Wiem że temat poruszany był, mam przetartą miskę olejową i chciałbym doradzić się czy wymieniać ją całą czy skuteczne będzie naprawienie jej np. płynnym metalem, naprawę wykonam sam, ale chodzi mi o poradę w kwestii reanimacji starej. Może ktoś to przerabiał już?
Aby dobrze naprawić i tak musisz zdjąć misę. Moim zdaniem gra z klejeniem nie warta świeczki, dopłacisz kilkadziesiąt PLNów i masz pewność że olej nie wypłynie. Roboty z wymianą nie ma wiele.
coś doradzę jeśli mogę- przy wymianie potrzebujesz do specjalny klucz 10 lub długi imbus 6. są tylko dwa położenia wału korbowego, w którym uda się odkręcić śruby ( te przy sprzęgle) mocujące miskę. uważaj przy montażu- jak je krzywo wkręcisz- możesz uszkodzić uszczelniacz - wtedy wymiana, a co za tym idzie s.b. do wyjęcia.
niby proste :diabelski_usmiech
www.k-mot.pl
Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
Autoholowanie.
Robert Kulma
Ja też bym nie walczył z klejeniem. Powierzchnie do klejenia trzeba dokładnie przygotować, a bez demontażu miski jest to ciężko osiągnąć. Jak nie chcesz kupować nowej to pomyśl nad spawaniem.
Powodzenia
Ja kupiłem mise zamiennik w pobliskim warsztacie specjalizującym się w Skodzie za 200zł + "uszczelka w tubce" ok. 35zł a starą mise oddam na spawanie w wolnej chwili.
Mise mamy tak nisko że warto mieć drugą na zapasie
robekcool, dzięki wielkie bardzo cenna rada :wink: phrix, lesiu, Space99, Wam też dzięki za rade Misa pójdzie do wymiany ale dobry to pomysł by mieć na zapas, chociaż nową po zimie chciałem, ale trudno :twisted: punkciki rozdane
Tam przy sprzęgle ja odkręciłem imbusem z kulką na końcu bo klucz podchodzi pod kątem i nawet nie wiedziałem o ustawieniu wału że prościej albo trudniej ale jakbym znowu miał tą robótke to zwróce na to uwage
Blacha pewnie wprowadzi pogłos i silnik będzie głośniej pracował. Jak kupiłem ASV to od spodu nie miałem osłon i po założeniu oryginalnych plastikowych z wygłuszeniami silnik zdecydowanie ciszej pracuje.
Tak że osobiście nie jestem przekonany do blachy bo i tak przy większym uderzeniu blacha się ugnie i przeniesie uderzenie. Kwestia szczęścia, ostrożniejszej jazdy itp.
delanopl, Zakładaj osłonę z blachy ja taką założyłem przed zimą micha bezpieczna a i silnik ma cieplej Cena osłony w skodaczęści 275 pln + 30 pln za montowanie (w zaprzyjaźnionym warsztacie) :P
Space99, Czy wiesz to z własnego doświadczenia czy tylko ze słyszenia :?:
Z blachą przypuszczam że będzie głośniej niż plastik z wygłuszeniami bo po coś one są (wygłuszenia) a to że z osłoną plastikową jest ciszej niż bez to z doświadczenia.
Więc chętnie bym posłuchał A co do ochrony to ciężko będzie porównać, no chyba że ktoś robił test
Ja miałem osłonę plastikową i mam teraz blachę. Różnic dźwiękowych nie odczuwam, ale za to komfort psychiczny podczas uderzania o garb na drodze bezcenny.
Blacha mi się nie wygięła chociaż zrobiłem ok 70 000 km wiec coś na ten temat mogę powiedzieć.
Mam porównanie dwóch samochodów z silnikami AHF i w O1 z plastikiem już parę razy osłona była przykręcana po przejechaniu przez bryły śnieżne lub garby.
Wydaje mi że argumenty i "przypuszczam że będzie głośniej" możesz wsadzić między bajki.
.
Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k
...
Wydaje mi że argumenty i "przypuszczam że będzie głośniej" możesz wsadzić między bajki.
OK rozumiem i szanuje spostrzeżenia ale ja osobiście zostane przy fabrycznym rozwiązaniu.
Może dlatego że lubie mieć takie autko jak z fabryki wyjechało ... poza paroma modyfikacjami :>
delanopl, ja mam jeszcze oprócz blachy 2cmetrowe tuleje podwyższające, więc na śpiący policjanci i krawężniki teraz są mniej groźni Space99, jeżeli chodzi o głośniejszą pracę przy osłonie metalowej to tylko zauważyłem na zewnątrz w środku podczas jazdy nic się nie zmieniło
mam pytanie odnosnie miski olejowej do skody octavi 2 2.0 TDI RS 170 KM czy bedzie ona pasowała od diesla 2.0 TDI 140 KM czy moze podpasuje jakas inna seat vw audi ??a moze wie ktos gdzie cos takiego dostane - powiem od razu ze nie da sie jej pospawac . jesli ktos moze mi cos podpowiedziec prosze o jakies info na gadu 7119782 . bedę zobowiązany dzieki i pozdrawiam
mam pytanie odnosnie miski olejowej do skody octavi 2 2.0 TDI RS 170 KM czy bedzie ona pasowała od diesla 2.0 TDI 140 KM czy moze podpasuje jakas inna seat vw audi ??a moze wie ktos gdzie cos takiego dostane - powiem od razu ze nie da sie jej pospawac . jesli ktos moze mi cos podpowiedziec prosze o jakies info na gadu 7119782 . bedę zobowiązany dzieki i pozdrawiam
Komentarz