Zamieszczone przez x_cite
Skoda Octavia I, nie pali po dłuższym postoju (3-4h)
Zwiń
X
-
Skoda Octavia I, nie pali po dłuższym postoju (3-4h)
Witam wszystkich.
Mam Octavie, I, rocznik 2003, 210.000km przejechane, moc 90KM i problem. Otóż od ponad tygodnia mam problemy z odpaleniem samochodu. Miałem robiony rozrząd około 3 tygodni temu, ale zaraz po wymianie, nie było żadnych problemów z odpaleniem. Czytałem sporo tematów dot. tego problemu, więc mówię od razu, że kąt zapłonu jest ustawiony poprawnie, przez mechanika, sprawdzany na VAG-u. Świece żarowe wymieniłem przedwczoraj, akumulator również. Dziś, gdy przyszło odsnieżyć co nie co, postawiłem samochód od około 8 do 13 na dworze. Gdy przyszedłem i chciałem odpalić, nie ma szans. Próbowałem około 5-6 minut, później zrezygnowałem, bo nie chciałem pogorszyć sytuacji.
Silnik się trzęsie, raz, może dwa razy, jakby na milisekundy zaskakuje, a potem wraca do tego samego stanu, czyli nie chce odpalić. Podczas próby zapalania, cały czas lecą kopty z rury, na przemian Biały z Czarnym dymem. Dodam jeszcze, że to nie tylko dzisiaj, jakby padł mi na amen, bo mróz, garaż mam ocieplany (razem z kotłownią) i samochód jak postoi całą noc, a rano chce go odpalić, też łapie dopiero za 3-4 razem i garaz jest zadymiony. No ale dziś, to koniec, nie próbuję więcej razy zapalać, bo szkoda akumulatora. Mam nadzieję, że wystarczająco opisałem problem, bardzo proszę o pomoc, rady, wskazówki, co mogę zrobić, sprawdzić.
PS: przepraszam, za nieprofesjonalne nazewnictwo, jeśli takowe wystąpiło.
Dziękuję i pozdrawiam.
-
-
Jakie świece żarowe zakładałeś? ile kosztowały i skąd...
a zresztą sprawdź je
Od ponad tygodnia czyli od początku "zimy"?
Jeżeli będą OK to ponownie VAG i błędy, kąt wtrysku.
Ale wygląda to na świece spalone (podróbki?) i możliwe cofające się paliwo (pali za 3-4razem w cieple.... zobacz na wężyki czy jest w nich rano paliwo)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Space99Jakie świece żarowe zakładałeś? ile kosztowały i skąd...
a zresztą sprawdź je
Od ponad tygodnia czyli od początku "zimy"?
Jeżeli będą OK to ponownie VAG i błędy, kąt wtrysku.
Ale wygląda to na świece spalone (podróbki?) i możliwe cofające się paliwo (pali za 3-4razem w cieple.... zobacz na wężyki czy jest w nich rano paliwo)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez german81podłoncz vaga i sprawdz odczyt z czujnika temp. bo moze zawyrzac temp. i przez to masz mniejsza dawke rozruchowa i sprawdz czy ewentualnie nie ma błedów
Komentarz
-
Komentarz