[O1] Falowanie obrotów

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Andrzej1953
    Classic
    • 2010
    • 37

[O1] Falowanie obrotów

Zamieszczone przez zoltar74
    Wypadało by przyjechać swoją maszyną - ale z drugiej strony to nie można wtedy wypić nawet małego piwka.

Zamieszczone przez gieniug66
    Mamy nowego klubowicza z Sosnowca :lol:
    A ty zlotar jedziesz na spocik dzisiaj?
    AAA
  • dontak
    Rider
    • 2008
    • 586
    • Octavia III combi (5E5)
    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

[O1] Falowanie obrotów

Witam
    Wiem że było już wiele razy ale chciałbym żebyście wypowiedzieli się co sądzicie o moim przypadku.
    Poniżej filmik (co prawda obrócony o 90 stopni ale nie powinniście mieć problemów z obejrzeniem) przedstawia zachowanie obrotów na jałowym biegu.

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

Jak widać obroty wracają do normy po mocniejszym wciśnięciu gazu.
    Falowanie występuje zarówno na gazie jak i benzynie, na ciepłym i zimnym silniku. W ASO komputer nie pokazał żadnych błędów. Czasami odnoszę wrażenie jakby pedał gazu się zacinał. Czasami jak jadę i puszczę gaz obroty zostają na poziomie 2 tys. i spadają dopiero po wciśnięciu sprzęgła albo hamulca.

Co o tym myślicie? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
    OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• Polon
      Rider
      • 2010
      • 315

Re: Falowanie obrotów

Zamieszczone przez dontak
      ... W ASO komputer nie pokazał żadnych błędów. ...
      Tak to jest z komputerami. Nie chce im się schylić i sprawdzić, gdzie pedał gazu się zacina.
      Zacząłbym od sprawdzenia, czy dywanik lub wykładzina podłogi nie blokuje swobodnego ruchu pedału. Następnie przy pomocy WD40 nasmarowałbym wszystkie elementy przeniesienia ruchu pedału na oś przepustnicy powietrza ze wskazaniem na oś pedału gazu. Jeśli i to nie pomoże, to pozostaje jedynie wymiana silniczka krokowego odpowiedzialnego za utrzymywanie wolnych obrotów na stałym i odpowiednim poziomie.
      Pozdrawiam

Komentarz

• mroko
        Rider
        S_OCP Member
        • 2006
        • 659
        • Octavia II (1Z3)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Jaki masz kolego przebieg?
        Czy miałeś czyszczoną przepustnicę?
        Rozum każdy ma, ale nie każdy go używa.

Komentarz

• dontak
          Rider
          • 2008
          • 586
          • Octavia III combi (5E5)
          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

mroko, przebieg niewielki 22kkm. także myślę że na przepustnicę jeszcze czas.
          OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• mroko
            Rider
            S_OCP Member
            • 2006
            • 659
            • Octavia II (1Z3)
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

A to świeżak.
            W takim razie trzeba sprawdzić wszystkie rurki podciśnieniowe czy przypadkiem któraś nie spadła, i czy dobrze dokręcili kolektor dolotowy przy montażu gazu. Dobrze było by też podmienić pedał gazu albo chociaż go sprawdzić.

Pozdrawiam
            Rozum każdy ma, ale nie każdy go używa.

Komentarz

• paweł874
              Classic
              • 2010
              • 8

Re: Falowanie obrotów

w mojej skodzie miałem żę gasła na jałowym ale to była przepustnica, tak mi mechanik zrobil że teraz mam to co ty falowanie obrotów ale komp wariuje pokazuje czujnik podgrzewania sondy ale ja już niewiem czy to jest prawda

Wejdz na blog i w reklamy http:/naszpsiak.blogspot.com
              Wadlewski Paweł

Komentarz

• marus24
                Classic
                • 2009
                • 4

Witam!

Miałem identyczny problem,wiem że jedynym rozwiązaniem jest wymiana czujnika stopu,przy pedale hamulca.
                Dowiedziałem się o tym od Krzysztofa Hołowczyca ,który był moim klientem. Zalecił mi tez wymianę świec zapłonowych co 15-max20 tys km.

Komentarz

Pracuję...