Trasę Olsztyn-Trójmiasto-Olsztyn robię średnio 2 razy w miesiącu. Tak do godz. 8:00 można śmigać 7-mką w miarę komfortowo aż do Ostródy, a potem 16-tką do Olsztyna. Potem już nie jest ok, gdyż trasa zagęszcza się od TIR-ów i ciężarówek pracujących przy remoncie 7-ki. Osobiście nie lubię odbijać z 7-mki na Pasłęk i Morąg, ani na sam Morąg, bo droga kręta, nie ma dużych możliwości wyprzedzania maruderów i ciężarówek, a poza tym wyjeżdża się w Olsztynie w Gutkowie, a stamtąd do Centrum się przebić w godzinach szczytu - masakra !!! Można co prawda ruszyć w Łukcie inną trasą na Olsztyn i wyjechać potem na 16-tkę przed Gietrzwałdem, ale ta trasa to z kolei masakra, jeśli chodzi o nawierzchnię... Tak więc nie ma właściwie jedynej słusznej drogi - trzeba wybierać mniejsze zło.
Wymiana oleju w DSG
Zwiń
X
-
Wymiana oleju w DSG
Witam!!!
Przymierzam się do wymiany oleju w skrzyni biegów DSG.
Przeszukałem"szukaj" i nic nie znalazłem.
Pytanie mam czy wiecie jaki olej tam powinien być i oznaczenie filtra???
Czy potrzebne są jakieś specjalne przyżądy do wyciągnięcia starego oleju???Skoda Octavia II combi 1,9 TDI BKC 77kW 105KM
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=53228
>>>>>JohnBv<<<<<
mailto: [email protected]
-
-
a gdzie szukać owego oznaczenia skrzyni??Skoda Octavia II combi 1,9 TDI BKC 77kW 105KM
>>>>>JohnBv<<<<<
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez JohnBvgdzie szukać owego oznaczenia skrzyni
Zamieszczone przez JohnBvCzy potrzebne są jakieś specjalne przyżądy do wyciągnięcia starego oleju
opis jak sie wymienia olej w DSG jest na forumprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Witam.Widzę że porady są różne i niektóre dotyczą zwykłej skrzyni automatycznej!!!A DSG to całkiem inna bajka!!Poprzednio jeździłem Vectrą z automatem i tam wymieniało się olej co 100 tys.km.bez filtra.Teraz mam Octavię z DSG i producent zaleca wymianę co 60 tys.km.Obecnie mam przejechane 114 tys. i przymierzałem sie do drugiej wymiany.Znajomy mechanik sprawdził poziom i stan oleju.Okazało się że wszystko jest OK!!!!Stwierdził że wymiana narazie jest zbyteczna.Typowy olej do DSG to PENTOSIN FFL2(VWTL 52 182 A2)Nr serwisowy G052 182(A2).i wymienia się go razem z filtrem.Innego nie radzę stosować :!: .Wymiana musi sie odbyc wraz z filtrem, przy lekko rozgrzanym oleju-z tego co pamiętam to chyba około 45 st.-i potrzebny jest do tego specjalny przyrząd!!!Wymiana w serwisie Skody, około 500 zł.
Komentarz
-
-
OK.Masz rację.Sam olej kosztuje ok.350-400 zł.,do tego koszt wkładu filtra to 80-100 zł.+robocizna chyba 200.-.Ale w Gdańsku jest warsztat naprawy automatów,gdzie całą operacje można jednak wykonać jak napisałem za około 500 zł.,i dają jeszcze na to gwarancję!!!!!Zatem Szukajcie a znajdziecie-Kto pyta nie błądzi!!!!!!!i można TANIEJ niż w serwisie!!!!!!!!!!!1
Komentarz
-
-
mnie w http://www.midparts.pl zaproponowali 430zl czesci + 200wymiana, czesci ze strony www.vagtech.pl.
Komentarz
-
-
Z tego co mam w książce serwisowej wychodzi że oznaczenie mojej skrzyni DSG 6-cio biegowej jest HQN. Kontaktowałem się z kolegą maciejek i dostałem dobrą propozycję zakupu oleju filtra oraz nowych uszczelek dla filtra i korka spustowego. Dowiedziałem się również że filtry oleju w DSG są wszędzie takie same. Jeszcze tylko pytanko; czy jesli nie mam tego specjalnego przyżądu do wlania oleju to można uzupełnić ten płyn poprzez filtr oleju??? Pewnie to żmudna robota ale tańsza niż w ASO w łodzi gdzie w lipcu 2010r powiedzieli mi 1200zł za wymiane!!!Skoda Octavia II combi 1,9 TDI BKC 77kW 105KM
>>>>>JohnBv<<<<<
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez JohnBvPewnie to żmudna robota ale tańsza niż w ASO w łodzi gdzie w lipcu 2010r powiedzieli mi 1200zł za wymiane!!!
