nowa octavia tour 2- pytania techniczne

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kaszmar57
    Classic
    • 2012
    • 1

McGan, a twoje pompki to z pewnego zrodla? moze leja i wtedy kopci?
    ja mam na seryjnych z AXRa 180ps i zero dymu, nic nie napisales czy masz FMIC?
  • jonbob
    Classic
    • 2010
    • 7

Witam.
    wczoraj odebralismy naszą nową skodę octavie tour 2 i mam kilka pytań , czy możecie mi pomóc?
    1. Czy to normalne że światła mijania mają się nonstop palić na włączonym silniku , nawet jak przekręce wyłącznik na zero?
    Światła mogę dopiero wyłączyć jak wyłącze silnik i wyciągne kluczyki.- dla mnie to dziwne.
    2. Jak zamawiałem auto to zamawiałem też czujnik cofania, i przy okazji gosciu mi powiedział żebym wziął te droższe radio swing , bo współpracuje z czujnikiem cofania i na wyświetlaczu będzie pokazywać odległość. no i dzisiaj sprawdzam a na radyjku nic nie pokazuje , słychać tylko sygnał dzwiękowy.
    bardzo prosze o pomoc.

Komentarz

• Mihau
      RS
      • 2009
      • 7460
      • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

1. masz włączony tryb skandynawski bodajże i on automatycznie włącza światła po przekręceniu stacyjki, da radę to VCDS-em przestawić.
      2. Swing jeszcze nie ogarnia czujników parkowania z Toura (znaczy jeszcze nie pokazuje na wyświetlaczu) i SAP cały czas nad tym pracuje więc póki co to normalka.
      O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Enriquez
        RS
        • 2009
        • 7685
        • Superb III (3V3)

jonbob,

W instrukcji obsługi znajdziesz jak wyłączyć ten tryb świateł.
        Pozdrawiam
        Marcin

Komentarz

• jonbob
          Classic
          • 2010
          • 7

ok dzięki wam, ale mam jeszcze pare pytań.

czy to normalne że pierwszy przęgląd i wymiane oleju będe miał za 2 lata lub za 30 tyś km?
          bo tak mi sprzedawca powiedział, i czy muszę docierać auto, bo również mi powiedział że nie muszę , że mogę go normalnie eksploatować, a w instrukcji pisze że do 1500 km jest docieranie. Myslałem że pierwsza wymiana oleju to 5 tyś a on mówi że nie ma takiej potrzeby, co o tym myślicie?

I dopiero to zauważyłem że na wolnym biegu jest jakieś ograniczenie obrotów silnika , gdy wciskam pedał gazu do dechy to jest coś około 4 tyś i dalej nie może , czy tak ma być?

Komentarz

• Ayu
            RS
            • 2009
            • 4154

Zamieszczone przez jonbob
            czy to normalne że pierwszy przęgląd i wymiane oleju będe miał za 2 lata lub za 30 tyś km?
            tak, możesz przejśc na QG1 co 15 tys km lub rok - zależy na co się zdecydujesz wziąwszy pod uwagę styl jazdy, koszty itd.
            czy muszę docierać auto
            2 kkm spokojnie pojeździsz nie kręcąc silnika na max i będzie dobrze.
            I dopiero to zauważyłem że na wolnym biegu jest jakieś ograniczenie obrotów silnika , gdy wciskam pedał gazu do dechy to jest coś około 4 tyś i dalej nie może , czy tak ma być?
            nie wiem ale nie piłuje się IMO tak nowego silnika.

Komentarz

• Przemm
              Classic
              • 2010
              • 35

bo tak mi sprzedawca powiedział, i czy muszę docierać auto, bo również mi powiedział że nie muszę , że mogę go normalnie eksploatować, a w instrukcji pisze że do 1500 km jest docieranie. Myslałem że pierwsza wymiana oleju to 5 tyś a on mówi że nie ma takiej potrzeby, co o tym myślicie?
              Po odebraniu nowego samochodu na początku stosowałem zarówno tzw. docieranie czyli łagodną jazdę, bez ekstremalnych obrotów, przy czym unikałem zarówno katowania silnika wysokimi obrotami jak i obciążania poprzez jazdę na zbyt wysokim biegu i skrajnie niskich obrotach.
              Po niecałych 3000 km wymieniłem olej i filtr, chcoiaż mi tez oczywiście mówili, że nie trzeba.
              Jestem zdecydowanym zwolennikiem takiego właśnie podejścia, chociaż wiem, że niektórzy preferują ostrą eksploatacje od początku.

