[O2] Elektryka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • integrator
    Classic
    • 2007
    • 12

[O2] Elektryka

dziękuje za podpowiedzi, wczoraj wymieniłem kostkę pod stacyjką oraz podładowałem akumulator i przy okazji wyczyściłem klemy i wszystkie masy pod podstawka akumulatora.
    Myślę ze to kostka mogła dawać zwarcie dlatego że przy wyciąganiu klucza ze stacyjki czasami wyłączało mi radio na parę sekund. Na razie działa jeśli się powtórzy biorę się za rozrusznik.
    pozdrawiam
  • ZYBI68
    Rider
    S_OCP Member
    • 2006
    • 697
    • Octavia II (1Z3)
    • BKD 2.0 TDI 140 KM

[O2] Elektryka

Witam od pewnego czasu mam dziwny objaw z oświetleniem a mianowicie mrugają światła zewnętrzne, wewnętrzne, radio, maxi dot, objaw ten jest zarówno na zimnym jak i na ciepłym silniku. Podczas jazdy jest ok natomiast na postoju po dodaniu gazu oświetlenie wewnętrzne oraz lampy zewnętrzne zaczynają mocniej świecić a po spadnięciu obrotów przechodzą w migotanie, czyżby coś z alternatorem , po podpięciu kabelka błędów brak.
    Jeśli nie chcecie zrezygnować z radości picia kawy, ale chcecie dbać o zdrowie, rozwiązanie znajdziecie tutaj. www.zbyszek.ganodermakawa.pl

Komentarz

• laurin
      Rider
      • 2009
      • 727

Może aku jest słaby lub alternator nie daje rady. Sprawdź klemy może zaśniedziały. Obroty ci nie skaczą na postoju?

Komentarz

• kkuligowski
        Ambiente
        • 2010
        • 178
        • Octavia II (1Z3)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

ja bym jeszcze popatrzył na kabel masy czy tam nie ma problemu.
        migotanie to raczej objaw przerw niż spadku napięcia - wtedy tylko słabnie oswietlenie
        "alternator" to zazwyczaj albo diody albo regulator napięcia i oba koszty niewielkie ale trzeba poszukać co wymienić
        Mozna pojechać do elktryka i zmieżyć ładowanie oraz jak trzyma akumulator
        Nabytek w 04.2010 r czyli 2,0 TDI.
        Po drodze Verso 2,0 D4D, Auris 1,6 Velmatec
        A teraz jest 1,4 TSI z 2012

Komentarz

• ZYBI68
          Rider
          S_OCP Member
          • 2006
          • 697
          • Octavia II (1Z3)
          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez laurin
          Może aku jest słaby lub alternator nie daje rady. Sprawdź klemy może zaśniedziały. Obroty ci nie skaczą na postoju?
          Klemy i aku sprawdzone są ok, obroty normalne nic się nie dzieje co do alternatora to w tej chwili nie mam jak go wyjąć temperatura nie pozwala tylko zastanawiam czy nie ma nic innego odpowiedzialnego za trzymanie napięcia.

[ Dodano: Sro 16 Lut, 11 11:43 ]
          kkuligowski, właśnie pozostaje masa tylko teraz ją znaleźć, co do regulatora i diody czy one mogą powodować migotanie czy tylko słabnięcie oświetlenia.
          Jeśli nie chcecie zrezygnować z radości picia kawy, ale chcecie dbać o zdrowie, rozwiązanie znajdziecie tutaj. www.zbyszek.ganodermakawa.pl

Komentarz

• vaz
            Elegance
            • 2010
            • 799
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Masz uszkodzony regulator napięcia w alternatorze . Sprawdź multimetrem napięcie ładowania akumulatora bo w przypadku zbyt wysokiego może dojść do uszkodzenia akumulatora (gotowanie elektrolitu)
            Antyfotoradar Valentine1
            Harry II Classic+Sirio ML145

Komentarz

• piotrek_gdy
              RS
              • 2008
              • 7723
              • Volkswagen
              • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez ZYBI68
              alternatora to w tej chwili nie mam jak go wyjąć

ZYBI68, nic nie musisz wyjmować
              tzreba tylko podjechac do elektryka samochodowego który sprawdzi prąd ładowania
              przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• ZYBI68
                Rider
                S_OCP Member
                • 2006
                • 697
                • Octavia II (1Z3)
                • BKD 2.0 TDI 140 KM

piotrek_gdy, Tylko znam jednego dobrego elektryka na Oruni Andrzeja a on chce sam alternator i niestety z nim nie podyskutujesz jest dobry, drogi i ma być tak jak chce.
                Jak znasz innego daj namiar.

Komentarz

• piotrek_gdy
                  RS
                  • 2008
                  • 7723
                  • Volkswagen
                  • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

ZYBI68, tuchołka w chwaszczynie

przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• Witek1952
                    Ambiente
                    • 2007
                    • 196

Zamieszczone przez vaz
                    Masz uszkodzony regulator napięcia w alternatorze . Sprawdź multimetrem napięcie ładowania akumulatora bo w przypadku zbyt wysokiego może dojść do uszkodzenia akumulatora (gotowanie elektrolitu)
                    Dodatkowo można załatwić elektronikę w aucie. Napięcie ładowannia sprawdzisz sam. Jak nie masz miernika to kup za 15zł. w bezcłowym. Napięcie ma być w granicach 14-14,5 V i ma się utrzymywac na stałym poziomie. W Twoim przypadku objawy wskazują na regulator napięcia. Pozdrawiam.
                    Witek

Komentarz

• ZYBI68
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 697
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Dzięki wszystkim już wiem dlaczego chce alternator a mianowicie jak byłem na papierosku pomierzył i wyszło, że coś w alternatorze, przerwa na kablu lub lamelki ale powie dokładnie jak mu dam wymontowany alternator. Teraz pytanie czy bez kanału da się go zdemontować.

Komentarz

Pracuję...