Zamieszczone przez misiul
[ Dodano: Pon 02 Maj, 11 11:23 ]
Zamieszczone przez winni77
I teraz tak: moim zdaniem profesjonalnym rozwiązaniem byłoby rozwiązania oparte o dwustronne prowadnice filtra i to na ich krawędziach bocznych (wewnętrznych) należałoby umieścić uszczelki. Sam filtr powinien (wg mojej koncepcji) znaleźć się w sztywnej kasecie aby mocno oprzeć się na uszczelkach. Aby coś takiego wypracować trzeba cały układ nawiewu na biurku położyć i poważnie pokombinować. To jest złożone ale powinno rozwiązać problem (jeszcze raz podkreślam, iż to szanowny producent powinien o to zadbać).
Zaczynając wątek nie podkreśliłem wyraźnie, iż ten filtr przez 4-ry tygodnie zbyt wiele nie przejechał (popracował może ze 2000km i pola skodą nie uprawiałem z nadejściem wiosny), dmuchowa nigdy nie była wysilona na MAX a już takie widoki jak na zdjęciu można zaobserwować. Ten punkt "przecieku" to miejsce, gdzie przepływ jest największy (wynika z konstrukcji kanałów dolotowych). Te filtry są bardziej niż elastyczne i nawet z uszczelką być może dalej będą się zwijać (działają jak harmonia) przy dużym obciążeniu otwierając drogę dla całego bałaganu nawet wcześniej zatrzymanego (nawet rozdrobnione liście) a wtedy to nawet podgrzybki i pieczarki mogą się pojawić (tu po raz pierwszy trochę w przenośni prezentuję stanowisko popierające problem również grzybów w klimatyzacji)
Ogólnie to skoda powinna zająć się tym problemem ale jak dotąd nie miała motywacji - użytkownicy godzili się z tym stanem rzeczy. Ja się nie godzę i ponownie prezentuje swoje stanowisko: to jest błąd konstrukcyjny i to w dodatku naprawialny (dla producenta opracowanie rozwiązania nie zajmie więcej niż jeden dzień, wdrożenie... to już inna historia i tu jest pole dla pojęcia odpowiedzialności przez skodę za to, co się stworzyło)
Inny problem, jaki zasygnalizowałem to fakt samego materiału filtra. Z pewnością nie przepuszcza on drobin liści itp ale część pyłu i kurzu to już tak (widać z chwilą, gdy się spojrzy na obie strony filtra - obie są równo zabrudzone). Można przeciągnąć ręką w kanałach po stronie powietrza przefiltrowanego (powinno być czysto a tak nie jest - zachęcam do sprawdzenia).
Komentarz