Komentarz

• Andrev3
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 6116

jonbob, co do wolnych obrotów i gazowania na luzie jest to normalne, teraz prawie każdy samochód nowy tak ma. Więc spokojnie sobie nią pojeździj te 1500 km a później ciesz sie swoją nową Skodą
                RENT COMPLEX

DACAR.team

Komentarz

• LUKI
                  RS
                  • 2005
                  • 5776

ja mam O2FL 1.4TSI i dokładnie tak samo mi powiedziano
                  kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• marektbg
                    Elegance
                    • 2010
                    • 861

2. Jak zamawiałem auto to zamawiałem też czujnik cofania, i przy okazji gosciu mi powiedział żebym wziął te droższe radio swing , bo współpracuje z czujnikiem cofania i na wyświetlaczu będzie pokazywać odległość. no i dzisiaj sprawdzam a na radyjku nic nie pokazuje , słychać tylko sygnał dzwiękowy.
                    Podobno w styczniu mają mieć nowy soft i będzie hulać - ja mam to samo :P

Co do przeglądu - u mnie 2 lata lub 30kkm - chyba, że komp się wcześniej upomni.

Komentarz

• leff
                      Elegance
                      • 2004
                      • 862

a tak przy okazji to czy przy odbiorze moge od razu poprosic o przejscie na rok/15 kkm?

czlowiek na ziemi jest tylko sekunde, nie zmieni nic a zostawi burdel

Komentarz

• k.julian
                        Drive
                        • 2010
                        • 69

chlopie, piluj i ostro rznij ta octavie od nowosci. Mam kumpla z co kupil felicje wtedy co ja. On 1.6 golfa a ja 1.3 skode (chodzi o silnik). Po 10 latach moja jest jak brzytwa, ostro gna bo tak od poczatku jezdilem, a jemu muli te 1.6 bo oszczedzal... he he he
                        Aktualnie Felicja 1.3,
                        Nowa Octavia Tour 1.4 zamówiona

Komentarz

• szkoda
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 22543

Zamieszczone przez k.julian
                          chlopie, piluj i ostro rznij ta octavie od nowosci
                          dajesz jakąś gwarancję, że na 100% będzie OK :?:
                          na przykład pokrywasz koszta nadprogramowych dolewek oleju :szeroki_usmiech
                          ja na ten Twój jeden przykład feli mogę dać trzy od najbliższych znajomych, które po takim "docieraniu" żłopią olej jak się masz i mają zaniżone parametry -> hamownia :lol:
                          po 10 latach to trudno mówić o jakimś wpływie docierania na to co jest aktualnie, parę jeszcze czynników w międzyczasie miało okazję wystąpić
                          owszem, są różne szkoły ale ja uważam, że jeździć trzeba NORMALNIE, ani nie zamulać ani nie pałować, jeszcze się na tym nie przejechałem -> razy 5.
                          saport techniczny baj DGW
                          była BKD+DSG '05 120kkm
                          była BXE '08 190kkm
                          no i nie ma :-)

Komentarz

• Andrev3
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 6116

szkoda, nic dodać nic ująć
                            RENT COMPLEX

DACAR.team

Komentarz

• zwolin
                              Rider
                              • 2010
                              • 656

jonbob, sorry, ale nie mogę się powstrzymać - dealer dał Ci instrukcję?
                              Owszem, ja na punkcie mechaniki i dbania o motorownię jestem lekko skrzywiony, ale jak czytam, że ktoś nówkę sztukę silnik chce ot tak dla kaprysu kręcić na czerwone pole to mi ręce opadają. Przecierp jakoś te pierwsze 1-2 kkm, a silnik na pewno Ci się odwdzięczy.
                              Co do wymiany oleju to ja na bank pojadę na wymianę po jakichś 3 kkm. Jakby silnika nie docierać, to jakiś tam syf musiał się do oleju dostać, a nie mam zamiaru jeździć z nim jeszcze 27kkm.
                              Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
                              O II Tour Combi 1.6
                              Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• jonbob
                                Classic
                                • 2010
                                • 7

zwolin - spoko spoko napisałem tylko że sprawdzałem na wolnych obrotach dzwięk silnika, i nie dawałem na czerwone pole, jeszcze miałem daleko do czerwonego, wskazówke miałem dokkładnie tak jak z zegarze na godzinie 12 czyli coś około 4 tyś i dalej nieszło ,i to mnie żdziwiło a wstarym aucie dawałem na maxa i wskażnik szedł do konca.

