[O2] [O2] Dziwny huk podczas odpalania 1.9 TDI

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tazun
    Classic
    • 2012
    • 2

AdamB, dzięki, pojadę jak mówisz
    Z gugla prawie 6h :roll:
  • Wfl
    Classic
    • 2010
    • 7

Witam serdecznie,

Mam Octavkę 2 z silnikiem 1.9 TDI, przebieg około 140 000. Ostatnio zauważyłem niepokojącą rzecz niekiedy podczas odpalania z okolic silnika słychać taki dziwny huk, jakby uderzenie. Nie zauważyłem specjalnej zależności występuje to dość losowo czasem na rozgrzanym silniku, czasem na zimnym, a czasem wcale. Dodatkowo (nie wiem czy sobie tego nie wkręciłem) wydaje mi się że przy niskich obrotach poniżej 1500 silnik pracuje jakby trochę głośniej, powyżej 1500 wszystko ładnie cichutko. Nie zauważyłem żeby coś złego działo się z autem, jeździ jak zawsze, ale ten huk jest niepokojący.
    Bardzo proszę o pomoc może spotkaliście się z podobnym problemem. Przeszukałem forum, ale nic nie udało mi się znaleźć.

Pozdrawiam

Komentarz

• piotrek_os
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8160
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Wfl, popraw temt tzn daj mu jakis tytuł a nie samo "02"
      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• bronx
        Classic
        • 2009
        • 23

Re: Dziwny huk podczas odpalania 1.9 TDI

Zamieszczone przez Wfl
        Witam serdecznie,

Mam Octavkę 2 z silnikiem 1.9 TDI, przebieg około 140 000. Ostatnio zauważyłem niepokojącą rzecz niekiedy podczas odpalania z okolic silnika słychać taki dziwny huk, jakby uderzenie. Nie zauważyłem specjalnej zależności występuje to dość losowo czasem na rozgrzanym silniku, czasem na zimnym, a czasem wcale. Dodatkowo (nie wiem czy sobie tego nie wkręciłem) wydaje mi się że przy niskich obrotach poniżej 1500 silnik pracuje jakby trochę głośniej, powyżej 1500 wszystko ładnie cichutko. Nie zauważyłem żeby coś złego działo się z autem, jeździ jak zawsze, ale ten huk jest niepokojący.
        Bardzo proszę o pomoc może spotkaliście się z podobnym problemem. Przeszukałem forum, ale nic nie udało mi się znaleźć.

Pozdrawiam
        Ja kolego miałem coś podobnego, o ile dobrze Cie zrozumiałem. Podczas odpalania ciepłego silnika za każdym razem było wielkie uderzenie (na zimnym - rzadziej), jakby ktoś młotem w silnik przywalił i uderzenie to przenosiło się najbardziej na miejsce kierowcy, u pasażera i z tyłu mniej to było odczuwalne.

Po korekcie map wtryskowych uderzenie to nieco się zmniejszyło ale nie zniknęło do końca. Po drodze zrobiłem też przegląd rozrusznika (i znowu trochę się polepszyło) a z miesiąc temu wymieniłem aku na nowy i teraz już praktycznie jest idealnie. Przebieg 235 kkm.

Komentarz

• Wfl
          Classic
          • 2010
          • 7

Re: Dziwny huk podczas odpalania 1.9 TDI

Zamieszczone przez bronx
          Po korekcie map wtryskowych uderzenie to nieco się zmniejszyło ale nie zniknęło do końca. Po drodze zrobiłem też przegląd rozrusznika (i znowu trochę się polepszyło) a z miesiąc temu wymieniłem aku na nowy i teraz już praktycznie jest idealnie. Przebieg 235 kkm.
          Hmm akumulator to ja zmieniłem 3 miesiące temu, więc kolejna zmiana pewnie nie pomoże. Ciekaw jestem czy ten huk jest czymś groźnym i czy powinienem jakoś szybko interweniować?

Komentarz

• barth_bh
            Classic
            • 2010
            • 6

Miałem ten sam problem - wymiana aku na nowy sprawę załatwiło. Objaw był tylko przy uruchamianiu motora.

Komentarz

• robekcool
              RS
              • 2009
              • 2041
              • Octavia II (1Z3)
              • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

dwumas sie nazywa.Wfl, kończy się koło
              www.k-mot.pl
              Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
              Autoholowanie.
              Robert Kulma

Komentarz

• Wfl
                Classic
                • 2010
                • 7

Zamieszczone przez robekcool
                dwumas sie nazywa.Wfl, kończy się koło
                Hmmm, a dam jeszcze radę tak pojeździć, bo to chyba dość kosztowna część?