normalnie zawsze to z częściami ASO kosztowało 800-900PLN...saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez JohnBvczy jesli nie mam tego specjalnego przyżądu do wlania oleju to można uzupełnić ten płyn poprzez filtr olejuprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
JohnBv,odradzam jakąkolwiek ingerencje w skrzynię DSG.To bardz czułe ustrojstwo i jak coś spieprzysz to nie wyrobisz się z kosztami.Naprawa DSG to pare tys. zł.:!: :!: A tak nawiasem to skąd takie ceny u was.W Gdańsku lub Starogardzie Gd.w serwisie Skody wynosi to w całości 750 .-To tez niemało ale nie to co u Ciebie.Szukaj tańszego i samemu nic nie grzeb!! :!:
Komentarz
-
-
Posiedziałem, poszperałem i znalazłem trochę o wymianie oleju w DSG oraz jak samemu zrobić sobie ten specjalny sprzęt do wlania oleju do skrzyni. Podam linka choć nie wiem czy ten pierwszy nie jest z naszej strony!!!
DIY: DSG (02E) Transmission - 40,000 miles maintenance service Part I Introduction This document is a reconstruction of the entire service procedure that a fellow member, WJDell, performed on my vehicle’s transmission on Feb. 22, 2007. Credit for all the work and recommendations go to...
Skoda Octavia II combi 1,9 TDI BKC 77kW 105KM
>>>>>JohnBv<<<<<
Komentarz
-
-
Czeka mnie właśnie taka wymiana w mojej DSG.
Mój mechanik od Skody twierdzi, że ostatnio coś takiego robili i to żadna filozofia tylko ogólna opinia panuje, ze to taka skomplikowana sprawa żeby z tym do serwisu jeździć.
Zastanawiam się więc teraz co z tym fantem zrobić...
Ceny ASO? Od 750zł(podobno zajmuje to max 2godziny) do ok 1000zł w innym serwisie. A moze jechać z tym do VW albo jeszcze gdzieś indziej?O2 skradziona - szukam nowej
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez HivMój mechanik od Skody twierdzi, że ostatnio coś takiego robili i to żadna filozofia tylko ogólna opinia panuje, ze to taka skomplikowana sprawa żeby z tym do serwisu jeździć.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftBo najwiekszy koszt tej operacji to koszt oleju w ASO.
I mam dylemat, bo z jednej strony kusi mnie wymienić w ASO i nie dziadować na DSG, a z drugiej strony można zakupić (nawet tu na forum) litr za 42 zł i wymienić poza ASO (42zł x 7l + 60zł filtr + 150zł wymiana = 500zł)... Tylko czy warto? Nie obił mi się o uszy żaden zaufany warsztat w okolicach Katowic.
Komentarz
-
-
Ja dzisiaj rano wymieniłem olej w DSG6,
6x FFL-2, filtr VW, oring, podkładka - maciejek
serwis midparts, - 200zł
Trwało to około 40minut, najpierw samochód podniesiony i odkręcony korek, w czasie jak sobie olej zlatywał, samochód opuszczony, zdjęta puszka filtra powietrza, wyjęty stary filtr oleju skrzyni (ciemno szary, miejscami prawie czarny), założony nowy filtr. Potem mechanik poszedł wyczyścić wtłaczarkę do oleju (nie wiem jak to się nazywa fachowo) i wlał 6 x 1L mojego Pentosina FFL-2 do niego. Następnie samochód razem ze mnąpodniesiony, olej w większości wtłoczony, ale przed zakręceniem korka spustowego musiałem uruchomić auto, pochodziło ok 1minuty, w tym czasie mechanik doładował jeszcze troszkę oleju i po wszystkim...
Dosyć mocno dzwoni dwumasa u mnie, na placu stał passat z dsg i nowym kołem na siedzeniu, bo mu coś wibrowało w czasie jazdy, a potem to już urwało półośkę i pacjent na lawecie przyjechał (przebieg 190.000km) - diagnoza dwumasa... Także nie ma na co czekać, jak tylko znajdę część od razu wymieniam (dodam, że u mnie nic nie wibruje, tylko jakby dwie blachy o siebie uderzały nierównomiernie na P i N).
Pozdrawiam.
Komentarz
-
-
Wszyscy polecają tą nalewkę:
Pentosin FFL-2 VW TL 521 82 Numer serwisowy G 052 182 A2
ale dzisiaj dowiedziałem się, że podobno można i to:
VW DSG FEBI 32390 5L NR ORYG. G 052 182 A
Czy ktoś może mi powiedzieć czym w końcu w serwisie zalewają DSG, bo czuję się ciut zagubiony :diabelski_usmiech
Komentarz
-
Komentarz