[O1] Wymiana przepływomierza ???

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • glock
    Classic
    • 2010
    • 2

Paliwo po 6 zł? :twisted:

Polska Izba Paliw Płynnych alarmuje, że wkrótce za litr benzyny kierowcy mogą zapłacić 6 złotych. Izba ostrzega, że drogie będą nie tylko powroty z wakacji, ale nastąpi także seria podwyżek cen towarów i usług.
    Jej zdaniem, powodem galopujących cen paliwa są działania spekulacyjne, wysokie ceny hurtowe paliw oraz wysokie podatki.

Halina Pupacz, prezes Polskiej Izby Paliw Płynnych uważa, że rząd ma choć niewielki, to jednak realny wpływ na ceny paliw.
    Izba apeluje przed wyborami do polityków najważniejszych partii o przygotowanie propozycji, które zmniejszą daniny publiczne w cenie paliwa. 54 procent ceny paliwa to akcyza, podatek VAT, opłata paliwowa, koszty transportu i pośrednie - informuje Polska Izba Paliw Płynnych.

Według Mirosława Barszcza, byłego wiceministra finansów i przedstawiciela Polskiej Izby Paliw Płynnych, politycy mają narzędzia, żeby powstrzymać wzrost cen paliw, a nawet doprowadzić do ich spadku - choćby przez zmniejszenie podatków zawartych w cenie benzyny. Barszcz dodaje, że po przystąpieniu do Unii Europejskiej, stało się to trudniejsze, bo obowiązuje dyrektywa akcyzowa, wprowadzająca minimum, które musi być pobierane od paliw we wszystkich państwach Wspólnoty. Jego zdaniem, polska prezydencja daje dobrą okazję, by w całej Europie rozpocząć dyskusję na temat sposobów opodatkowania paliwa w Unii.
    Zmiana sposobu opodatkowania da niewielkie korzyści - uważa natomiast Robert Gwiazdowski z Centrum Smitha. Mówi, że najlepszym rozwiązaniem byłaby konkurencja na tym rynku, a w Polsce jej nie ma.
    Jego zdaniem, należałoby wybudować dwa transgraniczne rurociągi produktowe, którymi zarządzałaby inna spółka niż naftowymi. Taki system uchroniłby też Polskę przed obawą, że Rosjanie zaleją nasz kraj tanią benzyną, zniszczą Orlen i zakręcą kurek - dodaje Gwiazdowski.
    Wyjaśnia, że gdyby były rurociągi produktowe, tego problemu w ogóle by nie było - każdy przedsiębiorca mógłby spokojnie tymi wyrobami z Leuny czy Schwedt handlować.
  • kamell84
    Classic
    • 2008
    • 5

Przepływomierz który mam zamontowany chyba się kończy??? czasami jadąc auto wyciąga ledwo 120km/h a czasami pięknie ciągnie do końca. Ostatnio auto zaczęło też strasznie dymić... (na CB krzyczą że dymie jak AUTOSAN albo jak ruski czołg).
    Kupiłem zamiennik, (numery na obudowie się zgadzają) wymieniłem, ale ku mojemu zdumieniu dymi jeszcze bardziej.
    Czy przy wymianie przepływomierza konieczne jest podpięcie pod VAG-a???

Komentarz

• krzysiek13
      L&K
      • 2010
      • 1155

Jakiej firmy jest zamiennik? Na chwilę obecną nie ma zamienników działających jak oryginał :|
      Octavia

Komentarz

• kamell84
        Classic
        • 2008
        • 5

nie mam pojęcia kupiłem go jakiś czas temu
        ale pamiętam że duże było moje zdziwienie jak pan przyniósł z magazynu i powiedział że na pewno będzie pasował. Jak wymieniali mi przepływomierz jeszcze jak auto było na gwarancji to wsadzili kilka i sprawdzali który ma lepsze parametry
        ponawiam pytanie ??? czy vag jest potrzebny przy wymianie ???

Komentarz

• krzysiek13
          L&K
          • 2010
          • 1155

Nic nie trzeba ustawiać. Jedynie logi porobić, żeby sprawdzić czy poprawnie działa jeśli to nie jest oryginał.
          Octavia

Komentarz

• rogoz
            Rider
            • 2006
            • 397

VAG jest potrzebny przed i po wymianie.
            Przed, aby zrobić logi dynamiczne i zweryfikować czy to na pewno przepływka.
            Po aby wykasować ewentualne błędy i zweryfikować działanie nowej przepływki (szczególnie jak to jest zamiennik)

Komentarz

• Octan
              Rider
              • 2006
              • 653

Niedawno przerabiałem temat przepływek- "zamienników dobrej jakości"
              Pierwszy zamiennik i dupa, auto źle jeździ, reklamacja i zwrot kasy. Drugi zamiennik innej firmy i historia jak powyżej. Dopiero trzecia przepływka zdała egzamin,ale to był już ori Bosch.

Komentarz

• Homer00
                Classic
                • 2008
                • 18

Nie bawic sie w podroby tylko boscha mi jakies g... wytrzymalo 3mce

Komentarz

• Piratka
                  L&K
                  • 2009
                  • 1016

Tylko org Boscha,nic innego
                  :twisted: mała czarna :twisted:

Komentarz

• konkon
                    Rider
                    • 2008
                    • 667
                    • Octavia I (1U2)
                    • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Tym bardziej, że ORI Bosch (nowy typ) kosztuje ok. 250 zł :roll:
                    i spokój na lata.
                    Konrad
                    OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
                    PerfectServiceBy DGW
                    WhitePride :smokedevil

Komentarz

Pracuję...