Komentarz

• Rekin Chlebojad
                  Rider
                  • 2010
                  • 474

Zamieszczone przez Wfl
                  Hmmm, a dam jeszcze radę tak pojeździć, bo to chyba dość kosztowna część?
                  typowa myśl Polaka, po co robic jak jeszcze jezdzi, samochod kosztuje niestety, nie wiem czy ktos wezmie odpowiedzialnosc za 2-mas (jesli to to, a objawy tak wskazuja) , nie wiem jakie konsekwencje niesie za soba totalnie "rozpierniczone" dwumasowe.
                  Zaciskasz zeby i robisz, a potem zapominasz na nastepne 150-200 tyś że w aucie jest cos takiego jak "Dual Mass flywheel ".
                  [scroll:d077aef450]Moja Czesia 1.6 TDI CR DSG---SPRZEDANA------> Jest Lexus CT200h [/scroll:d077aef450]

Komentarz

• Wfl
                    Classic
                    • 2010
                    • 7

Zamieszczone przez Rekin Chlebojad
                    typowa myśl Polaka, po co robic jak jeszcze jezdzi, samochod kosztuje niestety, nie wiem czy ktos wezmie odpowiedzialnosc za 2-mas (jesli to to, a objawy tak wskazuja) , nie wiem jakie konsekwencje niesie za soba totalnie "rozpierniczone" dwumasowe. Zaciskasz zeby i robisz, a potem zapominasz na nastepne 150-200 tyś że w aucie jest cos takiego jak "Dual Mass flywheel ".
                    Pewnie masz rację, choć nie trafiło to najszczęśliwiej jeśli chodzi o mój budżet . No i właściwie nie mam jeszcze pewności, że to dwumas.

Orientujecie się ile kosztuje dwumas wraz z robocizną?

Komentarz

• kowal 2002
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 5161

Wfl, cały kpl. ze sprzęgłem już skręcony, ustawiony i gotowy do założenia to ok. 1500 pln + jakieś 300 do 500 pln za robotę ( zależy kto i gdzie ). Teoretycznie można by wymienić samo koło bez tarczy i docisku, ale to musiałbyś mieć to dopiero co wymieniane ( czytaj praktycznie nowe/nie zużyte tarcze i docisk ), bo inaczej to będzie ciężko i może się skończyć ponowną rozbiórką w krótkim czasie więc chyba nie warto...
                      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Wfl
                        Classic
                        • 2010
                        • 7

Zamieszczone przez kowal 2002
                        Wfl, cały kpl. ze sprzęgłem już skręcony, ustawiony i gotowy do założenia to ok. 1500 pln + jakieś 300 do 500 pln za robotę ( zależy kto i gdzie ). Teoretycznie można by wymienić samo koło bez tarczy i docisku, ale to musiałbyś mieć to dopiero co wymieniane ( czytaj praktycznie nowe/nie zużyte tarcze i docisk ), bo inaczej to będzie ciężko i może się skończyć ponowną rozbiórką w krótkim czasie więc chyba nie warto...
                        Dzięki za pomoc. Cały czas jednak zastanawiam się czy to dwumas bo czytałem o innych objawach tego, że się kończy, których u siebie nie zauważam.

Komentarz

• robekcool
                          RS
                          • 2009
                          • 2041
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Wfl, odwiedź warsztat. praktycy stwierdzą..
                          www.k-mot.pl
                          Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
                          Autoholowanie.
                          Robert Kulma

Komentarz

• misiek^wro
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 8321

Wfl, koledzy polecaja Ci dwumas, jednak do 1.9 TDI PD sa juz sprawdzone zestawy z kolem jednomasowym.

Jest o 1/2 tansze od kola dwumasowego i ... trwalsze - POLECAM
                            Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                            Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                            ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• Eryk1
                              Drive
                              • 2007
                              • 43

Mozesz cos wiecej o tym zastepczym zestawie z kolem jednomasowym.

Komentarz

• misiek^wro
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 8321

Eryk1, to nie jest zastepczy zestaw.

To jest zestaw alternatywny, Skoda tego nie wypuscila :P

No i czy ponadto opcja szukaj, az tak mocno boli ?

Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• andrzej1962
                                  L&K
                                  • 2010
                                  • 1306
                                  • Octavia III combi (5E5)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                  • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Eryk1
                                  Mozesz cos wiecej o tym zastepczym zestawie z kolem jednomasowym.
                                  poszukaj. Niedawno było na forum

Komentarz

Pracuję...