Blokada skrzyni to jest do przejścia. Obchodzą to raz dwa. ściągają linki z skrzyni biegów wrzucają 3 i jadą cały czas. To nie jest jakaś skuteczna blokada ale zawsze coś.
zatarty silnik i przygody z PZU
Zwiń
X
-
zatarty silnik i przygody z PZU
23.11
okolo godziny 22 wracajac do domu uslyszalem stukniecie. Zatrzymalem samochód i wylaczylem silnik.
Myśląc, że to pęknieta opona lub szyba obszedlem samochód do okoła w celu sprawdzenia. Stwierdzając, że
z oponami i szybami wszystko w porządku wsiadlem do samochodu i odjechałem. Po około 1,5 km silnik wyłączył się.
Zatrzymałem sie na poboczu. Kolega sholował mnie pod dom.
Zgłosiłem sprawe do PZU. Rzeczoznawca zrobił oględziny pod blokiem i stwierdzil, ze potrzebne sa dodatkowe
- w serwisie. Po okolo 3 dniach nastąpiły dodatkowe oględziny w lokalnym salonie Skody, Mechanicy stwierdzili zatarty silnik.
W miedzyczasie otrzymalem (po I ogledzinach) kosztorys na kwote 290 zł
(64zł osłona, 124zł miska olejowa i 102zł mechanik).
30.11
Otrzymalem auto zastępcze i w dniu dzisiejszym tj 4.12 pan z infolinii PZU Assistance zadzwonil do mnie
wykrzykując, że auto juz mi sie nie należy poniewąż "został sporządzony kosztorys na kwote 290 i samochód mógłby
już dawno być naprawiony" po czym dodał, że mam je zwrócić jak najszybciej.
Ja kontatkując się z infolinią 3.11 nie otrzymalem informacji do kiedy moge mieć auto.
mam wykupiony pelny pakiet w pzu (oc + ac + nw) + door to door.
W związku z tym mam pytania:
1. Do kiedy przysluguje mi auto zastępcze?
2. jak zapatrujecie sie na ta sprawe?
3. Jak powinna potoczyć się sprawa dalej? Czy czekac na decyzje/opinie o piśmie od PZU.
Dzieki za opinie i uwagi.
Pozdrawiam!
-
-
znajomy kolegi miał kiedyś podobną akcje, nie pamiętam ubezpieczyciela. zdjął miskę w alfie 156. wiem , że były opory odnośnie wymiany silnika. nie znam finału sprawy, ale był reportaż na tvn turbo odnośnie tegoż przypadku.
poza tematem-silnik teraz stoi w jego pokoju i robi za podstawę ławy ( na dole blok z wysuniętymi trzema tłokami i szklana płyta do tego) :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
A nie możesz zrobić naprawy bezgotówkowej w warsztacie i wtedy jeżeli silnik zatarty to warsztat po naprawie wysle rachunek do PZU. Wiadomo, źle wycenione i dopłata do tej śmiesznej wyceny itp.
Nie wiem czy kupisz nawet zamiennik misy olejowej za tą kwote (124zł)
To powiem Ci że ja 2 lata temu rozbiłem mise olejową ale miałem czujnik poziomu oleju więc po 100m w aucie alarm więc silnik OK. Ubezpieczony byłem w Liberty (AC) i po 7 dniach! miałem kase około 1200zł
Nie pamiętam dokładnie wyceny ale w oryginałach liczona misa olejowa, dolna osłona silnika, czujnik poziomu, olej, warsztat itp Robiłem sam więc dopowiedz sobie reszte
A jak skończy Ci się ubezpieczenie to zmien PZU bo zachowują się jak złodzieje (też miałem przygody niedawno z nimi). Ubezpieczenia drogie a klient jest wrogiem.
Komentarz
-
Komentarz