[O2] Odprysk na szybie za mały do naprawy?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Dorazny
    Classic
    • 2011
    • 13

Witam, czułem że z tym superbem to jakiś "hak". Mimo wszystko Twoje auto jest na gwarancji czyli jakby coś się zepsuło w trakcie urlopu to przecież ASO zapewnia Ci pomoc. Jest pewien dyskomfort, bo jeżeli to faktycznie jest wina sprzęgła klimy to byłoby nie do śmiechu gdzieś daleko w trakcie upałów. A może sprubój to jeszcze skonsultować w innym punkcie ASO albo dobrym warsztacie (chodzi o potwierdzenie diagnozy).
  • akm97
    Ambiente
    • 2010
    • 137

Witam. Miałem w sobotę niemiłe zdarzenie. Jadąc do rodziny wbił mi się z bocznej uliczki Reno Megane i od razu mocno przyspieszył. Nagle usłyszałem silne puknięcie w czołową szybę. Byłem pewien, że coś się stało, jednak rozglądałem się i żadnego odprysku nie zobaczyłem. Dopiero jak dojechałem zauważyłem odprysk w dolnej części szyby. Wielkość łepka od zapałki, może ciut większy, głębokość pół łepka. Miejsce to od razu zalepiłem taśmą klejącą. Znalazłem nr telefonu do jednego z zakładów "Autoszyb" w Zielonej Górze i dzwonię z opisem sytuacji. Facet jednak wyraźnie zniechęcony mówi, że jak uszkodzenie jest za małe, to nie będzie naprawiał bo jest ryzyko pęknięcia szyby podczas nawiercania i poleca wkropić klej "Superglue" i jeździć z tym. Nie wiem o co chodzi i postanawiam podjechać do zakładu. Wybrałem chyba największy zakład w Zielonej Górze "MTS". Wychodzi ktoś na oględziny i mówi mniej więcej to samo. Nie będą tego robić, bo uszkodzenie jest za małe!!!. Pytam, więc co mam robić, a fachowiec mówi, że jeździć i jak odprysk zacznie pękać przyjechać na wymianę szyby. Mówił też, że być może nie będzie się powiększać, jednak w zimie pewnie woda pewnie dostanie się, zamarznie i odprysk zacznie pękać. Poradził też nie zakrapiać żadnym klejem, bo inna rozszerzalność cieplna kleju i szyby i wtedy szybciej pęknie.
    Dla mnie to paranoja. Dlaczego nie można tego naprawić. Czy jak uszkodzenie jest za małe, to mam je obstukać młoteczkiem, żeby się powiększyło i wtedy podjechać naprawiać? Zależy mi, żeby szyby nie wymieniać, bo jest idealnie przejrzysta i przecież jest na niej rok produkcji auta i nr VIN.
    Czy ktoś naprawiał tak małe uszkodzenie?

Komentarz

• abstinent
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 4842
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

akm97chyba za bardzo przeżywasz. Ja mam dwa większe i pewnie z kilka takich malutkich jak twoja też by się znalazło.
      Wymianą się nie przejmuj bo to normalna rzecz. Masz na to fakturę, starą szybę możesz gdzieś schować jak masz miejsce i ewentualnie pokazać przy sprzedaży.
      na zdjęciu widać co i jak :diabelski_usmiech

Komentarz

• jefry
        Rider
        • 2009
        • 411

abstinent nie miałeś problemu z badaniem technicznym ?? u mnie przypier.. się do odprysku i kazali to zlikwidować... w JaanGlass ( jak kryptoreklama prosze wyciąć ) powiedzieli że zrobią od reki...
        Skoda Octavia II 2.0TDI 16V BKD v. Elegance.

