Panowie jako że muszę dorobić kluczyć do swojej skody a nie ma Pinu do immo i w dodatku nie chce płacić 400zł za 15 min. roboty to mam pytanie.
czy na interwfrejsie do vag com od Viakena da radę podłączyć się programami z tematu do mojego samochodu?
rocznik 2002.
no jeśli nie będzie możliwości to jednak zapłacę ale z wielką niechęcią.
za pomocą programu VAG Tacho 3.01 bez problemu odczytałem PIN, z początku miałem zagwozdkę ponieważ na płytce nie było sterowników do interfejsu ale po zainstalowaniu programu pojawił się w katalogu gdzie go zainstalowałem.
super tylko nie będe kupował kabla który mi się osobiście przyda raz, może dwa....
wiem że 200plnów...to w sumie nie dużo ale po co ładować w coś co nie będzie w przyszłości potrzebne, chyba że będę zczytywał kody zawodowo...ale nad tym nie mysle narazie
No powiem Ci tym interfejsem /VAG Tacho 3.01/ nie tylko odczytasz PIN, jest jeszcze kilka innych ciekawych funkcji. No ale faktycznie 200 pln za samo odczytanie pinu trochę sporo.
Za pomoca Tacho mozesz zmienic stan przejechanych km, dodac kluczyki, przeskalowac licznik, obrotomierz(ale tu trzeba duzej wiedzy) w nowszych licznikach można zmieniać podświetlanie (tzn mozga świecić same wskazóki bez tarcz itp).
To co ty masz to nie jest zadne tacho czy commander - to zwykly VAG COM KKL tyle ze pewnie probujesz odpalic na nim program Tacho lub Commandera - one Ci na tym nie pojda, do tego musza byc dedykowane kable.
Nr licznika bedziesz mial jak odpalicz VAG-COMa i sie polaczysz z licznikiem, wtedy pokaze sie numer sterownika.
Czasami mozna wyciagnac pin bez TACHO ale trzeba miec kabelek na COMa (RS232) i licznik VDO.
Jest jeszcze metoda inna - wylut pamieci i zgranie jej wsadu w programatorze.
Komentarz