Brak wspomagania mróz -18 stopni O I

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • LordWiader
    Classic
    • 2009
    • 26
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

zpluta, ledy brales od naszego dila z forum :?:
    fajnie wyszly :wink:
  • modrzew24
    Classic
    • 2008
    • 35

Witam
    Dzisiaj z rana odpaliłem furkę , w nocy mróz jak w temacie, ruszam i czuję brak wspomagania. Myślałem początkowo że to przez lód i śnieg w okolicach kół ale po wyczyszczeniu tych rejonów problem dalej występuje. Wczoraj jeździłem w okolicach wieczornych i wspomaganie było, ale odczuwalne były niecodzienne drgania na kierownicy (jadąc po drodze zaśnieżonej). Czy możliwe że zamarzł płyn od wspomagania - mogłem go mieć mniej bo po wymianie magla dalej mam małe wycieki. Jest szansa że jak się zrobi ciepło to problem minie, czy od razu jechać do fachmana?

Komentarz

• delanopl
      Elegance
      • 2009
      • 831

Bicie na kierownicy o tej porze roku, to najpewniej ośnieżone i oblodzone felgi. Olej też musi się rozgrzać, ma wtedy inną konsystencję i układ zaczyna należycie pracować, ale mówisz że olej jest świeży zalany hmm... może nie taki jak powinien być?

Komentarz

• modrzew24
        Classic
        • 2008
        • 35

Olej był zalany w porządku (kupowany w sklepie przy ASO), wymiana magla była parę miesięcy temu. Od tamtej pory ze wspomaganiem było ok. Problem pojawił się dzisiaj (brak wspomagania) a co do drgań to czytałem w kilku tematach o wspomaganiu że wspomaganie także troszkę niweluje takie drgania - więc to może już wczoraj coś zamarzało ?.

Komentarz

• delanopl
          Elegance
          • 2009
          • 831

modrzew24, to jak masz możliwość to na próbe daj go w ciepłe miejsce, niech się ogrzeje trochę, chociaż moim zdaniem raczej nic nie zamarzło. Możesz też zrobić taki test- odpal auto niech pochodzi sobie chwilę silnik i kręć kierownicą, potem daj 2500 obrotów, jak się poprawi to odpowiedź będzie jasna.

Komentarz

• mobi65
            Rider
            • 2009
            • 291

ja bym sprawdzil jeszcze pasek czy ma wlasciwe napiecie

Komentarz

• modrzew24
              Classic
              • 2008
              • 35

Kolego mobi65 dzięki za podpowiedz, proszę napisz coś więcej bo słabo z moją wiedzą na temat tego co "pod maską" Mile widziane fotki z lokalizacją owego paska .

Komentarz

• mobi65
                Rider
                • 2009
                • 291

Zamieszczone przez modrzew24
                Kolego mobi65 dzięki za podpowiedz, proszę napisz coś więcej bo słabo z moją wiedzą na temat tego co "pod maską" Mile widziane fotki z lokalizacją owego paska .
                ow pasek idzie po kole alternatora i napedza pompe rysunek znajdziesz w octavia 13.pdf
                http://www.przeklej.pl/pl...0024an7vb4vs3sp sam naprawiam

a moze ci sie zapowietrzyl uklad wspomagania , skoro masz wyciek to moze lapac powietrze

Komentarz

• piotrek_os
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 8160
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez modrzew24
                  otwierasz maske....i patrzysz na lewa strone ponizej alternatora.....i masz pasek od wspomagania :diabelski_usmiech
                  Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Space99
                    Rider
                    • 2008
                    • 275
                    • Octavia I (1U2)
                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

jeden jedyny widoczny pasek
                    ale jeżeli masz taką marną wiedze to polecam mechanika bo można sobie krzywde zrobić.
                    A jeżeli masz pojęcie mechaniczne to poszukaj wątku z książką "Sam naprawiam..."
                    pozdrawiam Marcin

Moja obecna Okta a poprzednia na ALH

Komentarz

• modrzew24
                      Classic
                      • 2008
                      • 35

Dzięki za wszystkie podpowiedzi - problem jest bardziej błahy. Otóż jak podszedłem do samochodu zauważyłem na śniegu wyciek płynu pod samochodem. Okazało się że wężyk prowadzący od zbiorniczka z płynem od wspomagania jest przerwany (puściła opaska ) - cały płyn mi wyśmigało - brak wspomagania. Temat zakończony
                      Pozdrawiam

Komentarz

• delanopl
                        Elegance
                        • 2009
                        • 831

modrzew24, czyli błachosteczka całe szczęście

Komentarz

Pracuję...