Gotek, Nie pisz postów z Caps Lock i będzie Ok :P
dziwne zachowanie auta przy odpalaniu octavia '98 AGR TDI
Zwiń
X
-
dziwne zachowanie auta przy odpalaniu octavia '98 AGR TDI
Witam i na wstępie wszystkim Forumowiczom życzę wesołych świąt.
Ostatnio zauważyłem u siebie w octavii następujący problem. Przy uruchamianiu auta tylko w momencie przekręcenia kluczyka i uruchomienia silnika pojawia się żółta kontrolka świec żarowych ( proszę nie mylić z momentem gdy wstępnie przekręca się kluczyk i czeka aż m.in. kontrolka od świec żarowych zgaśnie aby uruchomić auto). Gdy silnik już pracuje kontrolka w czasie jazdy już się nie zapala. To pojawianie się kontrolki przy uruchamianiu silnika nie zawsze występuje, a gdy już się pojawi auto trudniej uruchomić – muszę dłużej „kręcić aby skodzinę odpalić, szczególnie jest to odczuwalne przy ujemnych temperaturach. Wówczas po uruchomieniu mam chwilowo wyższe obroty w granicach ok. 1100. Gdy problem z kontrolką się nie pojawia odpalam na tzw. „dotyk” i wszystko ok. Sprawdzałem błędy vagiem i żadnych nie wykryłem, wszystko ok. Dodam, że ostatnio ( ok. 3 tygodnie temu) zauważyłem, że ubyło mi ok. 0,5 litra płynu chłodzącego. Uzupełniłem ubytek i jak na razie poziom jest stabilny. Czy ktoś spotkał się u siebie z podobnym problemem ????
-
-
adamek82,
Wyższe obroty to normalne zjawisko coś w rodzaju ssania w benzynie starszej generacji.
Ja bym się tu nie dopatrywał dziwnych zjawisk.
Przy zimnym silniku nastawnik pompy wtryskowej zmienia kąt wyprzedzenia zapłonu i podaje wieksza dawkę paliwa do uruchomienia zimnego silnika.
Pozdrawiam.Skoda Fabia Combi jeżdzi i trąbi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Komentarz
-
-
WITAM !!! MAM TO SAMO CO adamek82 !!! NIE MAM SIŁY- AKU 80-NOWE ŚWIECE ŻAROWE,KOMPRESJA WZOROWA,WYMIENIONY CZUJNIK TEMPERATURY CIECZY CHŁODZĄCEJ,SPRAWDZONY ROZRUSZNIK,ROZRZĄD,POMPA WTRYSKOWA!!! RANO POJAWIA SIĘ PROBLEM Z URUCHOMIENIEM. PODGRZEWANIE ŚWIEC ŻAROWYCH NAWET 4 RAZY NIE DAJE EFEKTU ZAWSZE ODPALA ZA 2 RAZEM .DODAM ,ŻE KOMPUTER NIC NIE WYKRYWA.POMOCY !!!
[ Dodano: Wto 04 Sty, 11 20:37 ]
Poczytałem i wyczytałem ,że to mogą być wtryskiwacze ! Koleś zregenerował wraz z regulacja i problem zniknął ! Może spróbować .... ? Pytanko jeszcze mam : czy jest w AGR 90km koło dwumasowe czy zwykłe sprzęgło ? Jak jest zwykłe to zmieniam na 110 km !... błędem natomiast wołającym o pomstę do nieba jest wymaganie od ucznia,by powiedział własnymi słowami ,co poeta miał na myśli.Albowiem to ,co poeta miał na myśli,da się wyrazić tylko w tym języku,którym został napisany wiersz !!!
Komentarz
-
Komentarz