cykliczne drgania 1.6 MPI BFQ (benzyna)(sterown. SIMOS 3.3

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • znosek
    Classic
    • 2011
    • 3

Zamieszczone przez dwaoka
    dab, PW
    nic nie dostalem... :|
  • PITER 22
    Classic
    • 2010
    • 21

PRZEPRASZAM że powielam temat ale chodzi o benzyniaka .Troche się temat zamulił. A chodzi o konkretny model silnika w którym występuje cykliczne,regularne drganie w samochodzie i wachnięcia na obrotomierzu. I czy można to wyeliminować i jaka jest tego przyczyna. Jest to zjawisko wystepujące w tym modelu i każdy mówi w serwisie że tak ma być bo ten typ tak ma.Ale jak dla mnie jest to lekko denerwujące i chciałbym wiedzieć dlaczego. Problem ten również ponoć występuje w seacie z tym samym silnikiem. czy to jest kwestia norm spalania i jakiegoś programu sterującego.To wystepuje tylko na biegu jałowym tak więc nie jest to kwestia świec kabli czy cewek.(auto normalnie się wkręca).Zubożenie mieszanki na postoju? Może ma ktoś dojście ,aby się dowiedzieć czemu ten typ tak ma.prosze również o wypowiedzi pozostałych użytkowników.tego silnika i czy w 1.6 MPI AVU też to występuje( też sterowanie SIMOS 3.3) U mnie to występowało od wyjechania z salonu. (aktualny przebieg 2700km). UŻYŁEM opcji szukaj wszystkie przeczytałem watki i nic.

Komentarz

• splawik
      L&K
      S_OCP Member
      • 2006
      • 1292

PITER 22, stare AEE się trzęsło i drgało teraz BFQ u mnie też tak lekko ma, na wiosne przeczyszcze przepustnice to dam znać jaka nastąpiła poprawa.
      A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
      AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
      O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
      -------------------------------------------------
      Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG

Komentarz

• PITER 22
        Classic
        • 2010
        • 21

lae umnie to nówka.a przepustnice masz przymkniętą na jałowym.

Komentarz

• Ths
          Rider
          • 2007
          • 317

Ja miałem u siebie w AKL identyczne drgania - jest nawet wątek na vw golf forum
          Wymieniłem niemalże za jednym zamachem kable, świece, czyszczenie i adaptacja przepustnicy z resetem nastawów, przewód idący do serwa hamulcowego bo miałem nieszczelny.
          Objawy ustały. Zobacz czy nie łapie lewego powietrza ewentualnie przepustnica a dokładnie to silnik krokowy czyli regulator biegu jałowego.

Komentarz

• mozgi
            L&K
            • 2009
            • 1127
            • Octavia I (1U2)
            • AKL 1.6 MPI 101 KM

ja wymieniłem świece, kable, mechanicy wyczyscili mi przepustnice ( adaptacja natapiła automatycznie po około 250km) i nadal trzęsie, a jak jest zimny( gdy go odpalam) to obroty sa wysokie ok. 1000, dałem sobie spokój
            ASO Skoda Warszawa Ursynów ul.Gruchacza 39 - najlepsze ceny w Polsce na hasło :Octavia Club Polska
            Kontakt mailowy w sprawie wyceny części: [email protected] (p.Adam Wiśniewski, p.Łukasz Poniatowski i p.Kamil Banaszek) , tel.22-549-10-60

Komentarz

• jacog
              Rider
              • 2008
              • 420
              • Felicia I (6U1)

PITER 22, może pogoń za niską emisją spalin wymusiła częściowe otwieranie zaworu EGR także na biegu jałowym kosztem właśnie jego stabilności?!

Komentarz

• dontak
                Rider
                • 2008
                • 586
                • Octavia III combi (5E5)
                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

U mnie też tak jest. Delikatne drgania i falowanie obrotów na jałowym (od nowości, aktualny przebieg 22kkm)
                OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• rkb
                  RS
                  • 2008
                  • 2152
                  • Rapid Spaceback (NH1)
                  • CYVB 1.2 TSI 110 KM

1.6 BSE, 6kkm przebiegu, drga sobie czasem od nowosci (ale wskazówka stoi w miejscu), nie wiem od czego to zalezy kazde 1.6 tak ma, mozna zmienic soft bo problem juz jest znany i stary ale mnie to nie przeszkadza.
                  Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• slawoj78
                    Ambiente
                    • 2012
                    • 102
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Panowie , odgrzeję kotleta.
                    Jakieś nowe wieści w w/w temacie? Udało się komuś usunąć te drgania w silniku 1.6 ?
                    Był: Nissan Almera, 2001 rok
                    VW Passat, 1999 rok
                    BMW 318 iT, 2000 rok
                    Jest: Skoda Octavia, 2009 rok

Komentarz

• byq
                      Ambiente
                      • 2012
                      • 171

Minimalne podniesienie wolnych obrotów VCDSem poprawia troche odczucia
                      Inline 5 cylinders

Komentarz

Pracuję...