Firma - rok rękojmi (na wady występujące w chwili wydania, a nie powstające w toku eksploatacji).
Konsument ma dwa lata roszczeń z tytułu niezgodności z umową przy produkcie nowym i rok w przypadku produktu używanego Obejmuje wady całego auta istniejące w chwili wydania.
Te roszczenia wynikają z ustawy !
Warto wyraźnie wskazać, iż korzystamy z roszczeń z niezgodności a nie z gwarancji !!!
Gwarancja to zupełnie coś innego - jest dobrowolna, tj. umowna.
Odświeżę trochę temat, bo właśnie odebrałem samochód po naprawie.
Zrobili tak jak wcześniej pisałem pierścienie na wszystkich cylindrach, uszczelkę pod głowicą i planowanie głowicy, wszystkie uszczelniacze, dodatkowo rozrząd i wymiana oleju oraz płynu chłodniczego.
Z własnej kieszeni zapłaciłem tylko za filtr oleju i pasek rozrządu, reszta materiałów i cała robocizna zrobiona na gwarancji. Rozrząd był wymieniany na moje życzenie.
Przez 3 miesiące mam gwarancję na robociznę i 2 lata na materiały.
Generalnie jestem pozytywnie zaskoczony podejściem serwisu Plichty- wzięli odpowiedzialność za usterkę i nie kombinowali jak się z tego wymigać, Wszystkie badania i pomiary, które zrobili to niby standardowa procedura wymagana przez kierownictwo Skody.
Dodatkowo na czas naprawy dostałem samochód zastępczy, nieodpłatnie w ramach gwarancji, co sami zaproponowali. Mój samochód oddali umyty i odkurzony w środku.
Porównując do innych ASO, z którymi miałem doczynienia to pełen profesjonalizm. To nie to co w Peugot, czy Renault, gdzie trzeba sprawdzać czy wycieraczek albo żarówek nie ukradli, a każda usterka to według nich ten model tak ma.
Na temat jakości i efektów samej naprawy silnika będę mógł coś powiedzieć za jakiś czas jak zrobię trochę kilometrów. Narazie wszystko ładnie i równo pracuje i mam nadzieję, że tak już zostanie.
To duzo jezdzij w tych 3 miesiacach,bo cos mi mowi,ze jesli wymienili ci tylko same pierscienie,to dlugo na tym nie posmigasz.Ja taki remont z samymi pierscieniami,bez szlifu i tlokow,robilem w oplu,aby go tylko sprzedac i wiem,ze po niecalych 10000 km nowy wlasciciel mial podobny problem co ja przed remontem,ale zycze ci jak najlepiej i abys smigal jak najdluzej
Komentarz