Komentarz

• Big
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 6389

akm97, macie tam u siebe jakieś porąbane firmy 8) Kiedyś miałem podobny przypadek w moim poprzednim aucie - Renault Laguna - dodatkowo przednia szyba była podgrzewana. Odprysków było 2 i oba wielkością przypominały Twoje. Pojechałem to firmy Hanesco w Lublinie i .... dokonano bez zadnego gadania naprawy i to w taki sposób,m że sam nie bardzo mogłem zlokalizować miejsce tych odprysków. Dodatkowo w szybie przedniej nadal grzały wszystkie druciki.
          Czarny Elegance

Komentarz

• AdamB
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 8029
            • Octavia IV (NX3)
            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

akm97, nazbierasz więcej odprysków i szybę wymienisz :wink:
            Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Voit
              Elegance
              • 2010
              • 816

akm97 Jeśli w dwóch zakładach powiedzieli, że to się do naprawy nie nadaje, to zapewne się nie nadaje.
              Możesz jeszcze przyjechać do Gdańska, zapewne usłyszysz to samo.
              Jaki masz problem z wymianą szyby?
              Zrób zdjęcia szyby z "postrzałem" i trzymaj na wypadek sprzedaży samochodu.
              Kupujący nie powinien mieć z tym problemu.
              Co innego, jeśli każda szyba jest z innego rocznika niż auto.

Komentarz

• abstinent
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 4842
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez jefry
                abstinent nie miałeś problemu z badaniem technicznym ??
                Dowiem się w listopadzie

Komentarz

• jefry
                  Rider
                  • 2009
                  • 411

Zamieszczone przez abstinent
                  Zamieszczone przez jefry
                  Dowiem się w listopadzie
                  łeeee to masz w cholere czasu

Komentarz

• abstinent
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 4842
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez jefry
                    Zamieszczone przez jefry
                    Dowiem się w listopadzie
                    łeeee to masz w cholere czasu
                    i tak nie zamierzam z tym nic robić, no chyba że mnie zmuszą :P

Komentarz

• akm97
                      Ambiente
                      • 2010
                      • 137

No dziękuję wszystkim za opinie, te pochlebne i te nie, ale moją intencją było naprawić w miarę możliwości, po to aby nie wymieniać. Gdybym miał 100 % pewność, że odprysk nie pęknie, to bym sobie darował, a tak co mam obserwować bezczynnie, kiedy w końcu pęknie. Po za tym nie lubię trząść portkami na stacji diagnostycznej, czy podczas kontroli policyjnej, a tym bardziej za granicą, dlatego wolałbym zapłacić i mieć spokój.
                      P.S. Gdzieś wyczytałem, że taki odprysk będzie "darł' wycieraczkę.

Komentarz

• jefry
                        Rider
                        • 2009
                        • 411

z darciem wycieraczki już nie przesadzaj nie bedzie darło... napewno listek nie bedzie tarło po równej powierzchni ale wycieraczce sie nic nie stanie tzw. nie histeryzuj :lol:

Komentarz

• maxpaynemm
                          RS
                          • 2008
                          • 1764
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

akm97, jest taka zasada że jak odprysk jest w granicy 15cm od krawędzi szyby to sie go nie naprawia, ponieważ na 99% podczas naprawy (lub zaraz po niej) szyba pęknie. Poprostu dzialają tam na szybę zbyt wielkie naprężenia. Szybę da się naprawić (jest do tego celu specjalna żywica tłoczona cisnieniowo w uszkodzenie) ale kosz to około 150 do 300 PLN no i niestety zawsze musisz liczyć się z ryzykiem że szyba podczas naprawy może pęknąć..... niestety "no risk no fun" Niestety musiałes trafić na jakiegoś buraka w tym zakładzie co mu się poprostu nie chciało, bo pewnie nie potrafią tego dobrze zrobić i szyby im pękają

Widze że do Warszawki nie masz aż tak daleko więc poszukaj jakiegoś zakładu w warszawce

Powodzenia.

Ps. sam raczej nie podejmuj próby naprawy szyby bo możesz tylko pogorszyć sprawę. Narazie dobra taśma bezbarwna wystarczy
                          Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Piciu79
                            Classic
                            • 2010
                            • 35

tutaj masz fajny link:

Komentarz

• Adam204
                              Rider
                              • 2008
                              • 454

akm97, u kolegi to zalali taki odprysk i nic nie mówili tylko zrobili i jest gitara już chyba z 2 lata

Komentarz

• akm97
                                Ambiente
                                • 2010
                                • 137

Zamieszczone przez Adam204
                                akm97, u kolegi to zalali taki odprysk i nic nie mówili tylko zrobili i jest gitara już chyba z 2 lata
                                No i oto mi chodziło. Muszę po prostu poszukać innego zakładu, co pewnie w lubuskim nie będzie takie proste.

