[O2] Problem z uruchomieniem-"ciemny" licznik+kont
Zamieszczone przez lolue
Witam
Dziś wracając z pracy zauważyłem brak mocy, coś jakby nawalił przepływomierz który wymieniałem pół roku temu. Zjechałem na pobocze i odpaliłem auto ponownie. Samochód sam mi przegazował do ok 2,5 tyś obrotów i dzieje się tak po każdym ponownym odpaleniu a mocy wciąż brak. Nie mam pojęcia o co chodzi
Miałem podobnie. U mnie był to zawór N109 (inaczej zwany ELAP) na pompie wtryskowe. Możena go wykręcić kluczem bodajże 24 (choć nie tak łatwo, ze względu na dostęp). Przeczyścić o zamonotwać ponownie. U mnie pomogło na około pół roku. Później, po ponowych objawach kupiłem nowy i wymieniłem.
01237 - zawór N109 odcinajacy paliwo - usterka mechaniczna. Może być uszkodzony, nieszczelny lub zawieszony. Czy ktoś wie jak przeczyścić ten zawór (jakieś foty, instrukcja) lub gdzie szukać usterki w insalacji elektrycznej (bezpiecznik, przekaźnik) lub jak upewnić się że uszkodzony jest żawór a ...
[O2] Problem z uruchomieniem-"ciemny" licznik+kont
Witam wszystkich!
Mam problem z uruchomieniem Octavia II 2005r 1.9 Diesel.
Samochód stał ok tygodnia. Po włożeniu kluczyka i przekręceniu wyświetlacz komputera jest ciemny i nie świecą się żadne kontrolki. Rozrusznik kręci ale nie zapala. Sprawdzałem akumulator (OK) i bezpieczniki (nic podejrzanego nie zauważyłem). Próbowałem drugim kluczykiem bez zmian. Jakieś sugestie?
Ok. Temat zamknięty (można zostawić jako info dla innych użytkowników). Prześledziłem podobne problemy na forum i wymontowałem licznik a następnie potraktowałem suszarką - pomogło. Świeci mi się tylko teraz na stałe kontrolka od poduszki. Ale to inny problem, pewnie efekt uboczny tej akcji z zegarami może wszystko się jeszcze uspokoi.
Komentarz