Ja wczoraj brałem w IC tarcze do przodu ATE cena 523,94zł/kpl (z rabatem 468,78zł) płyn hamulcowy Motul rbf660 z rabatem 3 x 46,78zł (nie wiem ile bez). Natomiast sprzedawca powiedział mi, że na klocki Ferodo DS Performance nie mamy przyznanego rabatu, ale mi zrobił cenę 480zł zamiast 591,30zł (około 25% rabatu).
[O2] temperatura silnika
Zwiń
X
-
[O2] temperatura silnika
Dzisiaj jeździłem po mieście ledwie wskazówka doszła do 90, podjechałem do znajomego , samochodu nie gasiłem, rozmawialiśmy około 20 minut, temperatura spadła do 60 stopni, wracając do domu temperatura 85, jak wyłączyłem klimatronika temperatura 90, po ponownym właczeniu klimatronika i dmuchawy na max temperatura zaczeła spadać.
Koledzy czy to wina termostatu, gdzie sie on znajduje?
-
-
Wszędzie zimno, wszędzie dmucha ale skoro miasto to powinien temperaturę trzymać obstawiał bym też termostat
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=2433
a tu fotoleracja z wymiany tylko w leonie
http://forum.rezacze.pl/viewtopic.ph...3ccbfdab69175c
ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
http://www.bunkry.pl/pl/index.html
a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207
Komentarz
-
-
można sprawdzić ale ja mam podobnie, Ty masz PB a w ON to niestety tak jest i ja w poniedziałek tak miałem że jak jechałem to te 90sC trzymał ale jak postałem w korku to więcej jak 60sC nie zobaczyłem, wystarczyło że zacząłem się toczyć na 1-wszym biegu i już łapał temp stanąłem i spada, skłaniam się do tego co doradził piotrek_os, kawałek kartonu odrobine zniweluje te "wahania" temp na motorki a dodatkowoZamieszczone przez tomus7Wszędzie zimno, wszędzie dmucha ale skoro miasto to powinien temperaturę trzymać obstawiał bym też termostat
załączając klimatronik załączasz automatycznie wiatrak na chłodnicy, przyciśnij przycisk eco on go wyłącza to też sporo daje.Zamieszczone przez kkkjak wyłączyłem klimatronika temperatura 90, po ponownym właczeniu klimatronika i dmuchawy na max temperatura zaczeła spadać.O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Witam kolegów - pozwólcie że opiszę mój problem... dodam że to moja pierwsza skoda, pierwszy diesel i pierwsza zima tym autem. Do tej pory wszystko było wręcz fantastycznie, dzisiejsza jazda na odcinku 50 km i z powrotem zaniepokoiła mnie. Pierwszy ruch wskazówki temperatury silnika spostrzegłem dopiero po 7 km, po 20 km dobiła do 70st i tak jej już zostało, kimatronik na eco, w kabinie raczej nie za ciepło, dodam że jechałem 60/80 na godz, bo więcej nie było można a za oknem 16 na minusie. w drodze powrotnej zasłoniłem 2/5 chłodnicy kartonem, w kabinie lekka poprawa i na wskazaniu temperatury też 80/85 st, za oknem 14 na minusie.
Moje pytanie - termostat nawalił?
Minus 14 czy nawet 20 to przecież jeszcze nie koniec świata - jak 1,9 się nagrzewają?
Pozdrawiamcrys7
Komentarz
-
-
raczej nie, jeśli wcześniej zanim przyszły mrozy wszystko chodziło jak trzeba. ja dziś jeździłem po mieście stajać w korkach, wskazówka nie doszła nawet do 50 stopni, dopiero jak wyjechałem za miasto sytuacja się poprawiła.Zamieszczone przez crys7Moje pytanie - termostat nawalił?
taki urok diesli w zimie i niskich temperaturach :?
Komentarz
-
-
crys7, ja wczoraj trochę jeździłem po mieście, krótkie odcinki(4chyba) jak było 70st to max przeważnie 50-60st, a i bywało że wskazówka ledwo drgnęła
Wieczorem jechałem trochę ekspresową i silnik zaraz się rozgrzał i trzymał temperaturę
Ogólnie lipnie rozgrzać po mieście silnik
Dzisiaj dałem karton przed chłodnicę i się zobaczy jak będzie
Komentarz
-
-
ale to nie powinno się tak zachowywać, ja jak stoję w korku to temp spada do 60sC i mniej a wystarczy, że zacznę się toczyć na jedynce i powoli rośnie spokojnie osiągając 70sC po około 5 min takiego toczenia wiec na trasie tym bardziej powinien się rozgrzać i trzymać temp, proponuje jednak podjechać do jakiegoś zaprzyjaźnionego mechanora.Zamieszczone przez crys7To była trasa - tylko jak pisałem wcześniej jazda była dość wolna (warunki drogowe nie pozwalały na więcej) 60/80 km/hO rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Witam Kolegów i śpiesznie donoszę że to jednak termostat. Dziś zawziąłem się i co kilka chwil sprawdzałem węże na wejściu i wyjściu płynu do chłodnicy - niestety termostat puszcza i to wyraźnie - potwierdził to mechanik (dobry mechanik - przez kilka lat też miał Oktawiusza).
Jednak wymieniam dopiero za tydzień.
Na razie dzięki - pozdrawiamcrys7
Komentarz
-
-
Czyli miałem rację, że termosta :lol:Zamieszczone przez crys7Witam Kolegów i śpiesznie donoszę że to jednak termostat. Dziś zawziąłem się i co kilka chwil sprawdzałem węże na wejściu i wyjściu płynu do chłodnicy - niestety termostat puszcza i to wyraźnie - potwierdził to mechanik (dobry mechanik - przez kilka lat też miał Oktawiusza).
Jednak wymieniam dopiero za tydzień.
Na razie dzięki - pozdrawiamILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
http://www.bunkry.pl/pl/index.html
a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207
Komentarz
-
-
Witam Kolegów - kilka dni temu wymieniłem termostat, dziś zrobiłem test 30 km na trasie z prędkością 50-70 km/h, temperatura za oknem -13st i oto moje wnioski:
Wąż od termostatu jest zimny a temperatura silnika w ostatniej fazie jazdy doszła do 80st.
Trudno trzeba się pomęczyć - kupiłem na allegro plastykową przysłonę na grilla i założyłem, znam stosunek wielu do przysłaniania chłodnicy, ale to tylko dwie małe śrubki i można je szybko odkręcić.
PozdrawiamZałączone plikicrys7
Komentarz
-
-
zrobiłem szablon na osłonkę dołu (nie dokupienia O2 ) i po niedzieli szukam pleksi w kolorze (góra heko) , po założeniu dam relację czy temperatura się uspokoiła .Zamieszczone przez abstinenta zasłoniłeś wloty powietrza pod tablicą
[ Dodano: Wto 04 Sty, 11 18:36 ]
Osłonkę na wlot pod tablicą zrobiłem i przetestowałem,silnik się nie przegrzewa w mieście jak i w trasie a temp. była do +1st. przy niższych spoko a rozgrzewa się a niebo szybciej .
Komentarz
-
Komentarz