Witam
silnik CAGA 143PS w seat exeo
Temp -5
Przy jezdzie delikatnej temp spada nawet do ok 75st (wg wsaznika)
Jadac z obrotami over 3tys - rosnie do 90st..... zwolnienie i znowu spada
Jeszcze tydzien temu trzymal 90st
Organoleptycznie waz silnik-chlodnica jest co najwyzej letni, poziom plynu ok
Jak w Waszych CRach? (krotko:czy mam walniety termostat)
Pozdrawiam,
Przemek
termostat może być walnięty lub przyblokowany, trzeba go wykręcić i sprawdzić. W termostacie są dwa wąsy które trzymają go w bloku silnika, mogły się one złamać i zablokować termostat-ja tak miałem.
Hallo Leute, folgendes Problem:
Selbst nach 70 km steigt die Temperaturanzeige nicht über 55-60 Grad.
Die Heizung wärmt nur mäßig. Die Werkstatt tauschte das Termostat aus, aber ohne positiven Effekt. Die behaupten sogar, dies wäre Stand der Technik. Wer weiß rat???
Mein Auto: SEAT EXEO TDI 125kw
Grüße aus Bad Ems
Pytanie czy cecha czy popularna awaria
To auto mlode (sprawa gwarancyjna - tylko chcialbym wiecedziec na 100% zanim zaczne serwis molestowac) wiec "cos sie urwalo" raczej odpada (co najwyzej zwyczajnie jak to u vw - termostat jest gowniany)
kolego mi mechanicy montowali nowy termostat i nadłamali te zaczepy potem w trasie od wibracji urwały się do końca i zablokowały termostat, u ciebie jeżeli jest taka sama sytuacja to mogą być zakleszczone i dalej nic nie pójdzie, po prostu termostat może być nie domknięty
Dzwoniłem do paru salonów i do każdego gdzie zadzwoniłem jak tylko powiedziałem że chodzi o Seata Exeo od razu zapytali mnie czy chodzi o nie trzymającą temperaturę przez silnik, okazuje się że w tym modelu to jest normalne...normalne jest też to że tempeeratura spada przy np. wybiciu na luz i td. Troche dziwne no ale jak nawet Iberia tak mówi to chyba tak jest faktycznie..
Ja mam 2.0 TDI CR i generalnie jak tylko zrobi się zimno to rozgrzewa się powoli. Natomiast jak już złapie 90 na wskaźniku to mu tak zostaje. Oczywiście włączenie ogrzewania na max powoduje, że rozgrzewa się całą wieczność. Generalnie zajmuje mu to więcej czasu niż OI z silnikiem ASV>
akurat jechalem dzis z rana przez gory gdzie tiry zablokowaly droge i o ile jadac jest "90" to juz stojac np 15min na wolnych obrotach temp mu troche spadala - po 3h jazdy juz tego zjawiska spadania w miescie nie widzialem (ale tez temp byla na plusie)
Generalnie po forach niemieckich widze ze exeo z tym 2.0tdi cr ludzie maja to samo - moze to wynikac np z takiej cechy tego silnika (jest on umieszczony jak np w a4-wzdluznie a nie jak np w golfie-poprzecznie) albo np wynika z wadliwej calej partii termostatow ktore np niedomykaja sie w pelni wiec "wszyscy tak maja - wiec jest dobrze"
Poobserwuje jeszcze, najwyzej bede molestowal serwis - tyle ze nie widze zeby chlodnica byla ciepla wiec...
Co to MaxDot? - czy to odpowiednim MMI w audi????
Pozdrawiam,
Przemek
Maxi Dot to jest ten wyświetlacz między zegarami, który pokazuje spalanie, prędkość, temp. oleju (w przypadku O2FL) i resztę komunikatów komputera pokładowego.
ja już trzecią zimę będę jeździć cr-em i powiem tak. do -10*c obserwując wskaźnik auto rozgrzewa się powoli ale jak dojdzie do 90 to jest ok. poniżej -10*C - tragedia. kiedyś przejechałam 50 km i mimo że w pewnym momencie pokazał już 90 to wjechaliśmy do miasta i temp. spadła do ok 75*C na wskaźniku. w obie zimy tak było, zgłaszałam w serwisie - tttm oczywiście. wertowałam trochę internet i wygląda na to, że faktycznie tttm
[ Dodano: Wto 30 Lis, 10 11:15 ]
Zamieszczone przez Przemek4net
Generalnie po forach niemieckich widze ze exeo z tym 2.0tdi cr ludzie maja to samo - moze to wynikac np z takiej cechy tego silnika (jest on umieszczony jak np w a4-wzdluznie a nie jak np w golfie-poprzecznie)
ja mam tak w golfie, więc jak widać nie ma to chyba znaczenia
wygląda na to że to cecha CRów montowanych w exeo. Ja mam to samo. Przy minusowej temperaturze, wystarczy w trasie puścić mocniej nawiew z wyższą temperaturą i temperatura silnika spada z 90 do 70 stopni. Żeby utrzymać 90 stopni teraz w zimie to nawiew max na 1 kreskę ...
To że dlugo się nagrzewa to normlne dieslu.
Po waszych wypowiedziach zastanawiam się od czego jest termostat ?
Czy przypadkiem nie powinno być tak, że jak jest zimno to zamyka obieg - tylko na silnik a jak dojdzie do dobrej to otwiera na chłodnicę ? Wystarczy zobaczyć czy chłodnica jest ciepła jak wskazówka zacznie sie podnosić.
Zarabiam - podatek, lokata - podatek, kupuje auto -podatek, benzyna - 3zł podatku, sprzedaje samochód podatek. Ile % zostaje z moich pieniędzy ? 20% ?
termostat ( w skrócie) jako jeden z elementów zapobiega przegrzaniu silnika. to, że silnik nie osiąga temperatury pracy na poziomie 90stopni przy niskich obrotach i temperaturze to cecha konstrukcyjna
www.k-mot.pl
Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
Autoholowanie.
Robert Kulma
Komentarz