają sie kontrolki i cykanie centralnego zamka :cry: po kilkunastu próbach odpalił a jest na dworze tylko -10... a co będzie przy - 15 i więcej?
                                          W tym roku też duże mrozy dały nam sie nieźle we znaki w styczniu i lutym i takie właśnie objawy miałem i myślałem że bateria pada i kupiłem nową , po kilku dniach to samo....wiec wymieniłem klemy na nowe i przyszła wiosna wiec problem zniknął.
                                          Miesiąc temu zrobiłem sobie przegląd elektryki żeby sie ustrzec przed niespodziankami tego typu.
                                          Wyjąłem akumulator odkręciłem klemy wyczyściłem je- posmarowałem pastą miedziową, to samo z kablem masowym i kablem idącym do rozrusznika- obczyszczone i nasmarowane wsio i znowu to samo :evil:
                                          Czyżby tulejki na rozruszniku dawały taki opór ,że akumulator nie daje rady zakręcic .. juz sam nie wiem co myślec! Proszę Was o sugestie ale i tak trzeba będzie jechać do elektryka- ale weż znajdz teraz dobrego elektryka jak wszędzie tylko sami żdziercy :x
                                          -------------------------------------------------------
                                          moja pierwsza octa http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33459

Komentarz

• tomus7
                                            RS
                                            • 2010
                                            • 1896
                                            • Peugeot

Jak masz gdzie łapki ogrzać to sam zrobisz wyjmij rozrusznik na stół rozbieracz czyścisz komutator sprawdzisz luz na tulejkach na krutko sprawdzisz kak działa elektromagnes i bendix i musi śmigać skoro no właśnie może jednak słaby aku jakby jedna cela padła trzeba by sprawdzić jakie daje wartości Aku i jakie jest ładowanie bo być może jest za słabe a pobór prądu duży bo i światła i dmuchawa i szyby także jest trochę do sprawdzenia. Zacznij od końca czyli ładowanie (jak kiepskie to alternator) stan bateri (jak uwalony to reklamacja i wymiana) i rozrusznik ewentualnie jeszcze kostka pod stacyjką :P

Komentarz

• Wlody
                                              Ambiente
                                              • 2009
                                              • 144

Właśnie zrobiłem pomiary i wyszło że bateria jest ok. w spoczynku ma 13.64-66 jak zapaliłem to 14.40... niestety auto stoi pod chmurką i nie mam garazu zeby .wyjąc rozrusznik.. jutro jadę do elektryka umówic sie na wizytę ciekawe czy odpali podobno ma dojsć do -18-20 na wschodzie brrr
                                              -------------------------------------------------------
                                              moja pierwsza octa http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33459

Komentarz

• tomus7
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 1896
                                                • Peugeot

Nie ma to jak benzyna :szeroki_usmiech

Komentarz

• delanopl
                                                  Elegance
                                                  • 2009
                                                  • 831

To rano dobrze podgrzej swiece, a jakby nie chciał odpalić, obstukaj delikatnie rozrusznik

Komentarz

Pracuję...