I dealer dał mi instrukcje , i jest tam napisane że np: gdy cofam autem powinno być pokazane coś tam na radyjku , a nie ma.

tak samo co do tych świateł- nic w instrukcji nie ma że światła się palą w pozycji przełącznika na 0, pisze tylko coś tam o funkcji day light ale nie potrafie tego wyłączyć. i nie wiem na 100% teraz czy to z powodu tej funkcji swiecą mi śię światła w pozycji 0.

Komentarz

• szkoda
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 22543

tak samo co do tych świateł- nic w instrukcji nie ma że światła się palą w pozycji przełącznika na 0, pisze tylko coś tam o funkcji day light ale nie potrafie tego wyłączyć. i nie wiem na 100% teraz czy to z powodu tej funkcji swiecą mi śię światła w
                                  pozycji 0.
                                  tak jak już mówiono masz załączony tryb skandynawski, jeśli bardzo Ci to przeszkadza a być może w Tour II nie możesz sam tego wyłączyć to musisz pojechac do ASO albo poprosic któregos z kolegów, żeby wyłączyli to kompem i tyle.
                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• zwolin
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 656

Zamieszczone przez szkoda
                                    być może w Tour II nie możesz sam tego wyłączyć
                                    Może, w instrukcji napisali nawet jak :diabelski_usmiech
                                    Włączasz zapłon, lewa wajcha pod kierownicą do kierownicy i w dół, trzymasz tak 3s (aż pipnie ) i masz wyłączone. Żeby włączyć robisz tak samo, tylko do góry.
                                    Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
                                    O II Tour Combi 1.6
                                    Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• PabloStocky
                                      Classic
                                      • 2010
                                      • 12

witam ...

odnośnie tego radia to byłem w salonie po odbiór swojego autka i dostałem info na samym początku, iż skoda na razie nie wie co z fantem (niewyświetlanania się odległości od przeszkody na radiu) zrobić na chwilę obecną ;((

sprzedawca zapropnował mi, że trzeba poczekać i będzie się ze mną kontaktował ;/

a samochodu niestety nie odebrałem bo ... założyli nie te opony co się umawialiśmy ;/

więc odbiór autka przedłuży się do wtorku, środy ;(((

pozdrawiam

Komentarz

• jonbob
                                        Classic
                                        • 2010
                                        • 7

dzięki za info, ale wiesz że w instrukcji jest napisane że powinno być wyświetlane na wyświetlaczu radia.

Komentarz

• wielki8
                                          Classic
                                          • 2010
                                          • 16

Zamieszczone przez hotrain
                                          tak, możesz przejśc na QG1 co 15 tys km lub rok - zależy na co się zdecydujesz wziąwszy pod uwagę styl jazdy, koszty itd.
                                          Tryb QG1 to jest właśnie tryb 2 lata lub 30 tkm maksymalnie !!!
                                          Tryb QG2 15 tys lub rok na sztywno
                                          DIAGNOSTYKA KOMPUTEROWA
                                          MECHANIKA
                                          BLACHARSTWO
                                          VW SKODA AUDI SEAT

Komentarz

• marcovan
                                            Classic
                                            • 2011
                                            • 9

Zamieszczone przez marektbg
                                            Podobno w styczniu mają mieć nowy soft i będzie hulać - ja mam to samo
                                            A mnie poinformowano, że Skoda wydała komunikat, że jednak czujniki nie będą działać z radiem. Wiecie coś więcej na ten temat ?

Komentarz

• rezon
                                              RS
                                              • 2006
                                              • 1894
                                              • Volvo
                                              • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez leff
                                              a tak przy okazji to czy przy odbiorze moge od razu poprosic o przejscie na rok/15 kkm?
                                              nie ma takiej potrzeby - przecież będziesz miał prymitywny, niewysilony - a tym samym trwały silnik 1,6. Szkoda czasu na częstsze przeglądy. Chyba, że planujesz non stop jazdę miejską to może warto

Komentarz

• jonbob
                                                Classic
                                                • 2010
                                                • 7

marcovan - czyli ktoś kłamie , albo w instrukcji albo w skodzie. bo w instrukcji jest jak byk napisane że samochód z zamontowanym fabrycznie radiem pokazuje graficznie na wyswietlaczu odległosc od przeszkody, jutro jeszcze zadzwonie do skody i zobacze co powiedzą.

Komentarz

• szkoda
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 22543

Zamieszczone przez rezon
                                                  Zamieszczone przez leff
                                                  nie ma takiej potrzeby - przecież będziesz miał prymitywny, niewysilony - a tym samym trwały silnik 1,6. Szkoda czasu na częstsze przeglądy. Chyba, że planujesz non stop jazdę miejską to może warto
                                                  dokładnie tak
                                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

Pracuję...