Komentarz

• genesis
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 232

Ja naprawiałem 2cm pająka właśnie w autoglassjan w Krakowie. Ok 150 zł mnie to kosztowało, robota na miejscu w 45 minut. Wcześniej zaznaczyli, że jeśli szyba pęknie wymieniają na swój koszt. Gwarancję dostałem dożywotnią- zaznaczyli na dokumencie dokładnie miejsce naprawy. A ponieważ było to przed oczami kierowcy, to powiem tyle- nic nie było znać, bo szczególnie w słoneczne dni przecież by się światło załamywało.
                                  Jeśli w tej firmie uznają, że się nie da, to moim zdaniem jest za duże ryzyko uszkodzenia szyby i nie opłaca im się ryzykować kosztów. Chyba, że zrobisz to na własną odpowiedzialność.
                                  DADRL wyłącz światła - włącz myślenie

Komentarz

• nikos
                                    Classic
                                    • 2011
                                    • 16

póki nie widać za bardzo weź pakiet ubezpieczenia na szybę i jak pęknie to wymienisz

a przeglądy w zależności od stacji diagnostycznej

Komentarz

• kjedi
                                      Rider
                                      S_OCP Member
                                      • 2008
                                      • 282

Jak powyżej- autoglasjaan- robili dwa lata temu i się trzyma. Dożywotnia gwarancja. Najbliżej masz chyba w Poznaniu.
                                      pozdr

Komentarz

• delanopl
                                        Elegance
                                        • 2009
                                        • 831

nikos, a nie wiesz czy odpryski robią w ramach ubezpieczenia szyb?

Komentarz

• kjedi
                                          Rider
                                          S_OCP Member
                                          • 2008
                                          • 282

delanopl,
                                          Ja mam dodatkowo szyby w Warcie. Oprócz AC. Uderzenie kamienia( niewazne że odprysk) trzeba zgłosić w 48h od zdarzenia, bo jak się pojawi pajączek rozwojowy to mogą nie uznac. Skierowali do jaanaglas, a tam próba klejenia lub wymiana. U mnie wystarczyło klejenie

Komentarz

• nikos
                                            Classic
                                            • 2011
                                            • 16

sorki za tak późną odp ale miałem problemy z netem

@kjedi - a niby jak to sprawdzą? w praktyce wg mnie nie jest to możliwe... zresztą odprysk odpryskowi nie równy, a co za tym idzie jak kamień uderzy to przecież od razu może zacząć pękać

@delanopl - tego nie wiem, ale skoro jest ubezpieczenie to jak się pojawi odprysk to powinni wymienić, a jak zacznie pękać to tym bardziej...

po coś to ubezpieczenie się płaci... w PZU chyba 20-30 pln na rok było kiedyś (ponad rok temu) coś takiego i można było to wziąć nie zależnie od AC

Komentarz

• eroberto1
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 350

Ja mam na czołowej odprysk który kwalifikuje sie do naprawy ale w jaanglass w Łodzi pan stwierdził że może pęknąć podczas roboty i że zrobią ale na moją odpowiedzialność i że gwarancji nie dają... zasugerował żeby wymienić szybę z AC poszedł do biura a jego pracownik mówi niech pan jeździ, jak trzaśnie to sie wymienia na 99% nie trzaśnie dalej i tak sobie jeżdze ale badania technicznego jeszcze nie było, może nie zauważą...;D Ale zastanawia mnie czy nie naprawić przed wyjazdem za granicę bo nie wiem jak obca policja sie na to zapatruje
                                              2.0 TDI BKD http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=39508

Komentarz

• abstinent
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 4842
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

eroberto1, co do badań, to mój wujek na fiata siene i ma pękniętą szybę po całej długości przy podszybiu i jakoś przechodzi przegląd bez jakiś ale, pytałem jak tam na przeglądach z tym i bez problemu, nawet się nie pytają
                                                Gorzej jak trafi na upierdliwego to odprysk wielkości główki od zapałki każe zrobić :diabelski_usmiech

Komentarz

• akm97
                                                  Ambiente
                                                  • 2010
                                                  • 137

eroberto1Gorzej jak trafi na upierdliwego to odprysk wielkości główki od zapałki każe zrobić :diabelski_usmiech
                                                  Jak dla mnie, jak komuś nie przeszkadza to może jeździć i z folią do pakowania zamiast szyby. Bez komentarza.

Komentarz

Pracuję...