[O1] "Ciało obce" w zbiorniku paliwa ( 19 TDI AXR)
Przez otwór wlewu paliwa, wpadła mi do zbiornika plastikowa rurka.
Rurka jest dosyć duża, bo ma około 14mm średnicy zewnętrznej i długość około 15cm. Jest cięższa od wody więc na pewno osiadła na dnie zbiornika.
Nie wiem czy jeździć i nie przejmować się tym czy myśleć o wyciąganiu tego draństwa. Bardzo proszę o poradę co mam z tym zrobić.
Nie jestem pewny czy w zbiorniku nie mam jakiejś pompy paliwa (zaraz po przekręceniu kluczyka słyszę krótkotrwałe bulgotanie) i czy taka rurka nie wkręci się gdzieś w tę pompę?
Proszę się ze mnie nie śmiać i potraktować pytanie poważnie .
Dzięki za linki do aukcji z fotkami i numerami części.
Zamieszczone przez endryu
jeżeli wpadła do zbiornika (a nie zatrzymała się przy wlocie do zbiornika) to może uszkodzić pływak poziomu paliwa.
To niezbyt miła perspektywa. Ale wydaje mi się że ta rurka jest na tyle mała i lekka, że może aż tak źle nie będzie.
Oglądając fotki pompy paliwa (niestety w większości robione z jednej strony) nie widzę otworów na tyle dużych aby mogła przez nie dostać się do środka moja "zguba".
[ Dodano: Wto 14 Gru, 10 23:44 ]
Zamieszczone przez endryu
jeżeli wpadła do zbiornika (a nie zatrzymała się przy wlocie do zbiornika) to może uszkodzić pływak poziomu paliwa.
Czy przy wlocie do zbiornika miała by szansę o coś się zahaczyć?
(...)
tak je kończy sciaganie paliwa ze służbówki ;-)))
pzdr
r.
:diabelski_usmiech
Doświadczenie życiowe przez Kolegę przemawia? hehe ;-)
Aby było śmieszniej, to ja przez tą rurkę próbowałem coś wlać do baku a nie wyciągać jego zawartość.
wiem ;-))) się śmieje tylko ;-)))
niestety nie mam służbowego
teraz we wlewach są chyba jakieś blokadki z tego co słyszałem że nie tak prosto tam włożyć rurkę i coś ściągać i wlewać ale nie wiem ile w tym prawdy
pzdr
r.
radar
zwykły tdi po raz czwarty
Octavię Tour pierwszej generacji wyprodukowano w liczbie aż 1 442 126 egzemplarzy
wiem ;-))) się śmieje tylko ;-)))
niestety nie mam służbowego
teraz we wlewach są chyba jakieś blokadki z tego co słyszałem że nie tak prosto tam włożyć rurkę i coś ściągać i wlewać ale nie wiem ile w tym prawdy
pzdr
r.
W mojej O1 zaraz za korkiem znajduje się otwarta gardziel bez widocznych blokad. Jeśli rzeczywiście coś tam zamontowano, to chyba gdzieś na dole przy samym ujściu do zbiornika. Jest takie zabezpieczenie w O1? W każdym razie z zewnątrz nic nie widzę.
W dwóch benzyniakach którymi miałem okazję jeździć około 20cm poniżej korka zamontowane były uchylne klapki. W moim O1 tego nie ma.
no chyba są
kumpel gadał że coś tam jest że niby wężyka nie włożysz
trzeba by zrobić gastroskopię zbiornika
W obu benzyniakach te klapki były blisko wlewu i zabezpieczały zbiornik tylko przed dostaniem się niepożądanych "ciał obcych". Włożenie końcówki dystrybutora powoduje odchylenie takiej klapki - to nie jest zabezpieczenie przed ściąganiem paliwa.
W mojej O1 takiej klapki nie ma.
Przekonałem się o tym dopiero po incydencie z tą nieszczęsną rurką, która wpadła głęboko do środka.
Jeśli rzeczywiście jakieś zabezpieczenia zostały zainstalowane to jest szansa, że ten śmieć nie wpadł do samego baku.
Komentarz