ale tez w 4butak kupiles?
[O1] Dziwne "pstryk"
Zwiń
X
-
[O1] Dziwne "pstryk"
Może pomyslicie, że jestem przewrażliwiony ale nigdy wcześniej tego nie było.
Wiadomo: wsiadam, odpalam, jadę i po chwili słyszę jakiś dziwny odgłos - tak jak w autach na gaz - coś w rodzaju "pstryknięcia" - tak jak wspomniałem dzwięk ten pojawił się ok tygodnia temu i jest za każdym razem po uruchomieniu na początku jazdy. Wcześniej tego nie było.
Tylko nie piszcei żebym się "pstryknął" w głowę - autko jeździ normalnie /pomiomo że mam Notlaufa/ ale to inna bajka
Pozdrokonradw9
-
-
Możliwe, że to przekaźnik świec je wyłączaJest: Kodiaq 2024 2.0 TSI 4x4 DSG Sportline, Nissan Patrol 2.8 1992 Long, Ford Mustang 4.6 V8 2010
Było: Audi S6 Avant Quattro 4.2 340KM 420Nm, Octavia 2 2.0 TDI BMM 230KM 490Nm, Ford Mustang 3.7 2012 350KM, Nissan Patrol 2.8 1995 Long, Opel Astra G 1.6
Komentarz
-
-
McGan, jest to przekaźnik od świec :wink: i jest to normalne :P
Raczej powinno to występować wcześniej tylko może nie zwracałeś na to uwagi :?: :roll::twisted: mała czarna :twisted:
Komentarz
-
-
Przekaźniki od świec? Panowie, świece są wyłączane kiedy silnik odpali. Ba, nawet już w momencie rozruchu nie ma na nich napięcia, więc nie piszcie że po minucie od odpalenia rozłącza świece.
Nie mam pojęcia co to może być, ale wg. mnie na pewno nie świece żarowe rozruchu. Bo bo chyba też nie samoryglujący się zamek drzwi...4x4
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez 4x4BKFPrzekaźniki od świec? Panowie, świece są wyłączane kiedy silnik odpali. Ba, nawet już w momencie rozruchu nie ma na nich napięcia, więc nie piszcie że po minucie od odpalenia rozłącza świece.
Nie mam pojęcia co to może być, ale wg. mnie na pewno nie świece. Bo bo chyba też nie samoryglujący się zamek drzwi...Jest: Kodiaq 2024 2.0 TSI 4x4 DSG Sportline, Nissan Patrol 2.8 1992 Long, Ford Mustang 4.6 V8 2010
Było: Audi S6 Avant Quattro 4.2 340KM 420Nm, Octavia 2 2.0 TDI BMM 230KM 490Nm, Ford Mustang 3.7 2012 350KM, Nissan Patrol 2.8 1995 Long, Opel Astra G 1.6
Komentarz
-
-
Wręcz powinieneś się cieszyć
P.S. może jakieś "pomógł"?Jest: Kodiaq 2024 2.0 TSI 4x4 DSG Sportline, Nissan Patrol 2.8 1992 Long, Ford Mustang 4.6 V8 2010
Komentarz
-
-
Jeśli to pstryknięcie występuję po przekroczeniu 2500rpm, to prawdopodobnie jest to sygnał włączania się lub wyłączania (zależy czy przekraczasz 2,5krpm czy schodzisz z obrotów) świec od podgrzewania cieczy. Przynajmniej logicznie na to wychodzi. O ile oczywiście masz takie 3 świeczki. "Pykanie" ustaję po osiągnięciu odpowiedniej temp. silnika.
Zamieszczone przez 4x4BKFPrzekaźniki od świec? Panowie, świece są wyłączane kiedy silnik odpali.W Polsce nie ma kryzysu.
Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.
Komentarz
-
-
Świece jeszcze dogrzewają jakiś czas ciecz chłodzącą, jak już pisałem, jeszcze po odpaleniu samochodu. Tak, jak Udesky pisze zresztąJest: Kodiaq 2024 2.0 TSI 4x4 DSG Sportline, Nissan Patrol 2.8 1992 Long, Ford Mustang 4.6 V8 2010
Komentarz
-
-
hmmm... Wszystkim Ogromnie dziękuję za pomoc w temacie "pstryknięcia"
Może dopowiem - skoro wskazujecie na przekaźnik świec. Przy pierwszych silnych mrozach prawdopodobnie nie palił mi na wszystkie świece - bo silnik przez parę chwil chodził nie równo a z wydechu szła chmura dymu ale teraz grzeje świece 2,3 razy i jest oko - tylko te pstryknięcie jest. Ach! Dziś znowu go nie było. A nie było takich mrozów... Nie wiem. To takie moje spostrzeżenia.
Jeszcze raz Dzięki Wszystkim!
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt !konradw9
Komentarz
-
-
a to pstryknięcie słyszysz z pod deski-kolumny kier., bo tam jest ten przekaźnik. U mnie też jest takie pstrykanie. Jest to słyszalne na jeszcze zimnym silniku.O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
konradw9, co do grzania świec to nie wiem czy trzy razy to nie za dużo, ktoś kiedyś mówił że coś może się stać przy nadmiernym dogrzewaniu,
Ja każdorazowo odczekuję 2x razy do tego właśnie pstryknięcia i odpala na dotyk :szeroki_usmiech
Pozdrowionka i również wszystkim
zdrowych wesołych świąt życzymy :wink::twisted: mała czarna :twisted:
Komentarz
-
-
Piratka, nic się nie stanie, spokojnie
konradw9, aczkolwiek dwukrotne dogrzanie wystarcza, to co Ci cyka to na pewno jest przekaźnik świeczek, więc niczym się nie przejmuj, tak musi być!Jest: Kodiaq 2024 2.0 TSI 4x4 DSG Sportline, Nissan Patrol 2.8 1992 Long, Ford Mustang 4.6 V8 2010
Komentarz
-
-
Jak masz sprawne świece i wszystko inne to nie ma potrzeby dwukrotnego grzania!
Mam nowe świece Boscha i przy mrozie -18st (na kompie) zagrzałem raz i zapalił na pół obrotu.
Jak świeca jest sprawna to bez problemu na raz podgrzeje wstępną komore spalania a podwójne grzanie nadwyręża żywotność świecy.
Komentarz
-
-
endryuZamieszczone przez endryua to pstryknięcie słyszysz z pod deski-kolumny kier., bo tam jest ten przekaźnik. U mnie też jest takie pstrykanie. Jest to słyszalne na jeszcze zimnym silniku.
Zamieszczone przez McGannapisał/a:
P.S. może jakieś "pomógł"?
O i tym miłym akcentem zamykam temat.
Ach! I dziękuję za porady dotyczące świec.
Jeszcze raz: Weeesooooołychkonradw9
Komentarz
-
Komentarz